Noctua NH-U9 i NH-U12 – alpsko hlađenje

Datum objave 17.06.2006 - Krešimir Matanović

Uvod

Austrijska Noctua je friški igrač na području hladnjaka za procesore. Toliko su friški da smo uspjeli istestirati njihovu kompletnu paletu hladnjaka. Riječ je o dva tower hladnjaka s oznakama NH-U9 i NH-U12. Noctua je firma koja je nastala iz kooperacije Austrian Rascom Computerdistribution i Taiwanese Kolink International Corporation, a održavaju i partnerstvo sa austrijskim institutom za prijenos topline i tehnologije ventilatora (Österreichisches Institut für Wärmeübertragung und Ventilatorentechnik, ÖIWV). Partnerstvo sa ÖIWV-om im donosi mogućnost korištenja znanstvene mjerne opreme, metoda izračuna i simulacijske tehnologije i R&D procesa. Kako sami kažu, Rascomova dugogodišnja iskustva sa krajnjim kupcima u razvoju i prodaji zvučno-optimiziranih high-end proizvoda im osigurava jasnu predodžbu želja kupaca, a Kolinkovo iskustvo, napredne proizvodne tehnologije i moderni proizvodni pogoni su u stanju te želje pretvoriti u stvarnost po povoljnim cijenama. Kao zanimljivost navodimo i značenje riječi Noctua, koja svoje podrijetlo vuče iz grčke mitologije. Malena sova, Athene noctua je simbol božice Atene koja predstavlja mudrost, znanost i strategiju, te se smatrala najpametnijom među Grcima. Noctua svoj uspjeh pokušava graditi na svim ovim vrlinama.

Sve na okupu

U paketu sa hladnjacima Noctua nam je poslala i Coolinkove hladnjake promjera 80, 92 i 120mm. Hladnjaci su iz Blue Fan serije i nose epitet "silent fan". NH-U9 prima 80 i 92mm a NH-U12 prima 120mm ventilatore. Kao što ćemo objasniti kasnije, zbog specifičnog načina montiranja ventilatora NH-U12 može primiti i manje ventilatore iz serije.

Divovi i Zippo

Hladnjaci su prilično masivni i odmah smo se zapitali hoćemo li imati mjesta u kućištu za ove grdosije. Na sreću bilo je dovoljno mjesta, ali montaža nije protekla bez malo muke, no sve u svoje vrijeme. Krenimo sa opisom modela.

Noctua NH-U9

NH-U9 je tipičan "tower" hladnjak koji koristi sve prednosti aluminija, bakra i toplinskih cijevi za svoju misiju koja je što bolje odvođenje topline sa procesora u okolni prostor. Tijelo hladnjaka je sastavljeno od 38 aluminijskih listova ukupne površine 3800 cm2, koji su zalemljeni za četiri bakrene toplovodne cijevi koje čine slovo "U". Na svome dnu su cijevi polegnute u utore bakrene baze i za nju pričvršćene bakrenom pločicom kako bi kontaktna površina bila što veća. Čitava ova konstrukcija teži 570 grama. Visina hladnjaka je 128 mm, širina 95 mm, a dužina 70 mm. Ako na hladnjak pričvrstimo dva (koliko maksimalno prima i sa koliko smo vršili testiranja) 92mm ventilatora tada mu ukupna dužina raste na čak 120mm.

Toranj visine 128mm

Noctua je mala firma i ne može si dopustiti ništa lošije od savršenstva ako žele uspjeti na tržištu. Koji god dio hladnjaka pogledamo vidimo kako je napravljen sa iznimnom pažnjom i preciznošću. Šlampavosti i lošoj završnoj obradi tu jednostavno nema mjesta. Po svemu se vidi kako je ovo high-end hladnjak i kako može parirati najboljima.

NH-U9 naglavačke

NH-U9 nije dizajniran kako bi radio bez ventilatora, no kako ćete u testovima vidjeti i taj posao može solidno odraditi. naravno ako je riječ o procesoru koji nije overclockiran. Sa NH-U9 (kao i većim modelom), možete hladiti procesore koji se montiraju na s478, LGA775, s754, s939 i s940, dakle kao i većina coolera na tržištu prilično je univerzalan.

