nzxt_kraken_x41_1 nzxt_kraken_x41_2

NZXT je kalifornijska tvrtka koja postoji od 2004. godine i koja je u svojim počecima proizvodila kućišta i dodatke za PC entuzijaste, no nižeg tržišnog razreda. Već neko vrijeme ipak proizvode i high-end proizvode, s tvornicama u Kini i na Tajvanu, a asortiman su proširili i na rashladne sisteme, napajanja itd., a tu je i DOKO – PC streaming uređaj.

NZXT nam je na test poslao nasljednika svog poznatog X40 sistema zatvorenog vodenog hlađenja. Novi se model zove X41, donosi poboljšanja u izvedbi i dizajnu, a najvažnije od svega je što donosi pumpu s promjenjivim brojem okretaja i deblji radijator. Ostale dobre karakteristike su zadržane, kao što je radijator koji prima dva 140 mm ventilatora, premda u pakiranju dolazi samo jedan. Mi smo ovaj hladnjak isprobali na dvije Intel platforme, kako na stock brzini tako i pod overclockingom za i7-6700K procesor.

nzxt_kraken_x41_3 nzxt_kraken_x41_4

Dizajn pakiranja je vrlo elegantan i na kutiji se nalaze sve relevantne informacije. Unutar kutije kalupu od recikliranog kartona se nalazi Kraken X41 i dodaci koji uz njega dolaze. S obzirom da podržava sve moderne sockete i ležišta za procesore tako u pakiranju nalazimo i sve potrebne vijke, odstojnike i nosače – kako za AMD tako i za Intel. Upute za instalaciju s vrlo šture i NZXT savjetuje skidanje detaljnijih uputa s interneta. Na njihovim se stranicama uz to, uostalom skida i aplikacija za kontrolu i nadzor rada Krakena. Jamstvo koje daju na ovaj uređaj je ograničeno šest godišnje.

nzxt_kraken_x41_5

Već je i Kraken X40 bio kvalitetan proizvod dobrih performansi, a sa X41 su to pokušali još dosta poboljšati. Za početak su podebljali radijator sa 25 na 36 mm i povećali rashladnu površinu za 24%. Ukupne dimenzije radijatora su tako 140 x 172.5 x 36 mm, a na sebi ima rupe za montiranje dva 140 mm ventilatora u push-pull konfiguraciju. Materijal izrade je jasno aluminij, a kompletno je obojan u crnu boju. Na vrhu su izvodi na kojima su dvije elastične gumene cijevi dužine 400 mm što znači kako je hladnjak kompatibilan i sa big tower kućištima.

nzxt_kraken_x41_6

Gumene cijevi završavaju u potpuno bakrenoj bazi iznad koje je pumpa promjenjivog broja okretaja, te plastični pokrov s LED osvjetljenjem koje kontroliramo putem aplikacije. Pumpa je također automatski kontrolirana od strane aplikacije, a brzina joj može varirati od 2400 do 3600 okretaja. Na bakrenoj se bazi nalazi tvornički nanesena termovodljiva pasta. Kabeli koji služe za napajanje pumpe i ventilatora su upleteni i dovoljno dugi, a tu je i USB kabel s internim USB 2.0 konektorom koji služi za komunikaciju s aplikacijom.

nzxt_kraken_x41_7

Ventilator nosi ime FX V2 140mm Performance, odlične je konstrukcije i kvalitete s ugrađenim gumenim odstojnicima za eliminaciju prijenosa vibracija. Ima tzv. Nano ovješenje (bearing), te uz pomoć PWM-a (4 pinski konektor ukapčamo u kabel koji je u bazi hladnjaka), kontroliranu brzinu vrtnje od 800 – 2000 okretaja u minuti. Pri tome stvara protok zraka od 42.4 do 106.1 CFM-a i statički pritisak od 0.36 do 1.97 mmH2O.

nzxt_kraken_x41_8 nzxt_kraken_x41_9

Montaža hladnjaka, tj. baze je vrlo jednostavna jer je nosač za Intelove sockete već u tvornici postavljen, dok je onaj za AMD jednostavno naknadno montirati. Za LGA115x i 1366 sockete je potrebno koristiti i donji nosač dok za LGA2011 to nije. Donji nosač jednostavno prilagođavamo rupama na ploči (klizni elementi, tj. matice), a s gornje strane dolaze odstojnici (elementi s dva narezana dijela). Ovako složena konstrukcija ima malo lufta, no kada baza nasjedne na nju i kada ju maticama pričvrstimo ona povlači donji nosač prema ploči i učvršćuje konstrukciju.

nzxt_kraken_x41_10

Tako je instalacija za svaki socket vrlo jednostavna, a za LGA2011 zapravo najjednostavnija jer na ploču samo trebamo postaviti odstojnike. Baza na procesoru sjedi ravnomjerno i čvrsto. NZXT logo i grafika svijetle, a LED rasvjetu i gotovo beskonačan broj boja možemo podešavati uz pomoć aplikacije.

nzxt_kraken_x41_14

Tek smo po CAM aplikaciji vidjeli kako je Kraken zapravo Asetekovo rješenje, s obzirom da ništa drugo na proizvodu to nije odavalo. Asetek je dobro poznati proizvođač i kvaliteta proizvoda, pa tako i ovoga nije upitna. CAM je aplikacija koja nudi šaroliki spektar mogućnosti. Nama najbitniji je upravljanje brzinom rada sistema na X41 što uključuje ventilator i pumpu. Dva su profila tvornički predodređena – Performance i Quiet. U bržem se ventilator vrti na prosječnih 75% maksimalne brzine a pumpa na maksimalnih 3600 okretaja. Pri tome smo izmjerili buku od oko 49 dB što je dosta čujno. U Quiet modu ventilator rijeko kada prelazi 50% a i pumpa se drži radnog režima ispod 3000 okretaja pri čemu smo izmjerili buku od 37 dB što je vrlo dobar rezultat. Ručnim podešavanjem svega na maksimum buka raste na oko 52 dB. Softver nudi i mogućnost personalizacije osvjetljenja baze, i to u mnoštvu RGB kombinacija. Osim boja možemo mijenjati i efekt osvjetljenja iz statičkog (standard) u Breathing, Blinking ili Rainbow. Zgodna stvar je da dolazi i u mobilnoj izvedbi.