NF-P12 je vrlo važan ventilator za Noctuu jer ga koriste i na svojim hladnjacima. U zadnje se vrijeme probija i 140 mm model, ali je 120-tka još uvijek najpopularnija. Važan je to proizvod jer je i većina današnjih kućišta prilagođena ugradnji 120 mm ventilatora. NF-P12 je na tržištu već duži niz godina, a mi smo ga zasebnog testirali još 2008. godine. Nova PWM varijanta osim kontrolera i boljeg menadžmenta kabela i ne donosi ništa novoga. Odličan je to ventilator stvoren za zadatke gdje je potreban visoki statički pritisak i nije ga trebalo puno mijenjati. Izmijenjeno je pakiranje, "čitanke" se nalaze i s jedne i s druge odvojive strane kutije, pa kupac odmah na uvid dobiva sve informacije.

U kutiji se uz upute za instalaciju i korištenje koje su jednake kao i kod slabijih modela, dobiva i produžni 4-pinski kabel, 4-pinski Y adapter (2 u 1), L.N. adapter te gumeni antivibracijski čepići i vijci za instalaciju u kućišta. Upravo zbog PWM kontrolera ugrađenog u ventilator, Noctua je odustala od U.L.N. adaptera koji je broj okretaja snižavao na minimum.

Dizajnom se P12 nije ništa izmjenio i jedina je vanjska fizička razlika 4-pinski konektor koji je između ostalog vezan na NE-FD1 PWM kontroler. Taj se kontroler nalazi u cijeloj PWM seriji ali i u F12 modelu kojeg smo testirali početkom godine. S njim je P12 tiši i učinkovitiji zbog SCD tehnologije. Ostatak je konstrukcije poznat, propeler sa devet lopatica je konstruiran za maksimalni statički pritisak, na lopaticama su zarezi za smanjenje turbulencija zraka, a tu je i SSO ovješenje. 120 mm propeler se vrti na maksimalnih 1300 okretaja u minuti (izmjereno 1259), a za L.N. adapterom 900 okretaja (izmjereno 879). Na višem je broju protok zraka 92.3 m3/h, statički pritisak 1.68 mm H2O, a buka 19.8 dB(A). Na nižem broju okretaja protok pada na 63.4 m3/h, pritisak na 1.21 mm H2O a buka na 12.6 dB(A). Maksimalna potrošnja je 0.6W pri radnom naponu od 12V i ulaznoj struji od 0.05A. Kada je ventilator na matičnu ploču spojen preko 4 pinskog konektora minimalni izmjereni broj okretaja bez L.N. adaptera bio je 771 a sa 364. Na brzinama oko i ispod 800 okretaja ventilator je skoro pa bešuman. Jednostavno nas je iznenadila lakoća kojom se vrti na samo 364 okretaja bez ikakvih znakova mučenja. Najbolji je naravno na 1300 okretaja gdje je protok zraka maksimalan a buka sasvim prihvatljiva. Velike napretke u radu 120 mm ventilatora ne možemo očekivati u generacijama koje dolaze, ali Noctua je ovaj put napravila malo čudo. Ventilator koji jednako glatko radi od 400 okretaja do 1300 i pri tome uspijeva ostati tih a pružiti odličan protok zraka i visoki statički pritisak je prava rijetkost. P12 je definitivno najbolji i najvažniji Noctuin proizvod i to će ostati i ubuduće. Mi smo P12 isprobali i u push-pull konfiguraciji za koju su zapravo zbog visokog statičkog pritiska ovi ventilatori idealni. Skinuli smo originalne ventilatore sa Corsair H70 hladnjaka koji su na maksimumu bučni i preporodili se. Buka je značajno pala, a razina preformansi se nije drastično smanjila. I dalje možemo pošteno overclockirati naš i7-980X, a uz tek minimalno povećanje temperature.