noctua_nh_u12a_1 noctua_nh_u12a_2

Noctua je prije par tjedana predstavila novi NH-U12A hladnjak. Peta je to generacija U12 hladnjaka koji dolaze opremljeni s ventilatorima promjera 120 milimetara. Na novom se U12A nalaze dva nova NF-A12x25 PWM ventilatora kakve smo imali prilike testirati prošle godine. Tijelo je kompletno redizajnirano tijelo i sada kroz njega prolazi sedam toplovodnih cijevi, a za 37% je povećana i ukupna disipacijska površina. U12A ima i bolju kompatibilnost s RAM modulima, te karticama u PCIe slotovima jer mu je širina samo 125 milimetara.

noctua_nh_u12a_3 noctua_nh_u12a_4

Hladnjak dolazi u standardnom pakiranju koje nije mijenjano već neko vrijeme. Za to naravno nema ni potrebe jer Noctua to radi odlično. Na vanjskoj se strani kutije nalaze sve bitne informacije, a unutar nje je hladnjak lijepo zaštićen u debeli karton, dok je bundle odvojen u zasebnu kutiju i logično aranžiran. Na kutiji s dodatnom opremom se nalazi i popis iste sa slikama, pa je tako korisniku olakšan izbor točno onih dijelova koje treba za svoj sistem.

NH-U12A podržava sev moderne desktop sockete osim TR4 za Threadrippere. To znači da s AMD-ove strane podržava AM2/3/3+/4 i FM1/2/2+ (koristi se backplate koji dolazi uz ploču), a s Intelove LGA 2066/2011-0/2011-3/115x. U pakiranju se nalazi kompletan SecuFirm2 sistem za montažu koji uključuje backplate za Intel LGA115x ploče, nosače za taj backplate, te sev potrebne odstojnike, vijke i matice. Za AMD dolaze samo nosači, dva seta odstojnika i vijci. Zajednički dijelovi uključuju dva NA-RC14 low noise adaptera, jedan NA-YC1 4-pinski Y kabel (splitter), jednu tubu NT-H1 paste i jedan SMT1 kutni odvijač. Uz to, tu su i upute za montažu na tri sistema socketa.

noctua_nh_u12a_6

Kroz duge godine postojanja PCEksperta, testirali smo nekoliko U12 hladnjaka, a u primjerima iz 2006., 2009. i 2013. godine vidimo koliko se stvari promijenilo i koliko ih je zapravo ostalo slično. Ono osnovno, tower oblik nije mijenjano i to do danas ostaje najefikasniji oblik za hlađenje procesora. Jednostavno, tako je moguće napraviti najveću i najefikasniju rashladnu površinu, s koje toplinu disipiraju dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji.

One osnovne dimenzije su također vrlo slične, premda je cijeli hladnjak pomaknut drugačije, radi bolje kompatibilnosti s RAM modulima. Dimenzije su 158 milimetara u visinu, 125 milimetara u širinu i 58 milimetara u dubinu (dubina s ventilatorima raste na 112 milimetara). Hladnjak je sastavljen od horizontalno postavljenih aluminijskih limova kroz koje prolazi rekordnih sedam bakrenih toplovodnih cijevi. Svaki od limova je na svojoj kontaktnoj površini s toplovodnom cijevi zalemljen što poboljšava prijenos topline.

noctua_nh_u12a_7

Cijevi na dnu prolaze kroz bakrenu bazu i aluminijski dio na koji je pričvršćen nosač.- Sve je kao i uvijek poniklano i završna je obrada odlična. Masa tijela hladnjaka je 760 grama, a s dodana dva ventilatora raste na pozamašnih 1220 grama. Baza hladnjaka je postavljena u offset, tj. pomaknuta je u jednu stranu, kako bi se povećala kompatibilnost s memorijskim modulima. Na obje ploče koje smo testirali ni jedan od ventilatora nije nadvisio memorijske module i limit visine od 42 milimetra je samo za slučaj da koristimo četverokanalne ploče kada će lijevi DIMM utori i moduli u njima biti ispod ventilatora. Za slučajeve kada je kućište dublje od 158 milimetara, vanjski (lijevi) ventilator može ići prema gore pa moduli RAM-a mogu biti i viši od 42 milimetra. Ujedno, hladnjak je i zadovoljavajuće uzak, pa nema problema s grafičkim karticama.

noctua_nh_u12a_5

Ventilatori NF-A12x25 PWM su nam poznati iz testa koji smo napravili još sredinom prošle godine. Dimenzija su 120 x 120 x 25 milimetara, a u odnosu na prethodnike donijeli su novi dizajn kućišta i lopatica, te zadržali poznati SSO ovjes i druge dobre karakteristike. U ovoj PWM verziji imaju ugrađene NE-FD1 IC-e sa SCD tehnologijom, koji kontroliraju brzinu vrtnje između 450 i 2.000 okretaja u minuti (ili do 1.750 okretaja uz LN adapter) putem 4-pinskog konektora. Maksimalni protok zraka ventilatora je 102.1 metara kubnih u satu, a maksimalni statički pritisak 2.34 mmH2O. Noctua navodi kako je maksimalna buka 22.6 dB, a mi smo prošle godine pametnim telefonom izmjerili 49 dB na maksimumu. Sada uvodimo novinu u mjerenju buke, Meterk MK09 mjerač koji je pokazao maksimalnih 41 dB, a o načinu mjerenja ćemo malo više na sljedećoj stranici

noctua_nh_u12a_8 noctua_nh_u12a_9

Hladnjaci ovih dimenzija i sa 120-milimetarskim ventilatorima su dugo vremena (prije puno godina), bili flagshipovi i sasvim adekvatni za tada najjače procesore. Međutim, kako su frekvencije rasle, te broj jezgara flagshipovi su postali oni sa 140-milimetarskim ventilatorima, pa su tako nastale i grdosije poput NH-D15. Koliko je taj hladnjak veći i glomazniji vidimo na drugoj slici, i zapravo smo već zaboravili koliko bolje izgledaju kompaktniji 120-milimetarski. U ovom ćemo testu vidjeti može li najnovija verzija toga hladnjaka s uspjehom hladiti dva moćna procesora iz nekakvog srednjeg segmenta tržišta – Core i7-8700K i Ryzen 7 2700K.

noctua_nh_u12a_10 noctua_nh_u12a_11

Postupak instalacije je identičan kao i kod svih Noctua hladnjaka, samo što U12A ima nešto drugačiji razmak rupa pa gornji nosač ne odgovara na SecuFirm2 za primjerice D15. Za LGA115x je najprije potrebno staviti donju pločicu s vijcima (backplate – na slici je usporedba novog i starog), na koji dolaze plastični odstojnici, dvije poprečne prečke i thumb vijci. Pritisak hladnjaka je ravnomjeran i pasta se pravilno raspoređuje po IHS-u procesora što je bitno za idealan prijenos topline. Hladnjak je kompaktnih dimenzija i ventilatori su u potpunosti odignuti od hladnjaka na pločama.

noctua_nh_u12a_13 noctua_nh_u12a_14

Kod instalacije na AMD ploče, koristimo donju pločicu koja dolazi s pločama, a na njih se postavljaju plastični odstojnici, prečke i vijcima se sve pričvršćuje. Hladnjak se tada postavlja samo u dva moguća smjera. Orijentacija da su ventilatori okrenuti prema gore ili dolje kao kod Intela nije moguća.