Noctua_C14S_1

U opis najprije krećemo s manjim, low profile hladnjakom koji je nasljednik već četiri godine starog NH-C14 modela. Riječ je naravno o velikom C hladnjaku koji nije namijenjen malenim HTPC kućištima nego prije klasičnim ali malo užim towerima i procesorima koji nemaju najviše TDP vrijednosti. Pogotovo je to tako u slučaju novoga C14S modela koji dolazi opremljen samo jednim ventilatorom kojeg po potrebi možemo prebaciti ispod ili iznad hladnjaka.

Noctua_C14S_2 Noctua_C14S_3

Noctuina se pakiranja već neko vrijeme nisu mijenjala, a ne treba ni mijenjati ono što je dobro. Kitovi za montažu su razdvojeni u zasebne kutije, a C14S podržava sve moderne sockete. U trećoj su kutiji stvari kao što je NT-H1 termalna pasta, veliki odvijač, low noise adapter itd. Sve su upute za instalaciju vrlo jasne pa će se i početnici lako snaći, a uostalom Noctua ima definitivno i najkvalitetnije setove za montažu (SecuFirm 2).

Noctua_C14S_4

Vizualno je C14S vrlo sličan C14 i na prvi pogled nema većih razlika. No, klada ga detaljnije krenemo upoznavati vidimo kako su aluminijski listovi malo dublji na prethodniku, a Noctua tvrdi i kako je uz pomoć priloženog NF-A14 hladnjaka rashladna moć C14S modela vrlo slična onoj C14. Prilagodljivost ovoga hladnjaka se očituje u poziciji samoga ventilatora. Kada je gore, tada ispod ima mjesta i za najviše RAM module (do 70 mm) – premda moduli sa standardnom visinom nemaju nikakvih problema ni kada je ventilator dolje. U drugom slučaju, kada je ventilator u originalnoj, donjoj poziciji tada je ukupna visina hladnjaka samo 115 mm i on će stati u vrlo uska kućišta.

Noctua_C14S_5

Uz to, novi offset bočnih stranica C14S čini kompatibilnim s matičnim pločama koje imaju PCIe x16 utore blizu hladnjaka pa se uz ovaj njega mogu instalirati i grafičke kartice koje imaju dodatnu aluminijsku ploču na stražnjoj strani PCB-a (kao kod naše R9 295X2 – slika na trećoj strani). Hladnjak je dakle visok 115 mm bez ventilatora na vrhu ili 142 s njim, širok je 140 mm a dubok 163 mm. Materijali izrade su aluminij i bakar (baza i toplovodne cijevi), a sve je skupa dodatno poniklano kao i do sada. Završna je obrada tako besprijekorna. Masa hladnjaka bez ventilatora je 820 grama, a s njim se penja na 1015 grama.

Noctua_C14S_6

Baza je strojno obrađena ali su brazde malene i ništa što odlična H1 pasta ne može ne premostiti. Ventilator je dobro poznati NF-A14 koji dolazi s low noise adapterom pa mu maksimalna brzina može biti 1500 okretaja u minuti ili 1200. Minimalna brzina na PWM-u je 300 okretaja. Maksimalni protok zraka je 140 metara kubnih u satu, a maksimalna buka 24.6 dB(A). Buka u radu zna biti malo povišena između 1300 i 1500 okretaja, no nije to ništa što smeta ili nagdlasava prosječni hladnjak grafičke kartice. O načinu montaže Noctuinih hladnjaka smo već dosta pisali a možemo samo ponoviti kako je jednostavno postaviti nosače na ploču nakon čega se odvijačem pričvrsti hladnjak uz pomoć univerzalnih nosača koji su već predinstalirani na njemu. Vijcima se pristupa s gornje strane, uz pomoć priloženog odvijača, a potrebno je skloniti ventilator.