NH-U14S je potpuno novi proizvod i dolazi kao odgovor na zahtjevnije zadaće hlađenja moćnijih procesora, poput onih za LGA2011 platformu. U14S je kompatibilan s mnoštvom socketa, no upravo je posebna pažnja pridodana LGA2011 platformi. Za tu platformu je kao što znamo idealan D14 model koji je dvostrukog tower dizajna i kao takav može zasmetati određenim RAM modulima. Ovaj hladnjak je single tower, širine sam 52 mm i kompatibilan je sa RAM modulima čak i kada su dva A15 ventilatora na njemu. Dizajn kutije se nije znatnije mijenjao u odnosu na nove Noctuine modele, a s obzirom da je riječ o velikom hladnjaku i kutija je dosta masivna.

Kada zavirimo u kutiju vidimo novi način pakiranja dodataka, koji su sada raspoređeni u tri zasebne kutije. U jednoj je SecuFirm 2 kit za Intel, u drugoj za AMD, a u duguljastoj su dodaci poput NT-H1 paste, low noise adaptera, kutnog odvijača, instalacijskog kita za opcionalni A15 ventilator itd. Uz hladnjak dolazi jedan A15 ventilator, a s njim smo dobro upoznati još od Domagojevog testa A serije ventilatora. On dolazi već montiran na hladnjak, a sve je lijepo stisnuto u kartonskoj kutiji kako ne bi došlo do pomicanja i oštećenja. Ventilator je postavljen u Push poziciju, a kupovinom dodatnog se može složiti Push-Pull kombinacija kojom se povećava protok zraka.

Vađenjem iz kartonske kutije uočavamo kako je već i sistem za montažu montiran, pa je ona znatno olakšana. Noctua je već dokazala vrijednost svoga SecuFirm 2 sistema za montažu, koji je jednostavan za slaganje a čvrsto drži hladnjak na procesoru. Klasičan single tower dizajn ovoga velikog hladnjaka i sposobnost primanja velikih ventilatora znači kako je cjelokupna konstrukcija vrlo visoka pa će vam trebati dosta prostora u kućištu. Sami završeci toplovodnih cijevi su na 165 mm visine, a u ovisnosti o montaži ventilatora to može ostati na istoj razini ili se za nekoliko milimetara podići.

Sam je hladnjak vrlo masivan, a mora i biti kako bi imao dovoljno toplinskog kapaciteta za hlađenje i najmoćnijih procesora. Dimenzije su mu 150 x 165 x 52 mm (Širina x Visina x Debljina/Dubina), a masa je visokih 770 grama. S pridodanim mu ventilatorom debljina se povećava na 78 mm, a masa na 935 grama. S još jednim pridodanim ventilatorom debljina se povećava za 25 mm, a masa skače na konačnih 1100 grama. Dizajn hladnjaka je klasičan, s debelom bakrenom bazom na koju nasjeda šest debelih bakrenih toplovodnih cijevi. Njih na bazi drži debela aluminijska pločica i mehanizam za montažu. Toplovodne cijevi su pravilno raspoređene u strukturu tornja koja je sastavljena od 51 aluminijskog lima, čiji su spojevi zalemljeni. Lemljenjem se povećava sposobnost prijenosa topline, jer se poboljšavaju spojevi i povećava disipacijska površina. Isto tako i bakrene su cijevi zalemljene za čitavu strukturu. Sve je na kraju kao i obično poniklano.

Niklana bakrena baza je strojne obrade s vidljivim brazdama, koje će NT-H1 pasta uspješno popuniti i stvoriti bolji spoj s IHS-om procesora. Mehanizam za pričvršćivanje je univerzalan za sve platforme pa je već tvornički montiran što je dobra vijest za sve malo manje vične montaži hladnjaka. Ovdje se nismo posebno osvrtali na A15 ventilator jer je Domagoj to detaljno odradio u svojem članku, ali ćemo ipak ponoviti osnovnih par detalja. osnovni konstrukcijski detalje je round-frame model koji ima 150 mm širinu, te 140 mm ventilator smješten u konstrukciju. Konektor je 4 pinski (PWM), maksimalna brzina okretanja je 1200 o/min, pri čemu L.N. adapter to usporava na 900 okretaja. Maksimalni protok zraka je impresivnih 115.5 kubnih metara u satu, a maksimalna buka je 19,2 dB prema proizvođačevim mjerenjima. Ventilator otprilike košta oko 20 €, pa na to treba računati ukoliko U14S želite postaviti u push-pull konfiguraciju.

Mi smo za današnji test odabrali tri različite Intelove platforme – LGA1150, LGA1155 i LGA2011 pa nam je stoga bio potreban samo Intel kit. Sa strane AMD-a su naravno podržani svi njihovi aktualni socketi i tu problema s kompatibilnošću također nema. Uz kit dolaze i vrlo opsežne upute za ugradnju koja je maksimalno pojednostavljena. Uz kitove dolazi i ostala standardna oprema za Noctuu, a to je L odvijač, Low-Noise adapter, instalacijski kit za opcionalni A15 ventilator, NT-H1 termalna pasta i Noctua naljepnica za kućište.

Kit za Intel se sastoji od donje pločice s već postavljenim vijcima, gornjih nosača, plastičnih odstojnika i thumb-maticama. Jednom kada sve pričvrstite montaža hladnjaka je jednostavna jer on već dolazi s predinstaliranim nosačem, i maticama s oprugom. Kit hladnjak drži čvrsto stisnutim uz IHS procesora i nasjedanje je ravnomjerno.

S obzirom da smo u trenutku testiranja hladnjaka testirali i nove Z87 ploče, isprobali smo montažu na različitim pločama i kompatibilnosti s visinom pojedinih VRM hladnjaka ili RAM modulima nije bilo problema. Kao što smo već napisali, Noctua nam je uz oba hladnjaka poslala još i dodatni ventilator za svaki pa smo uz push, testirali i push-pull kombinaciju. Primijetili smo kako je U14S dovoljno moćan za IvyBridge i Haswell procesore i s jednim ventilatorom, dok je drugi tek potreban sa jačim Sandy Bridge-E modelima. Za kraj opisa ćemo samo spomenuti kako Noctua daje lijepih šest godina jamstva na hladnjak.