Noctua je prije otprilike dvije godine predstavila NH-D12L, hladnjak koji je manji od sličnih opremljenih sa 120-milimetarskim ventilatorima i namijenjen ugradnji u 4U kućišta. Sada je došlo vrijeme i za njegovu chromax.black izvedbu pa su nam ga poslali na test. Mi smo ga kao i do sada postavili na Ryzena 7 7700X koji ulazi u nekakav srednji razred po potrošnji i testirali kakvo je zagrijavanje, te kakve su performanse procesora.

U videu otpakiranja kojeg smo objavili prije nekoliko dana ste mogli vidjeti da hladnjak dolazi u klasično dizajniranoj Noctuinoj kutiji. Unutar nje je odlično zaštićen u karton te dva ležišta od recikliranog kartona. Sve ono što dolazi uz njega je u zasebnoj kartonskoj kutiji kao i obično. Osim hladnjaka i tvornički na njega montiranog ventilatora, u kutiji nalazimo NA-RC7 Low-Noise adapter (L.N.A.), zatim NT-H2 termalnu pastu, SecuFirm 2 mehanizam za montažu i metalnu Noctua naljepnicu za kućište. SecuFirm2 mehanizam uključuje odvijač i sve on što je potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa – Intel LGA1851, LGA1700, LGA1200, LGA115x te AMD AM5 i AM4. Naravno, tu su i standardne upute za instalaciju, a kao i ostatak Noctuinih hladnjaka i ovaj ima 6-godišnje jamstvo.

noctua_nh_d12l_chromax_black_0

D12L chromax.black je hladnjak standardne dual tower izvedbe, no asimetrične – jedan je dio deblji, a drugi tanji. Između njih je tvornički smješten ventilator. Materijali izrade su aluminij za dio baze i tijelo hladnjaka koji su lemljeni jedan za drugoga. Kroz tijelo prolazi pet bakrenih toplovodnih cijevi koje se na dnu grupiraju iznad bakrene baze. Sve zajedno je niklano te zatim obojeno u crno. Baza hladnjaka je bakrena, ali je poniklana i iznimno je ravna što se i vidi nakon skidanja hladnjaka po ravnomjernom otisku paste na IHS-u AMD-ovog procesora.

noctua_nh_d12l_chromax_black_1

Visina je ono što ga izdvaja od sličnih ventilatora koji imaju 120-milimetarske ventilatore. Visine je “samo” 145 milimetara, te ga to čini kompatibilnim s 4U kućištima, i općenito mid-tower kućištima manje zapremine. Uz to, zadržana je i visoka kompatibilnost s radnom memorijom, grafičkim karticama i ostalom opremom koja je u blizini hladnjaka. Širina mu je 125, dubina 113 milimetara a masa solidnih 890 grama. Velika masa utječe i na bolju disipaciju topline, a Noctua već neko vrijeme koristi svoju kategorizaciju nazvanu Noctua`s Standardized Performance Rating (NSPR). Prema toj kategorizaciji ovaj hladnjak ima NSPR vrijednost od 148, dok primjerice NH-D15 ima 183. U prijevodu, namijenjen je procesorima srednjeg tržišnog razreda TDP-a od 65 do 105 W.

noctua_nh_d12l_chromax_black_2

NF-A12x25r PWM je ventilator ima SSO2 ovjes, promjera je rotora 120 milimetara, a maksimalna brzina mu je 2.000 okretaja u minuti. S L.N. adapterom maksimum je na 1.700 okretaja, a minimalna brzina vrtnje je 450 okretaja – sve jasno kontrolira PWM preko 4-pinskog konektora. Maksimalni protok zraka je 102,1 metara kubnih u satu, a maksimalna buka je 22,6 dB(A) prema navodima proizvođača. Mi smo izmjerili maksimum na 39,5 dB(A) s Meterk MK09 uređajem na stolu, pri ambijentalnoj buci od 32 dB(A) i na udaljenosti od oko 50 centimetara.

noctua_nh_d12l_chromax_black_3

Montaža hladnjaka na AM4/5 ploče je vrlo jednostavna – koristimo donji nosač koji dolazi uz ploču, a s gornje strane postavljamo plastične odstojnike, grede i vijke kojima ih pričvršćujemo. Na njih nasjeda hladnjak i predinstalirani nosač. Jednostavno. Naravno, ventilator je potrebno ukloniti radi montaže. Ni na Intelove sockete nije puno kompliciranije, a u tom slučaju samo koristimo donju ploču koja dolazi uz hladnjak i ostatak pribora namijenjenog Intelovim socketima.