Noiseblocker BlackSilent PRO & Multiframe S-Series – performanse i inovativnost

Datum objave 05.02.2011 - Krešimir Matanović

BlackSilent PRO PK-1, PK-2 i PK-3

PK-1

PK-1 je prvi 140 mm model kojeg predstavljamo, a ujedno je riječ i o najtišem. Pakiranje je ekskluzivnije nego kod "običnih" BlackSilent modela, a odmah je po natpisima s prednje strane vidljivo zbog čega je PRO serija posebna. Uz PK-1 dolaze dva kabela sa tropinskim konektorima - jedan dužine 500 mm a drugi 200 mm. Korisnicima to daje na izbor žele li smanjiti količinu kabela u kućištu ukoliko je ventilator dovoljno blizu konektora. Uz to, unutar kutije se nalazi i SilentFrame, tj. gumeni okvir koji nasjeda između kućišta i ventilatora čime se reduciraju vibracije. Uz to s prednje strane kutije saznajemo kako je riječ o Ultra Low Speed modelu koji ima niski startni napon te kako NoiseBlocker na PK-1, tj. cijelu PRO seriju daje 6 godina jamstva. Uz gumeni okvir i dva kabela u pakiranju se nalazi i sam ventilator, NoiseBlocker naljepnica za kućište te set vijaka dugih 35 mm, set matica i gumenih čepića u crnoj boji. Sasvim solidan bundle.

Na stražnjoj se strani kutije nalaze detaljnije informacije o proizvodu. Tako saznajemo da su dimenzije ventilatora 140 x 140 x 25 mm, a masa 135 grama. Startni napon je 4.5V, nominalni 12V a puni radni napon 13.8V pri čemu se ventilator vrti na 700 okretaja u minuti ili po našim mjerenjima na 615 okretaja u minuti (proizvođač kod svih modela dozvoljava toleranciju od 10% u pozitivnom ali i negativnom smjeru). Pri tome je ulazna snaga motora ventilatora 0,72W, a struja koja teče kroz njega je jakosti 0,06A. Statički pritisak pri 12V naponu je 0,952 mm-H2O, pri čemu je protok zraka zadovoljavajućih 49 m3/h, a deklarirana buka 9 dB/A. S obzirom da nemamo precizne mjerne instrumente, možemo subjektivno zaključiti kako je ventilator u radu iznimno tih, no uz reducirani protok zraka. Svi koji grade tiho računalo znati će cijeniti tišinu rada uz malo žrtvovani protok. Životni se vijek ventilatora procjenjuje na 180.000 radnih sati pri 25°C, a temperatura okoline u kojoj može raditi se može kretati između -10°C i +65°C. Kvaliteta materijala, izrade i završne obrade je na visokom nivou i vidljivo je kako je ovaj proizvod pripadnik višeg cjenovnog razreda u odnosu na nedavno testirane Aimaxx i Airenn ventilatore. Cijena ovog modela sa na Njemačkom tržištu kreće oko 14 €.

 

PK-2

PK-2 dolazi u identičnom pakiranju, tj. crnoj kartonskoj kutiji s prozirnim dijelom i djelomično izloženim ventilatorom. Na stažnjoj se strani nalaze tehničke informacije o proizvodu, a sam ventilator je unutar kutije smješten u ležište od prozirne plastike. I uz njega dolazi sva oprema kao i uz PK-1 - jedan NB-SilentFrame gumeni okvir, dva kabela (200 i 500 mm), naljepnica za kućište, set vijaka dugih 35 mm, set matica i set gumenih čepića u crnoj boji.

Za razliku od PK-1, PK-2 je deklariran za rad na 1200 okretaja u minuti, pri čemu troši 1,08W električne energije a kroz motor teče 0,09A struje. Statički pritisak ovoga modela iznosi 1,295 mm-H2O uz maksimalni protok zraka od 93 m3/h. Buka koju pri tome proizvodi iznosi 20 dB/A a životni vijek mu je sa 180.000 skraćen na 140.000 radnih sati. Kod ovoga ventilatora već možemo govoriti o odličnom protoku zraka uz i dalje vrlo nisku razinu buke. Po cijeni od oko 16 € za komad ovaj se ventilator čini kao pravi kompromis između razine buke i performansi.

 

PK-3

I najjači 140 mm model, PK-3 dolazi u istom pakiranju kao i prethodna dva, te ima potpuno identičnu opremu. S obzirom na povećanu brzinu vrtnje ovoga HighSpeed modela, gumeni će okvir i čepovi kod njega biti najpotrebniji i najkorisniji dio opreme.

