noctua_nh_l9i_1 noctua_nh_l9i_2

Originalni je hladnjak NH-L9i predstavljen još 2013. godine, a bio je odgovor na popularizaciju SFF i HTPC kućišta. Takva je primjena zahtijevala malen i kompaktan, a opet dovoljno moćan i ne pretjerano bučan hladnjak. Do sada su se takva kućišta i računala dodatno popularizirala pa je Noctua odlučila napraviti ovu Chromax.black verziju. U osnovi se ništa nije mijenjalo, samo je sve premazano crnom bojom.

noctua_nh_l9i_3 noctua_nh_l9i_4

Otvaranje crne kutije hladnjaka i pogled na njen sadržaj je pravi doživljaj, jer je sve uredno složeno i prezentirano kupcu. Osjećaj da ste kupili nešto iz premium segmenta proizvoda ne prolazi ni kada krenete sve raspakiravati. Sve što dotaknete je masivno i kvalitetno, a to uključuje i Noctua naljepnicu za kućište koja je lijepa masivna. Instalacija ovoga hladnjaka je jednostavna pa nije potreban komplicirani mehanizam, nego samo četiri vijka s plastičnim podloškama. Tu je još i tuba NT-H1 termalne paste, dodatni set vijaka za ventilator i low-noise adapter.

noctua_nh_l9i_5

Najveća je prednost ovoga hladnjaka visina od samo 37 milimetara i to s ugrađenim ventilatorom. To ga čini iznimno pogodnim za ugradnju u malena SFF kućišta i na malene matične ploče. Naravno, on ima svoja ograničenja po pitanju snage procesora, no u SFF ili HTPC ionako idu slabiji procesori koje će s lakoćom ohladiti. Hladnjak je dubok i širok 95 milimetara, a masa s ventilatorom mu je 380 grama. Sastavljen je od tankih aluminijskih limova, jedne toplovodne cijevi u slovo U i bakrene baze na dnu. Spojevi su lemljeni pa je prijenos topline bolji, a sve je na kraju poniklano pa presvučeno u crno za ovu all-black izvedbu.

noctua_nh_l9i_6

Na dnu se nalaze predinstalirani nosači za LGA115x sockete između kojih je niklana bakrena baza. Završna obrada baze je odlična, s tek jedva vidljivim brazdama. Ventilator koji dolazi uz ovaj hladnjak je NF-A9x14 HS-PWM chromax.black, dimenzija 92 x 92 x 14 milimetara, koji ima SSO2 ovjes i maksimalnu brzinu okretanja od 2.500 u minuti. S low-noise adapterom to pada na 1.800 okretaja. PWM kontroliran je i s minimalnim brojem okretaja od 600 u jednoj minuti. Ventilator nije bučan, i na maksimumu je lagano čujan uz izmjerenih 39,4 dB(A). Maksimalni protok zraka je 57,5 metara kubnih u minuti.

noctua_nh_l9i_7

Instalacija hladnjaka na ploču je jednostavna pri čemu ploča može biti ili izvan ili u kućištu. Kada je u kućištu fiksirana je pa je instalacija još lakša. Hladnjak se postavlja na procesor i s donje strane ploče ga se pričvršćuje s četiri priložena vijka – ne može lakše.

noctua_nh_l9i_8 noctua_nh_l9i_9

Izuzetno niski profil ovoga hladnjaka jamči kompatibilnost sa svim pločama i tipovima kućišta, a kao što s gornjih fotografija vidimo niži je i od memorijskih modula tipične visine. Onaj tko želi još malo više performansi može zamijeniti ovaj ventilator visine 14 milimetara s drugim debljine 25 milimetara.