Noctua NF-S12-800 i NF-S12-1200 ventilatori

Datum objave 29.10.2006 - Dean Narandžić

Uvod i tehnologije

noctua_nf_s12_package

Retail pakiranje u kojem su ventilatori stigli

Iz Noctue smo na test dobili nekoliko komponenti prije svega namijenjenih računalnim zaljubljenicima koji žele utišati svoje ljubimce, a da pri tome ne moraju raditi ustupke performansama, odnosno efikasnosti hlađenja. U ovom tekstu pozabaviti ćemo se ventilatorima, a radi se o dva modela jednakih dimenzija (120x120x25 mm), no zbog različite brzine vrtnje ponešto drugačijim tehničkim karakteristikama. Sami ventilatori dolaze u simpatičnom retail pakiranju, koje sadrži i solidnu količinu dodatne opreme: vijke i zamjenske gumene tiple koji smanjuju prenošenje vibracija na kućište, a time i buku, zatim prilagodnik za napajanje koji omogućuje spajanje na uobičajene 4-pinske Molex konektore (ventilatori se originalno priključuju na 3-pinske konektore na matičnoj ploči), te U.L.N.A. adapter. Ne znate što znači skraćenica U.L.N.A.? Bez brige, nismo ni mi dok nismo detaljnije proučili pakiranje - U.L.N.A. dolazi od Ultra-Low-Noise Adaptor, a zapravo je samo fancy ime za sklop koji ograničava napon napajanja ventilatora radi smanjenja broja okretaja i buke (za razliku od uobičajenog otpornika, po dimenzijama bi rekli da je ovaj put korištena Zener dioda).

noctua_nf_s12_color

Sami ventilatori su uobičajenih dimenzija i neuobičajene boje

Da ne nabrajamo detaljne tehničke karakteristike, potražite ih u tablici uz tekst, a mi ćemo se pozabaviti dojmovima koje su ovi ventilatori ostavili na nas u radu. Prije svega spomenimo po čemu se oba modela razlikuju od konkurencije - osim neuobičajene smeđe-bijele kombinacije boje koju do sada nismo imali prilike vidjeti, Noctua se hvali da je u ovoj seriji ventilatora koristila posebno dizajniran rotor (posebice geometrija krilaca), a koji bi trebao smanjiti buku za cca. 10% u odnosu na klasičan dizajn. Dodatnu težinu ovoj tvrdnji trebalo bi dati zvučno ime institucije koja je sam dizajn osmislila - Österreichischen Institut für Wärmeübertragung und Ventilatorentechnik (ÖIWV), odnosno Austrijski institut za istraživanje prijenosa topline i tehnologije izrade ventilatora. Ne vjerujete da takvo što postoji? Uvjerite se i sami na adresi www.oeiwv.co.at. Dodatno smanjenje buke bi trebao osigurati i poseban SSO ovjes (magnetno centriran, samo-podmazujući i što sve već ne). Navedene tvrdnje ćemo uzeti uz određenu dozu opreza, a ono što ipak zvuči opipljivije je 6 godina tvorničke garancije na oba modela; za svaku pohvalu. Drago nam je i da oba ventilatora dolaze sa cable sleeve omotačem što dosta pridonosi ukupnom dojmu kvalitetno napravljenog proizvoda.

 

NF-S12-800

NF-S12-1200

RPM (sa U.L.N.A. adapterom)

800 rpm (500 rpm)

1200 rpm (600 rpm)

Protok (sa U.L.N.A. adapterom)

59 m³h (34 m³h)

81 m³h (41 m³h)

Buka (sa U.L.N.A. adapterom)

8 dBA (< 5 dBA)

17 dBA (< 6 dBA)

Snaga / Struja

0,60 W / 0,06 A

1,44W / 0,12 A

Radni napon

6 - 13 V

4 - 13 V

Tehničke karakteristike ventilatora

U praksi i zaključak (conclusion)

noctua_nf_s12_fanblades

Revolucionarno dizajnirana krilca na rotoru - primjećujete li razliku?

Počnimo od sporijeg i tišeg modela, NF-S12-800. Dotični se uz napon napajanja od 12V okreće na svega 800 okretaja i stvarno je tih, pri čemu još uvijek premeće i solidnu količinu zraka. Smanjimo li mu napon sa priloženim adapterom, postaje još malo tiši, no pri tome primjetno pada protok zraka, pa mislimo da ga se ne isplati dodatno usporavati. Brži, NF-S12-1200 ima popriličan protok zraka, ali je i buka u skladu sa protokom, pa ga nikako ne bi mogli smatrati inicijalno tihim uređajem. Priloženim adapterom buku možemo svesti u očekivane granice (poput sporijeg modela na 800 okretaja), no po cijenu primjetno smanjenog protoka zraka. Oba modela na kućište prenose nešto veću količinu vibracija nego smo očekivali, pa je za njihov optimalan rad nužno i kvalitetno i čvrsto kućište koje te vibracije neće pretvoriti u neželjenu buku! Ili ih montirati sa priloženim gumenim tiplama, umjesto vijcima… Dobro učvršćen ventilator u radu primarno čujemo po humu zraka koji prolazi kroz njih, u suprotnom u radu možemo slušati kliketavu buku.

noctua_nf_s12_bundle

Dodatna oprema je besprijekorna

Zaključak

Iako se na prvi pogled radi o dva skoro identična ventilatora, naši dojmovi su podijeljeni. Dok je sporiji model opravdao očekivanja i ponudio odličan kompromis buke i protoka, brži smatramo preglasnim, a kako smanjenjem brzine vrtnje previše smanjujemo protok, moramo reći da nam se nije svidio, niti ga možemo preporučiti za sklapanje stvarno tihih računala. Dodatna oprema je potpuna i možemo samo reći da bi voljeli kada bi svi proizvođači ponudili takav komplet! I na kraju spomenimo da Noctua ventilatore ne možete kupiti u Hrvatskoj, a nadamo se da će se to promijeniti.

Conclusion in english

Tested Noctua fans may look exactly the same on the first glance, but they leave very different impression after the test. Slower model exceeded our expectations and offers great airflow with very little or no noise. Faster, on the other hand, is too loud on 12 V, and if we slow it down by lowering the voltage, airflow will fall too low, so we really can't recommend it for quiet computing. Accessories that came with fans are just great - if we could get such set from every other manufacturer, world would be a better (and more quiet) place!