noctua_nh_u12s_1 noctua_nh_u12s_2

Noctua je originalni NH-U12S predstavila još davne 2013. godine, kada se pojavila potreba za hladnjacima koji će imati veću kompatibilnost s različitim memorijskim modulima. Hladnjak krasi uska izvedba tornja na koju je moguće montirati dva 120-milimetarska ventilatora, a bez da smetaju memorijskim modulima s bilo koje strane. Nakon njega, 2017. na tržište stiže još jedna izvedenica – NH-U12S SE-AM4 namijenjena AMD-ovom tada novom AM4 socketu. SE-AM4 je ukinut kada je 2019. U12S dobio univerzalnu podršku za AM4.

Noctua kao i uvijek kombinira izvrsnu kvalitetu izrade s odličnim materijalima i završnom obradom, te kvalitetnim ventilatorima, pa je takav slučaj i kod ovoga hladnjaka. Sada donose i chromax.black izvedbu za sve one kojima su originalne boje ružne. Istina, u posljednje vrijeme su crne i tamno sive boje matičnih ploča iznimno popularne pa će se ovakav crni hladnjak bolje uklopiti na njih nego sivi. Za šarenilo su ionako zadužene RGB LED-ice, čije ludilo još (na sreću) nije zahvatilo i ovog Austrijskog proizvođača.

noctua_nh_u12s_3 noctua_nh_u12s_4

NH-U12S chromax.black dolazi u crnoj kutiji, unutar koje se nalazi SecuFirm 2 mehanizam koji je kompatibilan s mnoštvom socketa, tj. ležišta za procesore. S AMD strane su to AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ i AM4, a s Intelove LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 (Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1151 i LGA1150. SecuFirm 2 je jedan od najboljih mehanizama na tržištu jer je čvrst, a nije kompliciran za ugradnju. Uz sve ono što je potrebno za montažu na navedene sockete dolaze i slikovne upute, termalna pasta NT-H1, low-noise adapter, set nosača za drugi, opcionalni, ventilator, dodatni set crnih silikonskih podloški za opcionalni ventilator te naljepnica. Svi su nosači, vijci i odstojnici za ovu verziju crni, pa je dojam chromax.black izvedbe potpun. Kao i do sada jamstvo na sve skupa je 6-godišnje.

noctua_nh_u12s_5 noctua_nh_u12s_6

Kao što smo rekli, U12S je tower hladnjak visoke kompatibilnosti, kako  s memorijskim modulima tako i s grafičkim karticama. U ovoj chromax.black izvedbi dolazi samo s jednim ventilatorom u pakiranju i to je NF-F12 PWM chromax.black. Ako želite push pull hlađenje, morat će te dakle kupiti još jedan takav ventilator. Hladnjak je dimenzija 158 x 125 x 45 milimetara i mase 580 grama bez ventilatora. Debljina se s ventilatorom penje s 45 na 71 milimetar, a masa na 755 grama.

Pet se toplovodnih cijevi uzdiže iz baze i pravilno raspoređuje po tijelu hladnjaka tj., tankim aluminijskim limovima koji su povezani svijanjem, ali su zato toplovodne cijevi lemljene na svaki od limova pa je prijenos topline odličan. Baza je bakrena, kao i toplovodne cijevi, a sve je ostalo aluminijsko. Kao i ranije, kompletna je površina niklana, a u chromax.black izvedbi je sve još premazano u crno.

noctua_nh_u12s_7 noctua_nh_u12s_8

Baza, odnosno kontaktna površina s IHS-om procesora je poniklana, gotovo pa mirror finish s tek malim vidljivim brazdama koje će popuniti termalna pasta. Mehanizam za pričvršćivanje koji se nalazi na aluminijskom gornjem bloku baze je čvrst i s vijcima na kojima se nalaze opruge kako bi se moglo dozirati pritezanje.

NF-F12 PWM chromax.black ventilator je dobro poznat od ranije, a riječ je o jednom od najboljih 120-milimetarskih ventilatora za ovu primjenu. Maksimalni broj okretaja mu je 1.500 u jednoj minuti, što se uz pomoć low-noise adaptera spušta na 1.200. Brzina je promjenjiva i kontrolirana PWM-om, s minimumom na 300 okretaja u minuti. Maksimalni protok zraka je 93,4 metra kubna u satu. proizvođač navodi maksimalnu buku od 22,4 dB(A), a mi smo izmjerili zadovoljavajuće tihih 37 dB(A), na stolu s pola metra udaljenosti pri maksimalnim okretajima.

noctua_nh_u12s_9 noctua_nh_u12s_10

Na prvoj je fotografiji usporedba s NH-U12A hladnjakom koji ima šire tijelo, za 13 milimetara i time jasno veću disipacijsku površinu. U12S je napravljen za povećanu kompatibilnost s memorijskim modulima, ali i sve većim hladnjacima koji se nalaze na napojnoj jedinici ploče. SecuFirm 2 mehanizam za LGA115x ležišta je potpuno crn i odlično se uklapa na moderne ploče. Njegova je instalacija vrlo jednostavna – na donji se nosač postavljaju plastični odstojnici na koje pak dolaze metalne grede u orijentaciji u kojoj želimo montirati hladnjak (sva četiri smjera), koje onda pričvršćujemo thumb vijcima s križnom glavom.

noctua_nh_u12s_11 noctua_nh_u12s_12

Na taj nosač vrlo jednostavno montiramo tijelo hladnjaka uz pomoć dva vijka, i postavljamo ventilator. U12S chrlomax.black je znatno elegantniji od svog sivog brata i odlično se uklapa u cjelinu s različitim matičnim pločama. U ovom slučaju je to bila ASRockova Z370 Phantom Gaming 9, na kojoj se nalazio Intelov i7 8700K procesor.