nzxt_h440_1

NZXT nam je poslao Special Edition Colors verziju svog poznatog H440 kućišta koje se na tržištu nalazi od prošle godine. H440 spada u mid-tower kućišta premda dimenzijama čak i prelazi tu kategoriju. H440 koji je nama stigao je u crno-zelenoj kombinaciji. Zeleni elementi su plastični, a crne metalne plohe su matirane i pod prstima “gumirane”. Kućište je okrenuto ka visokim rashladnim mogućnostima i tišini – dolazi s četiri predinstalirana ventilatora, ali i debelim materijalom na unutarnjem dijelu stranica koji upija zvuk. Uz to dolazi i s mnoštvom drugih značajki kao što je veliki broj mjesta za diskove, odvojena komora za napajanje, zajednički kontroler ventilacije itd. H440 dolazi u crnoj kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze grafike kućišta, njegovih elemenata ali i objašnjenja mogućnosti.

nzxt_h440_2

Već na prvi dodir po vađenju iz stiropora i najlona osjećamo kako je H440 malo drugačije od klasičnih kućišta jer pod prstima njegova mat crna boja ostavlja osjećaj gumiranosti. Dizajnu je pridana velika pažnja i moramo priznati kako je od svih kombinacija ova zelenih rubova i elemenata nama osobno i najbolja. Nema ovdje naravno nikakvih konotacija na Nvidiu, jednostavno sve skupa odlično izgleda i ovo kućište ne zaslužuje biti ispod stola, nego se mora pokazati svijetu. Prednja stranica je u potpunosti lišena bilo kakvih elemenata osim urezanog logoa na dnu te naravno bočnih elemenata u zelenom tonu – usis za zrak. Gore se odlično nadomješta sa gornjom stranicom, tj. vizualno se jedna urezuje u drugu i sa zelenim elementima to izgleda odlično.

nzxt_h440_3

Kućište je vrlo teško i veliko. Mjeri 476 u dužinu, 510 mm u visinu i čak mm u visinu, a masa mu je nešto malo iznad 10 kilograma. Sa stražnje strane vidimo kako je klasičnog layouta, tj. napajanje ide na dno, matična ploča za koju je rezervirano sedam slotova i prostor za stražnji I/O ide iznad, desno od nje su dva gumirana proreza za eksterne sisteme vodenog hlađenje te ispušni 140 mm ventilator. Ventilator je oznake RF-FN142-RB, ima tzv. rifle ovješenje, vrti se na 1000 okretaja (50 CFM) i u radu je zadovoljavajuće tih.

nzxt_h440_4

Gornja je stranica također premazana istom crnom, gumiranom bojom, a na svom prednjem dijelu ima smješten prednji I/O panel na desnoj strani te Reset i Power tipke na lijevoj. Power tipka je osvijetljena kao što ćemo vidjeti na jednoj od slika na drugoj stranici. Na I/O panelu se nalaze s lijeva na desno izlaz za slušalice, ulaz za mikrofon, te dva USB 3.0 i dva USB 2.0 konektora. Ovdje lijepo vidimo i dizajnerske linije urezanih stranica koja osim estetske svrhe imaju i praktičnu – obje se mogu na tim mjestima prstima odvojiti od kućišta.

nzxt_h440_5 nzxt_h440_6

Prednju je stranicu lako odvojiti od kućišta kada nam se otkriva najprije filter koji je magnetskim kopčama pričvršćen na svoje mjesto, a nakon što njega skinemo vidimo i tri RF-FN122-RB ventilatora koji služe za usis zraka. Eh da, na stražnjem dijelu prednje stranice vidimo i materijal za upijanje buke. Ventilatori su također rifle ovješenja, rade na 1200 okretaja (45 CFM), i također su zadovoljavajuće tihi. Ukoliko približimo uho prednjoj stranici kućišta (kada je sve u pogonu) čut ćemo karakterističan zvuk usisa koji je koncentriran samo na desnu bočnu stranu prednje stranice. Umjesto ova tri ventilatora tu možemo montirati i radijator veličine 280 ili 240 mm. Bočna je stranica s prozorom (H440 se može nabaviti i u verziji bez prozora), iza kojeg vidimo unutrašnjost i karakterističnu zelenu površinu na odvojenoj komori za PSU koja ima osvijetljen NZXT logo.

nzxt_h440_22

Gornja pak stranica s lijeve i stražnje strane ima perforiranu metalnu mrežicu za ispuh zraka, a skoro cijelom se dužinom proteže i materijal za upijanje zvuka. Ispod, a metalni dio kućišta možemo montirati ponovno jedan 240 ili 280 mm radijator ili adekvatne ventilatore. ovdje vidimo i kako su desni konektori na zasebnoj pločici, dok je Power tipka zaštićena stiropjenom.

nzxt_h440_7 nzxt_h440_8

Skidanjem bočne stranice nam se otvara pogled na layout unutrašnjosti, tj. zasebnu komoru za napajanje, na kojoj se nalaze dvije SSD ladice, te LED rasvjeta. Kabeli prednjeg panela su kvalitetni i dovoljno dugački, a jedina zamjerka ide na malo prekruti USB 3.0 kabel.

nzxt_h440_9 nzxt_h440_10

H440 prima ITX, Micro-ATX i ATX ploče, a na nosaču za matičnu ploču su već postavljeni odstojnici za ATX ploču. Otvor za montažu stražnjeg nosača CPU hladnjaka je dovoljno velik, a recimo i kako CPU hladnjak može biti maksimalno visok 180 mm što je sasvim dovoljno mjesta i za najveće hladnjake. Kavez za diskove je fiksan, tj. ovaj njegov prednji dio, no sve su ladice izvlačive pa stanu i veće grafičke kartice. Ukoliko koristimo sve raspoložive ladice tada je moguće ugraditi grafičku karticu maksimalne dužine 305 mm, a ukoliko uklonimo ladice možemo ugraditi kartice dužine do 406.2 mm. Kod najdužih će se kartica otvoriti i problem nedostatka mjesta za PCIe Power konektore koji su postavljeni vertikalno u odnosu na karticu, tj. horizontalno kada je kartica na ploči pa na to trebamo paziti pri planiranju. Mi smo kao što će se vidjeti kasnije uspjeli ugurati našu grafičku karticu između dvije ladice, pa je i to mogućnost na određenim matičnim pločama. Kao što vidimo, ploča nema predviđeno mjesto za 5.25″ uređaje i to je također stvar o kojoj treba voditi računa prilikom planiranja računala.

nzxt_h440_11

Otvaranjem desne bočne stranice vidimo i konstrukciju toga dijela, tj. donjeg mjesta na koje dolazi napajanje i mogućnosti za menadžment kabela. Ispred napajanja, a ispod izvlačivih ladica je još jedno mjesto za 3.5″ disk, pa tako ukupno imamo šest mjesta za taj tip diskova, te osam mjesta za 2.5″ diskove (izvlačivih ladica je pet. Ovdje lijepo vidimo i način na koji su razvučeni i uredno složeni kabeli, ali i dvije tiskane pločice za ventilatore i LED rasvjetu. Inače, zbog gužve s kabelima točno na tom centralnom dijelu smo imali problem sa debelim ATX kabelom koji nam je malo smetao prilikom zatvaranja bočne strane. Inače, proizvođač je vrlo dobro osmislio pozicije rupa za menadžment kabela oko matičnih ploča, ali i pozicije izbočina za plastične vezice.