U punoj ratnoj spremi

Kao što smo prije rekli ventilatori su Coolinkovi, dimenzija 92x92x25mm i odlikuju se tišinom u radu. Maksimalan broj okretaja im je 1850 RPM kada su ipak nešto bučniji, ali sa priloženim potenciometrom (6-13V) to možemo reducirati na svega 1100RPM i znatno smanjiti buku. Proizvođač navodi podatke od 12-22dB/A no po našem subjektivnom dojmu to je ipak nešto više na maksimalnom broju okretaja, no ipak ne i prebučno. Protok zraka je između 42 i 64 m3/h, dok je snaga ventilatora 0.84W. Na test smo dobili i 80x80x25mm ventilator koji se vrti na maksimalnih 2000RPM i proizvodi nešto veću buku, no njega nismo testirali jer nismo dobili odgovarajuće kopče za montažu - uz hladnjak su bile priložene samo one za 92mm ventilatore. Inače ovi Coolinkovi solidno odrađuju i posao ventilatora za kućište, a pogotovo ako želite tiho računalo. Uz sve ventilatore ćete dobiti i potenciometre koji se montiraju na priložene PCI brackete te ste time sami u mogućnosti odrediti brzinu njihove vrtnje.

Sve iz pakiranja

U odličnom pakiranju, osim kitova za montažu na sockete dobit će te i termalnu pastu (silikonsku), izvrstan priručnik u obliku malene knjižice, silikonske ljepljive trake, te kopče za 92 mm ventilatore. Spomenute silikonske ljepljive trake se lijepe na stjenke ventilatora kako bi osigurale mekanu kontaktnu površinu između hladnjaka i ventilatora i time reducirale buku.

Noctua NH-U12

Identičan prethodniku u svemu osim u veličini i težini, NH-U12 donosi površinu hlađenja od čak 5000 cm2. Njegovih 700 grama djeluje vrlo impozantno, a visinom prethodni model nadmašuje za čak 27 mm. Visok je 155 mm, širok 124 mm te dubok 70 mm.

Toranj br.2 visok 155mm

Kada ga se opremi sa dva 120 mm ventilatora dubina mu se poveća na 120 mm. Potpuno spreman za rad je vrlo glomazan i dominira svakim kućištem u kojega se ugradi. Zbog mase i visine ovo je odličan "tower" za korištenje bez ventilatora što ćemo vidjeti i iz testova, naravno ako niste okorjeli overclocker.

Spreman za "uguravanje" u kućište

Pakiranje, osim što je veće, jedino donosi duže silikonske trake za ventilatore, ostalo je sve jednako kao i kod prethodnika. 120 mm ventilatori se vrte u području između 900-1600RPM (što reguliramo priloženim potenciometrima) i pri tom imaju protok zraka od 54 do 90 m3/h. Generirana buka se kreće od 14 do 24dB/A. Napon na ventilatorima možemo povećavati i smanjivati od 6 do 13V. Maksimalna struja je 130mA a disipacija je 1.56W. U najnižem režimu vrtnje ventilatori su gotovo bešumni što se mijenja kada ih zavrtimo na maksimum, no i dalje su vrlo tihi.

Montaža i način testiranja

Ovoga dijela smo se najviše pribojavali, ne toliko kod NH-U9 modela kao kod NH-U12 grdosije. NH-U9 je savršeno legao. Montaža je vrlo jednostavna a sastoji se od pričvršćivanja pločica koje se protežu do rupa u ploči na bazu hladnjaka, postavljanja donje pločice ispod matične i pričvršćivanja hladnjaka sa crnim vijcima koji su provučeni kroz crne opruge kako bi postigli optimalnu silu nalijeganja baze na procesor. Vrlo jednostavno i bez ikakve muke. Širina NH-U9 je 95 mm tako da se ugodno smjestio između memorijskih modula i ATX konektora sa druge strane.

NH-U9 bez ventilatora

Nakon pričvršćivanja hladnjaka na red su došli 92 mm ventilatori koje vrlo jednostavno kopčama pričvršćujemo za tijelo hladnjaka. Kopče su napravljene tako da savršeno sjedaju u utore na bokovima hladnjaka i tako optimalno i dovoljno čvrsto drže ventilatore za hladnjak. Prije spomenute silikonske ljepljive trake smo zalijepili na rubne bridove hladnjaka i tako oni čine tampon zonu između plastike ventilatora i aluminijskog tijela hladnjaka. Noctua je tako učinila sve kako bi vibracije i buku smanjili na što je manji mogući nivo. Lijepo od njih.

Već manji model pošteno ispunjava kućište

Ventilatore smo po preporuci Noctuinog izvrsnog manuala okrenuli tako da zrak kroz hladnjak teče prema vrhu kućišta. Probali smo ih naravno i obrnuto postaviti no temperature su bile i za desetak °C veće nego u preporučenom položaju. Tek kada se montiraju ventilatori vidimo koliko je masivan ovaj hladnjak i koliko prostora zauzima u kućištu. U ovom smo se trenutku zapitali kako ćemo montirati NH-U12 model i koliko će tek njemu mjesta u kućištu trebati?

