Noctua NH-C12P SE14 & NH-U9B SE2 – dvojac na popravnom

Datum objave 21.05.2010 - Krešimir Matanović

Noctua NH-C12P SE14

Oba hladnjaka dolaze u novim pakiranjima, s tim da C12P dolazi u pretežno bijeloj kutiji kakvu smo prvi put vidjeli kod D14 hladnjaka. Ova je kutija ipak nešto manjih dimenzija nego kod D14, jer je i samo tijelo C12P hladnjaka znatno manje. Na kutiji će te naravno naći sve relevantne informacije vezane uz hladnjak, 14 cm ventilator, način montaže i tehnologije korištene u proizvodnji. Kutija sa dvije strane ima prozorčiće kroz koje imamo pogled na unutrašnjost, tj. njen sadržaj. A sadržaj, uz samo tijelo hladnjaka i ventilator je klasično za Noctuu vrlo bogat. Osim seta za montažu na AM2/AM3, te LGA775, 1156, i 1366 sockete tu je i Noctuina NT-H1 termapla pasta, L.N.A. i U.L.N.A. adaperi za ventilator, nosači za ventilator, silikonske trakice za eliminaciju vibracija između hladnjaka i ventilatora, Noctua naljepnica za kućište te iscrpne korisničke upute za montažu. SecuFirm2 mehanizam za montažu hladnjaka smo već ranije opisivali pa nećemo detaljno ulazitu u sve njegove dijelove, već ćemo se kasnije u tesktu osvrnuti na sam proces montaže.

Tijelo C12P SE14 hladnjaka u izgledu nije drastičnije mijenjano od originalnog C12P, a niti po dimenzijama nije doživjelo promjene. Tek je nešto drugačiji dizajn gornjeg dijela gdje sada nasjeda 140 mm ventilator umjesto dosadašnjeg 120 mm. Ukupne dimenzije hladnjaka (sa ventilatorom) narasle su te iznose 152 x 140 x 114 mm (D xŠ x V). Masa tijela hladnjaka je kao i kod starog 550 grama, a ukupna masa sa ventilatorom raste na 730 grama. Materijali korišteni za izradu su bakar i aluminij. Bakrena je baza hladnjaka i šest toplovodnih cijevi dok je ostatak tijela aluminijski. Kao i svi Noctuini hladnjaci i ovaj je kompletno poniklan što mu uz izvrsnu završnu obradu i daje vrlo upečatljiv izgled.

Pogled sa gornje strane nam otkriva svih njegovih 44 aluminijskih listova te put kojim kroz njih prolaze bakrene toplovodljive cijevi. Ukupna disipacijska površina je kod ovoga hladnjaka vrlo velika, a sada sa novim 140 mm ventilatorom bi trebala biti i znatno učinkovitija. Baza hladnjaka je kao što smo rekli bakrena, na koju se sa gornje strane naslanjaju toplovodne cijevi a koje su pak pričvršćene još jednom aluminijskom pločicom. Poniklana je baza je kao i kod dosadašnjih modela vrlo ravna, a vidljivi su lagani tragovi strojne obrade. Termovodljiva pasta će biti dovoljna za efikasan prijenos topline, a tko želi više uvijek se može okrenuti dodatnom poliranju. Kod ovakvog koncepta pune bakrene baze nema straha od poliranja, kao što je to slučaj kada termovodljive cijevi djelomično čine bazu (lappingom ih je tada moguće probiti). Sa ovim modelom tvornički montirani dolaze i nosači koji odgovaraju i AMD i Intel načinu montaže.

SecuFirm2 mehanizam omogućuje kompatibilnost sa AM2/+, AM3, S775, LGA1156 te LGA1366 socketima a na slici iznad možete vidjeti sistem za Intelove. On je jedinstven za sva tri socketa, a bitno je jedino izabrati pravu rupu na donjoj ploči te na gornjim nosačima. S obzirom da znamo kako ploče sa donje strane mogu i ne moraju imati pločice za fiksiranje socketa (LGA1156 i 1366) u Noctui su to elegantno riješili te na nosač stavili gumu čiji se središnji dio može ukloniti. Dakle, za LGA1156 i 1366 se uklanja, a za LGA775 ostaje. Na samom donjem nosaču su označene rupe gdje se postavljaju vijci za pojedine sockete. Gornji nosači se fiksiraju vijcima koje pritežemo križnim odvijačem.

