Noctua NF-R8 PWM

Noctua je s ovim ventilatorima donijela i novi dizajn kutija koji nije doživio drastične promjene, ali se i dalje trudi biti vrlo informativan za kupca. Kutije sada dolaze s odvojivom prednjom stranom ispod koje je djelomično vidljiv sam proizvod, a tehnologije korištene u njegovoj izradi su vrlo detaljno objašnjenje. Snaga Noctue i je u razvoju i primjeni novih tehnologija, pa ponosno to i pokazuju. R8 je 80 mm model i najmanji je u njihovoj proizvodnji, a namijenjen je ugradnji u skučenija kućišta gdje bi njegove prednosti trebale najbolje doći do izražaja.

Uz ventilator će te dobiti gumene antivibracijske čepiće i vijke za ugradnju u kućište, produžni četveropinski kabel, četveropinski Y adapter (2 u 1) i Low Noise adapter koji snižava maksimalnu brzinu okretaja ventilatora. Iako ventilator ima ugrađen Noctuin NE-FD1 čip za automatsku kontrolu vrtnje, L.N. adapter će dobro doći zbog relativno visoke maksimalne brzine od 1800 okretaja u minuti. Uz opremu tu je i knjižica s uputstvima za instalaciju u kućište, spajanje na matičnu ploču, održavanje te jamstvenim uvjetima. Dio o održavanju će dobro doći manje iskusnim korisnicima jer točno objašnjava kako se riješiti nakupljene prašine i na što sve treba paziti.

Najmanji danas testirani ventilator donosi već dokazani i dobro nam poznati R8 dizajn, ovaj put oplemenjen s Noctuinim PWM IC-om koji ima Smooth Commutation Drive (SCD) tehnologiju za tiši rad i nižu potrošnju energije. Ovo smo rješenje već vidjeli kod nedavno testiranog NF-F12 ventilatora. I kod ovog je ventilatora primijenjeno SSO ovješenje baš kao i kod prethodnika, a novo će SSO2 ovješenje valjda dobiti kod sljedeće revizije. Ventilator se kao i kod prethodnog modela vrti na maksimalnih 1800 okretaja u minuti (izmjereno 1834), pri čemu je maksimalni protok zraka 53 m3/h, statički pritisak 1.41 mm H2O, a buka 17 db(A). Maksimalna potrošnja je 0.72W pri radnom naponu od 12V. Uz pomoć L.N.A. adaptera broj okretaja pada na 1300, protok zraka na 39 m3/h, statički pritisak na 0.74 mm H2O a buka na 10 dB(A). Kada je ventilator na matičnu ploču spojen preko 4 pinskog konektora brzinu kontrolira IC, s tim da je minimalan broj okretaja koji smo izmjerili 1172 bez i 811 sa L.N. adapterom. Na brzinama ispod 1000 okretaja je ventilator praktički bešuman dok najbolji omjer protočnosti i buke na oko 1200-1300 okretaja. Na oko 1500 okretaja postaje čujan, dok je na 1800 okretaja dosta čujan no ne i preglasan. Kada je riječ o kvaliteti materijala i završnoj obradi to je kao i uvijek kod Noctue na maksimalnoj mogućoj razini. MTBF je veći od 150.000 sati, uz jamstvo od 6 godina.

 

Noctua NF-B9 PWM

I B9 ventilator nam je dobro otprije poznat, a u novoj se verziji osim novog pakiranja diči PWM IC kontrolom te poboljšanim menadžmentom kabela. Pakiranje je kao i kod manjeg modela doživjelo znatne izmjene, a za razliku od njega odvojivu stranicu ima i s prednje i sa stražnje strane. Noctua je kod 92 mm modela primijenila malo više svojih tehnologija, pa im je trebalo više prostora i za objasniti ih. S obzirom da je bundle identičan kao i kod R8 modela, sliku nismo ponavljali.

B9 model je po korištenim tehnologijama i dizajnu bliži većim 120 mm modelima, nego manjem 80 mm. Vrhovi lopatica su zakošeni pa ostaje više prostora između njih i kućišta što po proizvođaču smanjuje kritičnu rotor-stator interakciju, omogućuje korištenje lopatica veće površine te smanjuje ukupnu količinu buke. Uz to, sve su lopatice opremljene Vortex-Control zarezima, što smanjuje vrtloženja zraka i poboljšava protok. Ipak, glavna odlika novog B9 ventilatora je Noctuin NE-FD1 PWM kontroler, kao i na manjem modelu. On omogučuje niži broj okretaja, te tiši rad uz pomoć SCD tehnologije. Ovješenje rotora je klasično SSO. Ventilator vrti na maksimalnih 1600 okretaja u minuti (izmjereno 1592), pri čemu je maksimalni protok zraka 64,3 m3/h, statički pritisak 1.61 mm H2O, a buka 17.6 db(A). Maksimalna potrošnja je 0.96W pri radnom naponu od 12V. Uz pomoć L.N.A. adaptera broj okretaja pada na 1300 (izmjereno 1318), protok zraka na 52,6 m3/h, statički pritisak na 1.09 mm H2O a buka na 13.1 dB(A). Kada je ventilator na matičnu ploču spojen preko 4 pinskog konektora brzinu kontrolira IC, s tim da je minimalan broj okretaja koji smo izmjerili 1055 bez i 861 sa L.N. adapterom. Na brzinama ispod 1000 okretaja je ventilator vrlo tih dok najbolji omjer protočnosti i buke upravo na oko 1300 okretaja sa L.N. adapterom. Na oko 1300 okretaja postaje čujan, dok je na 1592 okretaja dosta čujan no opet ne i preglasan. Generalni je dojam kako je ovaj 92 mm model ipak za nijansu bučniji od 80 mm ventilatora, a pozitivno je to što je protok zraka ipak znatno veći. Kvaliteta materijala i završna obrada je odlična. Kao i kod ostalih modela MTBF je veći od 150.000 sati, a jamstvo je 6 godina.