Prelazi preko memorije i preko ATX konektora

Ubrzo smo i na to pitanje dobili odgovor. NH-U12 je širok 124 mm, te sa jedne strane prekriva memorijski modul, a sa druge strane ATX konektor. Pošteno smo se namučili kako bi prikopčali ATX konektor nakon što se U12 sretno ugnijezdio na procesor. Za ovo je malo kriv i EpoX jer je postavio konektor na nezgodno mjesto. No bilo kako bilo U12 je ogroman cooler i treba vam prostrano kućište za njega. Način postavljanja je naravno identičan manjem modelu.

Gorostas dominira u kućištu

Nakon što smo postavili dva 120 mm ventilatora na njega U12 je postao najdominantniji komad hardwarea u kućištu (kao da i prije nije bio). Ventilatore smo ponovno postavili u optimalan položaj te započeli s testiranjem.

Baza baš i nije savršena

Jedina prava zamjerka hladnjacima i Noctui ide na završnu obradu baze. Nije loše, no mogli su oni to i bolje odraditi. Ovako nama ostaje zadatak poliranja kako bi eventualno skinuli još koji stupanj.

Način testiranja je naš standardni. Za zagrijavanje hladnjaka bio je zadužen AMD-ov Athlon 64 3000+ procesor (Venice jezgra). Na heatspreader smo nanijeli našu standardnu Nanotherm Silver XTC pastu. Temperature su mjerene na tvorničkoj brzini procesora, tj. 1.8 GHz te na taktu od 2.7 GHz pri vrlo visokih 1.71V. Ide naš Athlon i preko 2.8GHz no smatramo kako je ova brzina bila dovoljna da kvalitetno istestiramo hladnjake. Zato smo forsirali visoki napon, jer naš Athlon sasvim dobro radi i na 1.61V pri 2.7GHz. Kako bi zagrijali procesor, koristili smo Prime 95 i CPU Burn aplikaciju i mjerenje vršili nakon 2 sata rada. Cool'n'Quiet je naravno bio isključen, a treba napomenuti i kako je procesor pri 1.8GHz radio pod naponom od 1.4V. Idle temperaturu smo mjerili pola sata nakon isključivanja Primea. Pri mjerenjima na 1.8 GHz smo se odučili u prvom slučaju na korištenje samo jednog ventilatora, te u drugom samo hladnjake bez ventilatora. Smatrali smo da su idealni za neoverclockanog Athlona ako želite slagati PC koji mora biti što tiši. Noctuinim hladnjacima smo suprotstavili solidni AMD-ov BOX cooler, te na PC Ekspertu već recenzirane Coolermasterov Hyper 6+ , Zalman CNPS9500 LED , i Silverstonove NT02 i NT03 hladnjake.

Testni sistem i rezultati testiranja

Test sistem :: Hardware
Platforme

EPoX 9NPA+ ULTRA (5c21 BIOS)

Procesor(i)

AMD Athlon 64 3000+ S939 (Venice) @ 2.7GHz (300x9@1.71V)

Memorija

2x 256MB Kingmax DDR433

2x256MB Infineon DDR400

Grafička kartica nVidia 6800GT
Muzička kartica

CL Soundblaster Live! 5.1, default driver

Hard disk(ovi)

Hitachi 80GB SATA II

DVD-RW Pioneer DVR-110D
DVD-ROM

Teac DV-516G


Testni sistem :: Software
OS Windows XP Professional
Service Pack SP2
Chipset datoteke nForce 6.70
DirectX verzija 9.0c
Prime 95 v2.38
EpoX EPTP v4.0.3.37.001

Rezultati testiranja:

Athlon 64 @ 1,8GHz Load

Cpu (°C)
Zalman CNPS9500 High
38
  
Noctua NH-U12 w. 1x120mm High
38
  
Zalman CNPS9500 Low
39
  
Silverstone NT03
40
  
Noctua NH-U9 w. 1x92mm High
41
  
Silverstone NT02 High
43
  
Coolermaster Hyper 6+
44
  
Silverstone NT02 Low
46
  
Noctua NH-U12 w/o fan
48
  
AMD Box Cooler
52
  
Noctua NH-U9 w/o fan
57
  
010203040506
0
 

NH-U12 sa jednim ventilatorom se na vrhu izjednačuje sa odličnim Zalmanom 9500CNPS, dok je NH-U9 samo za tri stupnja lošiji. Treba primijetiti kako su oba hladnjaka nadmašili još jednu grdosiju - Coolermastera Hyper 6+. No kako je neoverclockirani Athlon dječja igra za naše testne junake odlučili smo ukloniti ventilatore i vidjeti kako to podnose. NH-U9 se nije baš pokazao sjajnim i temperatura je porasla za čak 16°C, no ipak niti tih 57°C nisu tako loši ako znamo da smo u potpunosti eliminirali buku. NH-U12 je zbog svoje masivnosti i veće površine temperaturu procesora zaustavio na solidnih 48°C, bolji rezultat od AMD-ovog BOX hladnjaka - odlično.