Kao što smo spomenuli, na tijelu hladnjaka su već montirani nosači koje ponovno križnim odvijačem pritežemo za nosač na matičnoj ploči. Otpor zatezanja regulira opruga postavljena između vijka i nosača. Za AMD je postupak vrlo sličan, ali donja ploča se mora koristiti tvornička koja dolazi sa svakom matičnom pločom. Jednom kada smo tijelo hladnjaka montirali i pričvrstili postavljamo 140 mm ventilator. Prije njega je u kuteve hladnjaka potrebno zalijepiti silikonske trake za eliminaciju vibracija te postaviti nosače na ventilator. Nakon montaže nosača počinju manji problemi jer su ovi očito mrvicu prekratki i potrebna je poprilična sila kako bi ih nategnuli. Do sada nam se to kod Noctuinih hladnjaka nije dešavalo. P14 ventilator koji smo imali prilike isprobati sa D14 hladnjakom ostavio je na nas odličan dojam po pitanju učinkovitosti te nešto slabiji po pitanju količine buke koju proizvodi. I premda nas Noctua uvjerava kako su pri mjerenju zvučnog pritiska sa 1m udaljenosti P14 i P12 ventilatori postigli iste rezultate, P14 zbog većeg promjera i većeg protoka zraka ipak radi malo glasnije. Ta razina buke ne smeta za svakodnevan rad, no ipak smo navikli na tiše od Noctue. Kome će ipak smetati tu su L.N.A. i U.L.N.A. (low i ultra low noise adapteri) koji brzinu vrtnje sa 1200 okretaja spuštaju na 900, odnosno 750 okretaja u minuti. Pri maksimalnom broju okretaja, ventilator ima protok zraka od 110m3/h, što sa L.N.A. adapterom pada na 83.7m3/h, a sa U.L.N.A. na 71.2m3/h. Mi smo mjerenja vršili na tvorničkoj brzini i sa oba adaptera na tvorničkoj brzini procesora pa će te te rezultate moći vidjeti u tablicama.

Noctua NH-U9B SE2

Pakiranje manjeg, U9B hladnjaka je u klasičnim Noctua bojama, a na samoj kutiji je kao i uvijek pregršt informacija o proizvodu. Zbog malih dimenzija hladnjaka je i kutija manja, a na U9B model možemo gledati kao na smanjenu kopiju U12P modela. U ovome SE2 izdanju je dobio LGA1156 i 1366 podršku. U pakiranju sa tijelom hladnjaka dolaze i dva 92 mm ventilatora te sve što je potrebno za montažu na AMD-ove i Intelove sockete. Uz to dobijamo i NT-H1 pastu te dva seta U.L.N.A./L.N.A. adaptera i četiri silikonske trakice za ventilatore. Kao i uvijek tu su i iscrpne korisničke upute za montažu i korišteje.

Tijelo U9B hladnjaka se nije puno mijenjalo u odnosu na starije izvedbe, a smanjena je to kopija U12P tijela. Dimenzije tijela su 95 x 96 x 125 mm (D x Š x V), dok je masa 460 grama. Korišteni materijali u izradi su aluminij i bakar. Bakrene su tri toplovodne cijevi te sama baza hladnjaka dok su aluminijski listovi (njih ukupno 36) i gornja strana baze hladnjaka. Cijelo je tijelo, kao i kod ostalih Noctuinih hladnjaka poniklano, a završna obrada je odlična.

Zbog načina pakiranja, sa tijelom ne dolaze montirani nosači već ih je potrebno postaviti naknadno. S obzirom da je riječ o SecuFirm2 mehanizmu (AM2/+, AM3, S775, LGA1156 i LGA1366), način montaže je isti kao i kod svih novijih Noctuinih hladnjaka, a sve komponente su identične (tj. samo prilagođene dimenzijama). Tu nemamo što dodati osim da je s obzirom na manje dimenzije i manju masu hladnjak iznimno lako instalirati. Na poniklanoj bazi, kao i kod C12P modela su vidljivi tragovi mehaničke obrade, pa svi koji žele savršenu kontaktnu površinu mogu primjeniti lapping. Na gornjim je slikama lijepo vidljivo koliko je ovo tijelo manje od C12P tijela i kako će na matičnoj ploči zauzimati znatno manje prostora.

Nakon montaže hladnjaka potrebno je postaviti B9 ventilatore koji su od vremena prvih 92mm ventilatora doživjeli poneke izmjene u dizajnu i razini performansi. Izmjenom dizajna lopatica u odnosu na U9 ventilator, B9 zadržava isti maksimalni protok zraka (64.3m3/h), uz snižen broj okretaja sa 1850 na 1600 okretaja u minuti. Samim time je snižena i razina buke, a naš dojam je da je B9 tek malo bučniji od P14 ventilatora. Njih dva na U9B tijelu nisu prebučni, no čuju se i nekima bi to moglo zasmetati. Na sreću, Noctua i sa njima isporučuje L.N.A. i U.L.N.A. adaptere koji im brzinu vrtnje smanjuju na 1300, odnosno 1000 okretaja u minuti. Već ugradnjom L.N.A. adatera buka je niža, dok sa U.L.N.A. postaju gotovo nečujni. Baš kao i kod prethodnog hladnjaka i ovoga smo isprobali u sve tri brzine rada i rezultate će te moći vidjeti u tablicana sa tvorničkom brzinom procesora.