I ovaj model donosi nizak napon uključivanja (4,5V) no vrlo se brzo zavrti puno brzinom od 1700 okretaja u minuti pri čemu stvara statički pritisak od 1,781 mm-H2O i visoki protok zraka od 153 m3/h. Potrošnja električne energije pri tome iznosi 2,40W, a struja koja prolazi kroz motor jakosti je 0,2A. Deklarirana buka od svega 15 dB/A prije se čini kao tiskarska pogreška nego realna vrijednost. U punoj brzini je ovaj ventilator dosta glasan, a životni mu je vijek dodatno reduciran na 120.000 radnih sati. Uz povišenu razinu buke, dolaze i dosta povišene preformanse, no ljubitelji tihog neka ga radije izbjegavaju. Onima kojima buka ne smeta te žele najviše performanse biti će oduševljeni odličnim protokom zraka.

BlackSilent PRO PL-1, PL-2 i PL-PS

PL-1

PL-1 je prvi od tri 120 mm BlackSilent PRO modela koje danas testiramo. Oblik kutije i način pakiranja je identičan kao i kod 140 mm modela, a takav je i bundle. Uz sam ventilator u pakiranju se nalazi i gumeni okvir za smanjenje vibracija, set vijaka, matica i gumenih čepova, naljepnica, te dva kabela sa tropinskim konektorima za spajanje na matični ploču. Jedan je kabel dužine 500 mm a drugi 200 mm. Baš kao i 140 mm i ovi imaju niski startni napon, te šest godina garancije.

PL-1 je najsporiji u porodici te sukladno tome ima najduži životni vijek. Dimenzije PL modela su 120 x 120 x 25 mm, a masa im je 120 grama. Motor sa NB-NanoSLI ultra tihim ovješenjem i NB-EKA Plus Drive (tehnologija snižavanja elektronske buke) lopatice ventilatora vrti na 900 okretaja u minuti (izmjereno 849 RPM) i pri tome se stvara protok zraka od 68 m3/h. Ulazna snaga je 0,72W, a struja iznosi 0,06A. Statički je pritisak 0,761 mm-H2O pri 12V, a deklarirana buka iznosi 11dB/A. Ova se vrijednost čini vjerodostojnom jer ventilator radi iznimno tiho i gotovo je bešuman. Radni je vijek 180.000 radnih sati. Cijena mu se u njemačkoj kreće između 11 i 12 €.

 

PL-2

PL-2 dolazi u identičnom pakiranju i sa identičnom opremom kao i PL-1. Razlika između dva modela je da se ovaj vrti na većem broju okretaja te sukladno tome ima više performanse. Na stražnjoj se strani kutije nalaze svi relevantni podaci, tj. oni koji nam govore o dimenzijama, brzini vrtnje, količini buke, propusnosti itd.

Tako sa stražnje strane saznajemo kako se PL-2 vrti na 1400 okretaja u minuti pri čemu njegove lopatice stvaraju protok zraka od 96 m3/h i buku od 11dB/A. S obzirom da ima isti podatak o buci kao i prethodnik, moramo priznati da nam nije jasan nčin mjerenja koji koriste u NoiseBlockeru, no naš je subjektivni dojam da je ovaj ventilator ipak malo bučniji. No, ta buka je skoro pa zanemariva i zapravo smo ostali zatečeni kako dobre performanse mogu dolaziti s ovako malom količinom buke. Čak i kada su dva u akciji razina buke ostaje niska. Pri 12V se stvara statički pritisak od 1,269 mm-H2O, dok je ulazna snaga 1,92W a struja 0,16A. Radni je vijek PL-2 skraćen na 160.000 radnih sati. Cijena mu se u njemačkim webshopovima kreće između 12 i 13 €.

 

PL-PS

PL-PS model dolazi s izmjenjivim brojem okretaja, dok pakiranje i bundle ostaje isti. Kontrolu broja okretaja vrši PWM ploče preko njegovog četiripinskog konektora. U bundleu su dva takva kabela dužine 500 i 200 mm, uz sve ono što smo vidjeli i kod prethodna dva modela.

