M12-P

Multiframe S serija donosi iste one NB-EKA Plus Drive i NanoSLI tehnologije no u drugačijem kućištu (okviru) ventilatora. Multiframe ventilatori dizajnirani su tako da dodatno smanje prijenos vibracija na kućište ili površinu na koju ih montiramo. Proizvođač tvrdi kako je na taj način 30% smanjena i buka. Dizajn pakiranja je ponešto izmjenjen, a prozirni okvir je povećan kako bi kupci imali bolji pogled na proizvod. Oba Multiframe ventilatora koje danas testiramo su kontrolirana od strane PWM-a ploče preko četiripinskih konektora na fiksnim kabelima dužine 500 mm. U bundleu se uz ventilator nalazi i dodatni gumeni okvir za prijanjajući površinu, četiri vijka za lim i standardna NoiseBlocker naljepnica za kućište. Nije loše no i tu bi voljeli vidjetu one duže crne vijke – čisto estetike radi :)

Dimenzije kućišta ventilatora ne prelaze 120 x 120 x 25 mm, a startni mu je napon 4,5V baš kao i kod BlackNoise PRO serije. Maksimalni napon je 13,2V, a broj okretaja ventilatora varira od 1000 do 2000 okretaja u jednoj minuti. Prook zraka se kreće od 73 do visokih 133 m3/h, a količina buke od 12 do 29 dB/A. Životni vijek mu je 130.000 sati. Ventilator je u radu tih sve dok ne dosegne brzine veće od 1700 okretaja u minuti, a na maksimalnih 2000 okretaja (izmjerenih 1855 RPM) ga se dosta čuje, ali su i performanse na visokom nivou. Zbog toga ga preporučujemo korisnicima kojima povišena buka ne predstavlja problem a naravno žele visoke pereformanse.

Detalj nosača ventilatora izbliza otkriva nam neobičnu konstrukciju ovog ventilatora. Gumeni je nosač moguće i ukloniti, a na mjestu ga drža dva nosića s unutarnje strane plastičnog dijela nosača. Ovaj Multiframe M12-P u njemačkim se webshopovima može nači po cijenama od 20 do 23 €.

 

M12-PS

M12-P spada u HighSpeed kategoriju a ovaj M12-PS u MidSpeed. Pakiranje i bundle su identični, baš kao i sve navedene tehnologije korištene u izradi. Na stražnjoj se stranici kutije nalazi detaljnije objašnjenje namjene i prednosti korištenja ovoga Multiframe S modela. NoiseBlocker na ove, baš kao i na ostale svoje modele daje 6 godina jamstva.

M12-PS model ima viši startni napon od 6V, a brzina okretaja mu varira od niskih i gotovo nečujnih 600 pa so 1500 okretaja u minuti ()izmjereno 1355). Protok zraka mu pri tome varira od 40 pa do 100 m3/h, a razina buke od 7 pa do 23dB/A. U praksi je u cijelom rasponu okretaja ovo vrlo tih ventilator, uz vrlo solidan protok zraka na maksimali. Ni uz korištenje dva ovakva modela (testrano na Corsairu H70) buka nije izražena, kao što će te vidjeti iz testova performase sasvim zadovoljavaju.

Gumeni je nosač moguće ukloniti i zamijeniti drugim, a gumeni okvir koji dolazi uz ovaj ventilator nasjeda točno u prostor koji ostaje između gumenoh nosača i plastičnog kućišta ventilatora. Kvaliteta izrade svih danas testiranih NoiseBlockerovih ventilatora je na visokoj razini, pa je takav slučaj i sa ovim između 19 i 22 € vrijednim modelom.