nzxt_s340e_1 nzxt_s340e_2

Na test nam je stiglo NZXT-ovo S340 Elite kućište koje je unaprijeđeno u odnosu na originalni S340. Karakterizira ga prozirna bočna stranica koja je kompletna napravljena od kaljenog stakla, pri čemu unutrašnjost više dolazi do izražaja nego kod klasičnih praktičnih prozora, a i povećava je doza elegancije. Prednji panel je sada opremljen s HDMI konektorom pa je moguće spojiti VR naočale, te ih u vremenu kada ih ne koristimo uredno smjestiti na gumeni PUCK dodatak kojeg za prednju stranicu drže magneti.

nzxt_s340e_3

Bočna staklena površina je jasno jako refleksivna pa stoga i imamo ovako malo “ružniju” fotografiju. S340 Elite prati dizajnerske crte zadane originalnim kućištem, s tom razlikom da je sada kompletna lijeva bočna stranica napravljena od kaljenog stakla, čime se osim poboljšanja vidljivosti unutra, povećava i elegancija. Staklo ima zacrnjene rubove pa i to povećava dojam. Prednja je stranica kompletno prazna, samo se NZXT logo smjestio na dno, kako ne bi bilo zabune o kojem je proizvođaču riječ. Kućište je kompaktnih dimenzija za jedan mid tower – mjeri 474 milimetra u visinu, 432 milimetra u dubinu i 203 milimetra u širinu. Napravljeno je od čelika, a skupa sa staklenom stranicom i nešto malo ABS plastike teži 8.13 kilograma.

nzxt_s340e_4

Na dnu se stražnje strane nalazi otvor za napajanje s okvirom koji se mora ukloniti kako bi se napajanje instaliralo. Iznad je sedam mjesta za proširenje s poklopcima koji su ponovno upotrebljivi, jer su pričvršćeni praktičnim thumb vijcima. Na vrhu je rešetka ispušnog ventilatora i prorez za stražnji I/O panel matične ploče.

nzxt_s340e_5 nzxt_s340e_7

Gornja strana kućišta je rezervirana za prednji panel na kojem se s lijeva na desno nalaze – HDD LED-ica, jack za mikrofon i jack za slušalice, HDMI utičnica, dvije USB 3.0 utičnice, dvije USB 2.0 utičnice i osvijetljenja Power tipka za uključivanje i isključivanje računala. Dalje, prema kraju se gornje plohe nalazi rešetka ispod koje je ispušni 120 milimetarski ventilator, a umjesto njega je moguće instalirati i veći 140 milimetarski ventilator ili pak takav radijator vodenog hlađenja.

nzxt_s340e_8 nzxt_s340e_9

Na donjoj se stranici nalaze četiri visoke nožice s gumenim nasjednim površinama. Između zadnje dvije se nalazi filtar za prašinu kojeg je na lak način moguće ukloniti radi čišćenja. Prednja stranica je lagano odmaknuta od čelične konstrukcije kućišta pa vidimo prorez na dnu, a takav je i na vrhu. Prorez služi za usis zraka, kao i za pristup filtru za prašinu koji se nalazi s prednje strane te se magnetima drži za čeličnu konstrukciju. Kaljeno staklo skidamo odvijanjem thumb matica koje se nalaze na boku. NZXT je ovdje jasno pazio na detalje pa su matice na dijelu na kojem naliježu na staklo gumirane.

nzxt_s340e_10

Skidanjem stranice od kaljenog stakla nam se ukazuje prostrana unutrašnjost podijeljena u dvije komore – glavnu za matičnu ploču, grafičku karticu i 2.5″ uređaje, te manju za napajanje i 3.5″ uređaje okrenutu na suprotnu stranu. Glavna je komora dovoljno prostrana za Mini-ITX, Micro ATX i ATX ploče, prima grafičke kartice dužine do 334 milimetara ako imamo ugrađen radijator na usisu ili 364 milimetara ako ga nema. Visina CPU hladnjaka može biti do 161 milimetra.

nzxt_s340e_11

U glavnoj se komori nalaze i tri mjesta za instalaciju 2.5″ uređaja (SSD/HDD), s otvorima za aranžiranje kabela – kako za SATA i napojne kabele, tako i za one koje spajamo na donji dio matične ploče. Točno ispred dva gornja 2.5″ ležišta nalazi se i rešetka kroz koju izlazi zrak ako koristimo donji usisni ventilator, čime se osim donjih 3.5″ diskova hlade i ovi na vrhu.

nzxt_s340e_12 nzxt_s340e_13

Na prednjoj se strani na usisu nalazi plastični filtar, kojeg je lako ukloniti i lako očistiti. Na ovom mjestu proizvođač nije ugradio ni jedan ventilator, a kupcu je ostavio na izbor ugradnje dva 120/140 milimetarska ventilatora, ili pak radijatora vodenog hlađenja (oni jasno preporučuju svoje Krakene). Lijevo od filtra za prašinu vidimo i pregradu za aranžiranje kabela koja je pri dnu uža a pri vrhu viša, te kao što ćemo kasnije vidjeti ima i plastične kopče na stražnjoj strani – vrlo praktično rješenje. Ventilatori su 120 milimetarski s rifle bearing ovješenjem, okrenuti su tako da izvlače zrak izvan kućišta. U radu nisu previše bučni.