PL-PS ima, kao što smo rekli, promjenjivu brzinu okretaja koja varira od 600 pa do 1500 okretaja u jednoj minuti. Startni napon ovoga ventilatora je 6V, što je za 1.5V više nego kod PL-1 i PL-2 modela. Deklarirana ulazna snaga je 1,8W a jakost struje je 0,15A. Maksimalni statički pritisak koji se pri 12V stvara je 1,833 mm-H2O. Protok zraka u ovisnosti o broju okretaja varira od 40 do 100 m3/h, a buka od 8 do 24 dB/A. S obzirom na promjenjive uvjete rada i viši maksimalni broj okretaja, životni vijek ventilatora je skraćen na 140.000 radnih sati, a jamstvo proizvođača je i dalje 6 godina. S obzirom na tek malo veći maksimalno broj okretaja ovaj ventilator zadržava tih rad uz vrlo visoki protok zraka. Tako će te za 17 - 18 € dobiti ventilator koji može biti iznimno tih, a kada zatreba pružiti odlične performanse uz zadržavanje niske razine buke čak i na najvišim okretajima.

MultiFrame S-Series M12-P i M12-PS

M12-P

Multiframe S serija donosi iste one NB-EKA Plus Drive i NanoSLI tehnologije no u drugačijem kućištu (okviru) ventilatora. Multiframe ventilatori dizajnirani su tako da dodatno smanje prijenos vibracija na kućište ili površinu na koju ih montiramo. Proizvođač tvrdi kako je na taj način 30% smanjena i buka. Dizajn pakiranja je ponešto izmjenjen, a prozirni okvir je povećan kako bi kupci imali bolji pogled na proizvod. Oba Multiframe ventilatora koje danas testiramo su kontrolirana od strane PWM-a ploče preko četiripinskih konektora na fiksnim kabelima dužine 500 mm. U bundleu se uz ventilator nalazi i dodatni gumeni okvir za prijanjajući površinu, četiri vijka za lim i standardna NoiseBlocker naljepnica za kućište. Nije loše no i tu bi voljeli vidjetu one duže crne vijke - čisto estetike radi :)

Dimenzije kućišta ventilatora ne prelaze 120 x 120 x 25 mm, a startni mu je napon 4,5V baš kao i kod BlackNoise PRO serije. Maksimalni napon je 13,2V, a broj okretaja ventilatora varira od 1000 do 2000 okretaja u jednoj minuti. Prook zraka se kreće od 73 do visokih 133 m3/h, a količina buke od 12 do 29 dB/A. Životni vijek mu je 130.000 sati. Ventilator je u radu tih sve dok ne dosegne brzine veće od 1700 okretaja u minuti, a na maksimalnih 2000 okretaja (izmjerenih 1855 RPM) ga se dosta čuje, ali su i performanse na visokom nivou. Zbog toga ga preporučujemo korisnicima kojima povišena buka ne predstavlja problem a naravno žele visoke pereformanse.

Detalj nosača ventilatora izbliza otkriva nam neobičnu konstrukciju ovog ventilatora. Gumeni je nosač moguće i ukloniti, a na mjestu ga drža dva nosića s unutarnje strane plastičnog dijela nosača. Ovaj Multiframe M12-P u njemačkim se webshopovima može nači po cijenama od 20 do 23 €.

 

M12-PS

M12-P spada u HighSpeed kategoriju a ovaj M12-PS u MidSpeed. Pakiranje i bundle su identični, baš kao i sve navedene tehnologije korištene u izradi. Na stražnjoj se stranici kutije nalazi detaljnije objašnjenje namjene i prednosti korištenja ovoga Multiframe S modela. NoiseBlocker na ove, baš kao i na ostale svoje modele daje 6 godina jamstva.

M12-PS model ima viši startni napon od 6V, a brzina okretaja mu varira od niskih i gotovo nečujnih 600 pa so 1500 okretaja u minuti ()izmjereno 1355). Protok zraka mu pri tome varira od 40 pa do 100 m3/h, a razina buke od 7 pa do 23dB/A. U praksi je u cijelom rasponu okretaja ovo vrlo tih ventilator, uz vrlo solidan protok zraka na maksimali. Ni uz korištenje dva ovakva modela (testrano na Corsairu H70) buka nije izražena, kao što će te vidjeti iz testova performase sasvim zadovoljavaju.

Gumeni je nosač moguće ukloniti i zamijeniti drugim, a gumeni okvir koji dolazi uz ovaj ventilator nasjeda točno u prostor koji ostaje između gumenoh nosača i plastičnog kućišta ventilatora. Kvaliteta izrade svih danas testiranih NoiseBlockerovih ventilatora je na visokoj razini, pa je takav slučaj i sa ovim između 19 i 22 € vrijednim modelom.

