Noctua NH-D15 Noctua NH-D15

Kao što smo u uvodu napisali, NH-D14 hladnjaka i danas glavni hladnjak u našem, a vjerujemo i u mnogom drugim test sistemima. Riječ je o vrlo moćnom hladnjaku, koji je svojom pojavom prije četiri godine zaprepastio svojom veličinom ali i performansama. Masivna dual tower konfiguracija u paru s jednim 120 mm i jednim 140 mm ventilatorom bila je pun pogodak, i do danas mu rijetki uspijevaju parirati. No, vrijeme je došlo za novi model koji je malo revidiran, presložen, a dolazi sa dva moćna NF-A15 ventilatora. Pakiranje novog hladnjaka je malo povećano i to u prvom redu zbog dva veća ventilatora koji su dimenzija 140 x 150 mm. I dizajn pakiranja je malo izmijenjen, pa je sada u skladu sa novijim Noctuinim hladnjacima.

Noctua NH-D15 Noctua NH-D15

Otvaranjem kutije nas u tri odvojene kutijice dočekuju kitovi za AMD, Intel i u trećoj, uskoj i dugačkoj sve ostalo. Nakon vađenja tih kutijica, otvara nam se pogled na izvrsno zapakirano i debelom pjenom zaštićeno tijelo hladnjaka i drugog ventilatora. Noctua u svakom detalju pakiranja opravdava svoj premium status, jer paze na svaku sitnicu, na svakoj je kutiji isprintano točno ono što se u njoj nalazi i kupac svakako ima osjećaj da je dobio i više no što je platio.

Noctua NH-D15 Noctua NH-D15

U kutijama gdje se nalaze kitovi za montažu su i detaljne upute popraćene slikama, a s obzirom da Noctua već dugo vremena koristi isti kit nepoznanica nema. Sa strane AMD-a tu su vijci, odstojnici i gornji nosači, što znači kako se koristi donji nosač koji dolazi uz ploču. Za Intel je tu donji nosač za LGA115x sisteme, vijci, odstojnici, te dvostruki vijci za LGA2011. Sve je naravno popraćeno slikama i montaža ne može biti jednostavnija. Za AMD i LGA115x ploča mora biti van kućišta, dok za LGA2011 može biti i unutar. U trećoj se kutiji nalaze Y spliter za ventilator, L.N.A. adapteri, gumeni čepići i metalni vijci za ventilator (ukoliko npr. drugog odlučimo koristiti negdje u kućištu). Tu je i poznata NT-H1 termovodljiva pasta, odvijač, te par nosača za drugi ventilator.

Noctua NH-D15 Noctua NH-D15

Dizajn hladnjaka se nije drastično mijenjao, te je i dalje riječ u dvostrukom toweru, koji ima zajedničku bazu i šest debelih toplovodnih cijevi kao poveznicu, tj. nosač. Te toplovodne cijevi prolaze kroz bazu hladnjaka koja je na novom modelu malo bolje obrađena. Ipak, kada malo detaljnije pogledamo uočavamo novi dizajn aluminijskih listova, uočavamo to da su toplovodne cijevi malo razmaknutije kako bi disipacija topline bila bolja. Uz to, D15 ima nešto šire raspoređene aluminijske listove sa 140 mm na 150 mm, a poboljšana je i kompatibilnost sa visokim RAM modulima, pa sada u single fan modu podržava module visoke do 64 mm. Ta je kompatibilnost vidljiva u rezu koji je napravljen u najnižim listovima.