Test sistem i način testiranja

Test sistem

 

Test sistem :: Hardware
Matična ploča

Gigabyte GA-P55A-UD4P (F6)

Procesor

Intel Core i5 750

Memorija

2x 2GB G.Skill Ripjaws 1333MHz

Grafička kartica

Sapphire HD5770 Vapor-X;
Driveri: Catalyst 10.2

Napajanje Antec Quattro 850W
Hard disk

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

 

Testni sistem :: Software
OS Microsoft Windows 7 Ultimate x64
OCCT v3.1.0 (Custom test; Large Data Set, High priority, trajanje - 2h)
Core Temp

v0.99.5

 

Način testiranja

Oba hladnjaka smo testirali u istim uvjetima, na istom mjestu uz istu ambijentalnu temperaturu koja je iznosila 23°C. Testna konfiguracija je bila na radnom stolu, pa i to treba uzeti u obzir prilikom analize temperatura. Termalna pasta je kao i uvijek bila Noctuina NT-H1. Za opterećenje procesora smo koristili OCCT 3.1.0 sa sljedećim postavkama: Large Data Set, High priority u trajanju od dva sata. Rezultati koje će te vidjeti u tablici sa tvorničkim taktom procesora dobiveni su sa isključenim Turbom i svim opcijama za štednju el. energije. U drugom slučaju smo procesor overclockirali na ravno 4GHz pri 1.39V i koristili istu metodologiju. Temperature smo pratili putem Core Temp aplikacije, a na grafovima će te vidjeti temperature najtoplije od četiri jezgre. U gotovo svim slučajevima je najtoplija bila treća jezgra, a ostale su je pratile sa stupanj ili dva nižim temperaturama. Load temperature su očitane nakon dva sata punog opterećenja procesora, dok su idle temperature očitane 30 minuta nakon prestanka opterećenja. Orijentaciju hladnjaka možete vidjeti na slikama, a ona u našim testovim nije bila presudna zbog činjenice da smo testirali na stolu a ne u kućištu.

Rezultati testova i Zaključak - Conclusion

Rezultati testiranja

 

Temperature @ 2.66Ghz

Idle (°C)
Noctua NH-U12P
29
  
Coolink Corator DS
30
  
Thermalright MUX-120
30
  
Noctua NH-U9B SE2
30
  
Noctua NH-D14
31
  
Noctua NH-D14 w. single vent.
31
  
Noctua NH-C12P SE14
31
  
Noctua NH-U9B SE2 @ L.N.A.
31
  
Noctua NH-D14 w. U.L.N.A.
32
  
Noctua NH-U9B SE2 @ U.L.N.A.
32
  
Noctua NH-C12P SE14 @ L.N.A.
33
  
Noctua NH-C12P SE14 @ U.L.N.A.
33
  
Noctua NH-C12P
34
  
 
010203040506
0
 
Load (°C)
Noctua NH-U12P
42
  
Noctua NH-D14
42
  
Coolink Corator DS
43
  
Noctua NH-D14 w. U.L.N.A.
43
  
Noctua NH-D14 w. single vent.
43
  
Thermalright MUX-120
44
  
Noctua NH-C12P SE14
46
  
Noctua NH-U9B SE2
47
  
Noctua NH-C12P SE14 @ L.N.A.
49
  
Noctua NH-C12P SE14 @ U.L.N.A.
50
  
Noctua NH-U9B SE2 @ L.N.A.
50
  
Noctua NH-U9B SE2 @ U.L.N.A.
53
  
Noctua NH-C12P
54
  
 
010203040506
0
 

Ove poprilično natrpane tablice smo namjerno ostavili takve, dok su one sa overclockiranim procesorom ipak malo pročišćene. U ovima se može vidjeti par hladnjaka konkurencije, ali i velika većina iz današnje Noctuine ponude. Uz to tu su i L.N.A. te U.L.N.A. rezultati tri hladnjaka. Krenimo od C12P SE14. Ukoliko pogledamo taj hladnjak sa 12 cm ventilatorom vidimo kako se pri opterećenju kod SE14 modela temperatura spušta i do 8°C. Razlika je to koju bi uvijek prihvatili za malo povećanje buke. Sa adapterima za usporenje ventilatora, temperatura ne raste drastično, a ventilator ipak radi bešumno (sa U.L.N.A.). SE9B je očekivano slabiji jer je ipak riječ o znatno manjoj disipacijskoj površini, no i sa oba ventilatora pod U.L.N.A. temperature nisu otišle iznad C12P sa 12 cm ventilatorom. U9B je sa U.L.N.A. malo više oslabio pa je to realno jedina zamjerka.