Rezultati testa

Mjerenje

Temperature (°C)
2x PK-3
32
  
2x M12-P
33
  
2x PL2
35
  
2x PL-PS
35
  
PK-3
36
  
M12-P
37
  
PL-PS
39
  
2x M12-PS
39
  
M12-PS
41
  
2x PK-2
41
  
2x PL-1
44
  
PL-2
44
  
PK-2
44
  
2x PK-1
45
  
PL-1
48
  
PK-1
50
  
 
0102030405
0
 
 

Ventilatore smo testirali na način da smo radijator Corsairovog H70 hladnjaka zagrijali tekućinom koja dolazi iz bloka na 980X procesoru pod punim opterećenjem. Zatim smo izmjenjevali venilatore i Scytheovim Kama Thermo Wireless mjerili temperaturu vanjske strane komore na H70 radijatoru u kojoj se izmjenjuje tekućina pristigla iz bloka na procesoru. Izmjerene brojke treba promatrati isključivo kroz prizmu razlike u temperaturama sa različitim ventilatorima. S obzirom da je druge praktične testove teže izvesti, a potrebna bi nam bila i profesionalna oprema, odlučili smo se za ovaj jednostavan test koji ipak pokazuje razlike između pojedinih ventilatora, te koliko pada temperatura dodavanjem još jednoga u push-pull konfiguraciju.

Zaključak - Conclusion

 

Zaključak

Noiseblocker PRO je serijom ventilatora otišao korak dalje u povećanju performansi i sniženju razine buke u odnosu na prošle godine testiranu BlackSilent seriju. PRO serija donosi i višu razinu opremljenosti (vijci, matice, gumeni čepići, dva kabela različitih dužina, gumeni okviri za eliminaciju vibracija) te ekskluzivnije pakiranje i izgled. Kvaliteta materijala, izrade i završne obrade je na najvišem nivou kod svih modela.

Od 140 milimetarskih modela izdvojiti ćemo PK-2 koji donosi odličan kompomis performansi i razine buke. PK-1 je namijenjen korisnicima izrazito tihih računala, a PK-3 onima željnima najviših performansi uz ipak nešto povišenu razinu buke. 120 mm BlackSilent Pro modeli su najbolji dio NoiseBlockerove ponude. Svi su u radu vro tihi, a osim PL-1 koji ima smanjeni protok zraka, imaju i odlične performanse. PL-1 je baš kao i PK-1 namijenjen onima koji slažu tiha računala, a ostali neće pogriješiti izborom bilo PL-2, bilo PL-PS modela jer oba pružaju dobre performanse uz nisku razinu buke.

Sa MultiFrame S serijom je priča ponešto drugačija. M12-P model je dosta bučan jer mu je maksimala na gotovo 2000 okretaja. Performanse su pri tom odlične, no razina buke po nama to ipak ne opravdava. Ovaj je model malo bučniji i od PK-3, pa ga preporučamo korisnicima kojima razina buke ili ne smeta ili traže vrhunski ventilator za server koji stoji u server sali daleko od ušiju korisnika. M12-PS je drugačija priča, vrlo tih a i dalj eosigurava nisku razinu buke. Konstrukcijski su oba Multiframea vlo zanimljivi i njihovi im gumeni nosači potpomognuti gumenim okvirima drastično umanjuju prijenos vibracija.

 

Conclusion

With BlackSilent PRO series, NoiseBlocker has gone one step further in improving the performance and noise emmision characteristics in comparison to BlackSilent series we tested last year. PRO series brigns new level of equipment (screws, nuts, rubber plugs, two cables of different lenghts and rubber framework), more exclusive package and design. High material quality, bulid and finish quality are common for all the models.

From 140 mm BlackSilent PRO series we would choose PK-2 model which has the best performance/noise ratio. PK-1 is very quiet but the airflow is reduced - those who bulid quiet PC and need 140 mm fan don`t need to look further. PK-3 has great performance but it is also quite loud. Those who seek maximum performance and don`t have a problem with higher noise levels will enjoy its big airflow. 120 mm models from BlackSilent Pro series are the best among all tested today. Alo of them are very quiet and with the exception of PL-1 have great performanse. PL-1 has reduced airflow but because of that is almost inaudible. Ideal for building a quiet PC. PL-2 and PL-PS are great because they offer great performance and the noise level is very low even at top speed. Great bundle which includes rubber framework for eliminating vibration transfer, also makes PL models an exclelent choice.

Multiframe S series left us suprised with inovative design and lack of vibration transfer, but we also resented the noise level of M12-P model. At full speed it is simply to loud. Performance are great but it is suitalbe only for a server which is located in server room and far away from ears. There it will be a great performer and will create a great airflow for 24/7 powered on servers. M12-PS is a completely different story. It is very quiet even at full speed and the level of performance is still very good.