nokia_T20_ tablet_  recenzija_naslovnica

Vratili su se mnogi brendovi koji dugo nisu lansirali pristupačne tablete na tržište, a među njima je HMD Global s Nokia T20 modelom u WiFi i 4G LTE verziji. Donosi 2K zaslon, bateriju kapaciteta 8.200 mAh,   stereo zvučnike, “netaknut” Android, te neuobičajeni T610 čipset. Koliko je u svom segmentu T20 atraktivna opcija provjerili smo testirajući tablet u LTE verziji.

Nokia T20 tablet tehničke  karakteristike

 • Dimenzije: 7,8 x 247,6 x 157,5 milimetara
 • Masa (4G model) : 470 g
 • Zaslon: 10,4 inča, 1200 x 2000 piksela, SGS certifikat za nisko plavo svjetlo, svjetlina  400 nita
 • CPU : T610 na 1,8 Ghz
 • Memorija: RAM 4GB, interna flash 64 GB +microSD kartice do 512 GB
 • Kamere: prednja 5 MP ( fiksni fokus) i stražnja 8 MP (auto-fokus) + LED bljeskalica
 • Povezivost: Bluetooth 5.0, WiFi dvopojasni (2,4 GHz, 5 GHz),priključak za slušalice 3,5 mm, GPS/AGPS (s LTE verzijom), USB Type-C
 • Baterija: 8200 mAh, kompatibilna s USB-PD type-C 15W brzim punjenjem
 • Zvuk: stereo zvučnici s pojačalom, FM-radio, OZO Audio   snimanje i reprodukcija, dva mikrofona
 • OS: Android  11
 • Mreže: 2G, 3G, 4G LTE CAT 4
 • Ostale značajke :IP52 zaštita, podrška za Widevine L3,
 • Cijena: od 2.394,00 kn
 • Ustupili: Nokia Hrvatska

Dizajn i kvaliteta izrade

Nokia T20 debljine je 7.8 milimetara i mase 470 grama što je gotovo jednako iPadu Gen 9 10,2″ 2021 (7,5 mm, 498 g). Ima IP52 vodootpornost, stražnju stranu od aluminijske legure i jednu stranu okvira obloženu  plastičnom trakicom za antenski prijem. Ne djeluje nimalo jeftino.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_1

Jedini nedostatak ovakvoj konstrukciji je što se zaprlja otiscima prstiju doslovno nakon nekoliko trenutaka  upotrebe. Stoga će te ga morati konstantno brisati krpicom ako ste čistunac.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_2

Kada se drži vodoravno, a  što je uobičajeni položaj  korištenja tableta, na vrhu su dva mikrofona s AI funkcijom za poništavanje buke, tipka glasnoće i utor za jednu SIM + MicroSD karticu s gumenim prstenom kako bi se smanjio prodor vlage i prašine.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_3

Zvučnik i USB Type-C port su na desnom boku, a 3.5 mm ulaz za žičane slušalice u samom kutu.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_4

Ovakvo neobično rješenje nismo nikada vidjeli, no eto u Nokiji su odlučili kako je ovo najbolje mjesto za jack.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_5

Tipka za uključivanje rada i drugi zvučnik pronašli su svoje mjesto na lijevom boku uređaja.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_6

Na stražnjoj se strani u gornjem kutu nalazi leća 8-megapikselne kamere, a pratnju joj čini standardna LED bljeskalica.

Konstrukcija kamere i bljeskalice jedva primjetno strši izvan površine kućišta. U sredini su okomiti Nokia logo i neke općenite informacije o HMD Globalu.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_8

Prednjica je prekrivena ojačanim staklom. Nije Gorilla Glass, već neki nepoznati tip. Na njenom vrhu je 5 MP (f/2.4) kamera. Neće ometati gledanje videa ili igranje igrica na ekranu. Kvalitetom zadovoljava potrebe  video konferencija i online učenja. Podržava sustav otključavanja prepoznavanjem licem, a to je ujedno i jedina biometrijska metoda na uređaju.

Okviri oko zaslona  su podeblji, i znamo da se nekima to neće svidjeti. Međutim, iako nije tako teško napraviti tablet bez okvira, točka je na koju se može osloniti dok se uređaj ovih dimenzija  drži u rukama.  Pogotovo kod igranja igara.

ZASLON

IPS  zaslon (2,5D) s dijagonalom 10,4-inča ulazi u skupinu prosječne duljine dijagonale za mnoge moderne tablete. Rezolucije je 2.000 × 1.200 piksela gustoće 225 ppi-a, i u omjeru stranica 5:3. U pogledu oštrine postoji određena pikselizacija u fontovima, no pri gledanju videa nije primjetna. Kontrast i kutevi gledanja su solidni, a kada se koristi na otvorenom (suncu), poželjeli bismo svjetliji zaslon. U interijerima je  dovoljno tih 400 nita svjetline.

nokia_T20_ tablet_ – recenzija_ slika_9

Kako bi se učinkovito smanjilo opterećenje na oči, odlikuje ga SGS Low Blue Light certifikat niskog plavog svjetla. Što se tiče boja, one su tipične za LCD matricu, više blijede i u postavkama je omogućeno podešavanje balansa bijele po svom ukusu. Konačno, ne očekujte HDR reprodukcije Netflixa ili YouTubea jer nedostatak Widevine L1 licenca to sprječava.