Temperature @ 4.0GHz

Idle (°C)
Noctua NH-U12P
32
  
Noctua NH-D14
34
  
Coolink Corator DS
35
  
Thermalright MUX-120
35
  
Noctua NH-U9B SE2
35
  
Noctua NH-C12P SE14
37
  
Noctua NH-C12P
42
  
 
015304560759
0
 
Load (°C)
Noctua NH-D14
62
  
Thermalright MUX-120
66
  
Coolink Corator DS
66
  
Noctua NH-U12P
69
  
Noctua NH-C12P SE14
72
  
Noctua NH-U9B SE2
75
  
Noctua NH-C12P
89
  
 
015304560759
0
 

Na hlađenju se overclockiranog procesora poznaju junaci pa smo zapravo ove rezultate i najviše čekali. Razumljivo, tu nam trebaju maksimalne performanse i nismo koristili adaptere za usporenje. Najviše iznenađuje C12P SE14 koji je od svoga prethodnika bolji za čak 17°C - odlično. Porast buke je ponovno sasvim tolerantan za toliku razliku u temperaturi. U9B je samo 3°C lošiji od C12P i to je zapravo izvrstan rezultat ukoliko uzmemo u obzir njegovu veličinu. I sa L.N.A. i U.L.N.A. adapterima na oba hladnjaka vjerujemo kako bi se temperature držale u vrlo razumnim granicama.

 

Zaključak

O lakoći instalacije, opremljenosti, pažnji na detalje, kvaliteti izrade i završne obrade je kod Noctuinih hladnjaka sve već napisano i rečeno. Kao i uvijek jednostavno odlično odrađen posao. Ipak, kod postavljanja 14 cm ventilatora imali smo problema a za to su krivi, kako nam se čini, malo prekratki nosači za ventilatore. Performansama su oba hladnjaka zadovoljila i tu nemamo nikakvih zamjerki (dobro, možda jedino u slučaju kada U9B radi sa U.L.N. adapterom). Iz tablica je vidljivo koliko je C12P bolji od prethodnika, a maleni U9B ne zaostaje puno za njim te uspjeva držati pod kontrolom i vrući overclockirani Core i5-750. Ono što nam se nije svidjelo je količina buke koju stvaraju 92 cm ventilatori. Na svu sreću temperature sa L.N. i U.L.N. adapterima ne rastu puno i svakako preporučamo njihovo korištenje. Kod P14 ventilatora je priča malo drugačija, sa povećanom bukom u odnosu na P12 se dade živjeti s obzirom na performanse koje pruža. Ukoliko je ipak previše tu su adapteri za utišavanje, a performanse neće drastično pasti. Ono što je kvalitetno znamo da ne može biti i jeftino, pogotovo je to tako u slučaju Noctue. Hladnjaci se u lijepoj našoj još uvijek ne mogu nabaviti a u Njemačkoj NH-U9B SE2 košta oko 50 €, dok se C12P SE14 cijeni oko 65 €. Fer su to cijene za razinu performansi, kvalitetu i opremljenost koju ovi hladnjaci donose.

 

Conclusion

The ease of installation, richness of bundle, attention to details, quality of workmanship and finish are all synonyms for Noctua. As always, they have done a great job this time also. However, we had a slight problem installing 14 cm fan, and we believe the problem was a little too short fan clips. Performances of both coolers are great and we have no complaints (except maybe when U9B is running with U.L.N.A.). The results show just how much C12P is better than its predecessor, and a small U9B is not much behind. It has even managed to keep our hot and overclocked i5-750 under control. What we didn`t like is the amount of noise generated by 92 cm fans. Fortunately the temperatures with L.N. and U.L.N. adapters do not grow much and we recommend their usage. With P14 fan it’s a bit different story. With the increased noise when compared with the P12 we can live with, because of the extra performance it brings. If that is too much for someone, adapters can always help and performance will not drop drastically. Good things cannot be cheap, and especially is this so in the case of Noctua. We still cannot buy these coolers in Croatia, but in Germany, NH-U9B SE2 will cost you around 50 €, while the C12P SE14 will cost you about 65 €. Ali in all, these are the fair prices for the level of performance, quality and amount of equipment that these fridges bring.