Athlon 64 @ 1,8GHz Idle

Cpu (°C)
Zalman CNPS9500 High
31
  
Silverstone NT03
32
  
Zalman CNPS9500 Low
32
  
Noctua NH-U12 w. 1x120mm High
32
  
Noctua NH-U9 w. 1x92mm High
36
  
Silverstone NT02 High
37
  
Coolermaster Hyper 6+
39
  
Silverstone NT02 Low
39
  
Noctua NH-U12 w/o fan
41
  
AMD Box Cooler
45
  
Noctua NH-U9 w/o fan
48
  
0102030405
0
 

Neopterećen i neoverclockani procesor i nije previše zanimljiv za testiranje, no rezultati su ipak tu. Noctue hlađene ventilatorom se odlično drže i pri samom su vrhu. Kada su pasivno hlađene NH-U9 model je opet na začelju, dok veći brat ponovno odnosi pobjedu ispred AMD-ovog BOX hladnjaka. 

Athlon 64 @ 2,7GHz Load

CPU (°C)
Noctua NH-U12 w. 2x120mm High
49
  
Noctua NH-U9 w. 2x92mm High
53
  
Silverstone NT02 High
54
  
Coolermaster Hyper 6+
56
  
Noctua NH-U12 w. 2x120mm Low
56
  
Silverstone NT02 Low
57
  
Noctua NH-U9 w. 2x92mm Low
59
  
Silverstone NT03
62
  
Zalman CNPS9500 High
64
  
AMD Box Cooler
67
  
01020304050607
0
 

U najvažnijem testu stvari postaju zanimljive i tu su se Noctue pokazale kao apsolutni vladari u kontroliranju temperature zahuktalog Athlona. Magična granica ispod 50°C je konačno probijena i NH-U12 sa dva 120 mm ventilatora se pokazuje kao prvi izbor kod overclockiranja - naravno ako imate dovoljno mjesta na ploči za njega. NH-U9 je slabiji za samo 4°C i također zaslužuje sve pohvale. Kada se brzina vrtnje spusti na minimum oba hladnjaka su gotovo bešumna, a performanse još uvijek ne padaju sa sredine naše tablice.

Athlon 64 @ 2,7GHz Idle

Cpu (°C)
Silverstone NT02 High
38
  
Noctua NH-U12 w. 2x120mm High
39
  
Silverstone NT03
40
  
Silverstone NT02 Low
40
  
Coolermaster Hyper 6+
42
  
Noctua NH-U9 w. 2x92mm High
42
  
Zalman CNPS9500 High
44
  
Noctua NH-U12 w. 2x120mm Low
45
  
Noctua NH-U9 w. 2x92mm Low
47
  
AMD Box Cooler
49
  
0102030405
0
 

Kada je procesor neopterećen Silverstoneov izvrsni NT02 izbija na čelo. U ovom testu su razlike između najboljih i najlošijih hladnjaka male, no za primjetiti je da pri najnižim brzinama iza Noctua jedino zaostaje BOX hladnjak.

Zaključak (conclusion)

Iako novak na tržištu, Noctua se svojim proizvodima nameće kao odličan izbor za hlađenje naših procesora. Ova dva testirana univerzalca zadovoljiti će svakoga, bilo da tražite ultimativni overclockerski cooler ili želite riješenje koje proizvodi minimalno ili nimalo buke. Jedina ozbiljna zamjerka je usmjerena prema završnoj obradi baze, čini se kako su posao poliranja ostavili kupcima. U svemu ostalom ovo su besprijekorno napravljeni proizvodi koji zaslužuju vrlo visoke završne ocjene. Na kraju, malenu prednost dajemo NH-U12 hladnjaku, koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Pod uvjetom da imate dovoljno prostora u kućištu i nešto bolji razmještaj komponenata na ploči nego što to ima naša EpoX-ica. Cijene ovih hladnjaka za domaće tržište nam još nisu poznate s obzirom da ih nema, no u Europi su one oko 40 € za manji i oko 60 € za veći model.

 

Conclusion in english

Although a new player on the market, Noctua managed to impress us with its coolers - NH-U9 and NH-U12. These two universal coolers we tested will satisfy everyone, whether your are searching for an ultimate overclocking cooler or you just want a silent or even noiseless solution. The only serious flaw of both coolers is a bit rough finish of the base. We guess they left it for the users to polish it. In everything else these products are flawlessly designed and manufactured which entitles them for very high degree. In the end, small advantage goes to NH-U12 cooler, which will satisfy all demands. Under the condition you have enough space in your computer case and a bit better motherboard layout than our EpoX board has. Prices for these coolers on Croatian market are still unknown, because coolers haven't yet arrived on the market. In Europe their prices is approximately 40 € for the NH-U9 and approximately 60 € for the NH-U12.