NZXT S340 Elite recenzija

Datum objave 24.02.2017 - Krešimir Matanović

S340 Elite - prvi dio

nzxt_s340e_1 nzxt_s340e_2

Na test nam je stiglo NZXT-ovo S340 Elite kućište koje je unaprijeđeno u odnosu na originalni S340. Karakterizira ga prozirna bočna stranica koja je kompletna napravljena od kaljenog stakla, pri čemu unutrašnjost više dolazi do izražaja nego kod klasičnih praktičnih prozora, a i povećava je doza elegancije. Prednji panel je sada opremljen s HDMI konektorom pa je moguće spojiti VR naočale, te ih u vremenu kada ih ne koristimo uredno smjestiti na gumeni PUCK dodatak kojeg za prednju stranicu drže magneti.

nzxt_s340e_3

Bočna staklena površina je jasno jako refleksivna pa stoga i imamo ovako malo "ružniju" fotografiju. S340 Elite prati dizajnerske crte zadane originalnim kućištem, s tom razlikom da je sada kompletna lijeva bočna stranica napravljena od kaljenog stakla, čime se osim poboljšanja vidljivosti unutra, povećava i elegancija. Staklo ima zacrnjene rubove pa i to povećava dojam. Prednja je stranica kompletno prazna, samo se NZXT logo smjestio na dno, kako ne bi bilo zabune o kojem je proizvođaču riječ. Kućište je kompaktnih dimenzija za jedan mid tower - mjeri 474 milimetra u visinu, 432 milimetra u dubinu i 203 milimetra u širinu. Napravljeno je od čelika, a skupa sa staklenom stranicom i nešto malo ABS plastike teži 8.13 kilograma.

nzxt_s340e_4

Na dnu se stražnje strane nalazi otvor za napajanje s okvirom koji se mora ukloniti kako bi se napajanje instaliralo. Iznad je sedam mjesta za proširenje s poklopcima koji su ponovno upotrebljivi, jer su pričvršćeni praktičnim thumb vijcima. Na vrhu je rešetka ispušnog ventilatora i prorez za stražnji I/O panel matične ploče.

nzxt_s340e_5 nzxt_s340e_7

Gornja strana kućišta je rezervirana za prednji panel na kojem se s lijeva na desno nalaze - HDD LED-ica, jack za mikrofon i jack za slušalice, HDMI utičnica, dvije USB 3.0 utičnice, dvije USB 2.0 utičnice i osvijetljenja Power tipka za uključivanje i isključivanje računala. Dalje, prema kraju se gornje plohe nalazi rešetka ispod koje je ispušni 120 milimetarski ventilator, a umjesto njega je moguće instalirati i veći 140 milimetarski ventilator ili pak takav radijator vodenog hlađenja.

nzxt_s340e_8 nzxt_s340e_9

Na donjoj se stranici nalaze četiri visoke nožice s gumenim nasjednim površinama. Između zadnje dvije se nalazi filtar za prašinu kojeg je na lak način moguće ukloniti radi čišćenja. Prednja stranica je lagano odmaknuta od čelične konstrukcije kućišta pa vidimo prorez na dnu, a takav je i na vrhu. Prorez služi za usis zraka, kao i za pristup filtru za prašinu koji se nalazi s prednje strane te se magnetima drži za čeličnu konstrukciju. Kaljeno staklo skidamo odvijanjem thumb matica koje se nalaze na boku. NZXT je ovdje jasno pazio na detalje pa su matice na dijelu na kojem naliježu na staklo gumirane.

nzxt_s340e_10

Skidanjem stranice od kaljenog stakla nam se ukazuje prostrana unutrašnjost podijeljena u dvije komore - glavnu za matičnu ploču, grafičku karticu i 2.5" uređaje, te manju za napajanje i 3.5" uređaje okrenutu na suprotnu stranu. Glavna je komora dovoljno prostrana za Mini-ITX, Micro ATX i ATX ploče, prima grafičke kartice dužine do 334 milimetara ako imamo ugrađen radijator na usisu ili 364 milimetara ako ga nema. Visina CPU hladnjaka može biti do 161 milimetra.

nzxt_s340e_11

U glavnoj se komori nalaze i tri mjesta za instalaciju 2.5" uređaja (SSD/HDD), s otvorima za aranžiranje kabela - kako za SATA i napojne kabele, tako i za one koje spajamo na donji dio matične ploče. Točno ispred dva gornja 2.5" ležišta nalazi se i rešetka kroz koju izlazi zrak ako koristimo donji usisni ventilator, čime se osim donjih 3.5" diskova hlade i ovi na vrhu.

nzxt_s340e_12 nzxt_s340e_13

Na prednjoj se strani na usisu nalazi plastični filtar, kojeg je lako ukloniti i lako očistiti. Na ovom mjestu proizvođač nije ugradio ni jedan ventilator, a kupcu je ostavio na izbor ugradnje dva 120/140 milimetarska ventilatora, ili pak radijatora vodenog hlađenja (oni jasno preporučuju svoje Krakene). Lijevo od filtra za prašinu vidimo i pregradu za aranžiranje kabela koja je pri dnu uža a pri vrhu viša, te kao što ćemo kasnije vidjeti ima i plastične kopče na stražnjoj strani - vrlo praktično rješenje. Ventilatori su 120 milimetarski s rifle bearing ovješenjem, okrenuti su tako da izvlače zrak izvan kućišta. U radu nisu previše bučni.

S340 Elite - drugi dio

nzxt_s340e_14 nzxt_s340e_15

Desna strana kućišta, odnosno stražnja strana nosača matične ploče ima dva "kanala" s kopčama za provođenje kabela. Tvornički su već aranžirani kabeli prednjeg panela i oni za ispušne ventilatore koji su spojeni na zajednički Molex konektor, ali imaju i svaki svoje tro-pinske konektore ako ih želimo ukopčati na matičnu ploču. Drugi kanal, onaj koji smo spominjali na prethodnoj stranici, je pričvršćen vijcima, moguće ga je i ukloniti, a ima dvije plastične kopče za aranžiranje kabela. Činjenica da je izbočen prema unutarnjoj strani kućišta znači kako ovdje lako možemo spremiti debele kabele poput onoga s 24-pinskim ATX konektorom. Otvor za nosač CPU hladnjaka sa stražnje strane matične ploče je dovoljno velik za sve tipove nosača. Na dnu se nalazi klasičan kavez za dva 3.5" diska, te mjesto za napajanje. Napajanje ne možemo ugraditi sa strane, nego se mora skinuti okvir sa stražnje strane, montirati ga na napajanje i onda sve zajedno ugurati sa stražnje strane kućišta. Ako imamo vrlo kratko napajanje,tada možemo instalirati još jedan 3.5" disk odmah pored kaveza.

nzxt_s340e_16 nzxt_s340e_17

U kućištu nalazimo i dvije kartonske kutije s bundleom. U jednoj je gumeni PUCK za aranžiranje kabela s vanjske strane kućišta, a u drugoj su svi potrebni vijci, matice, plastične vezice i SATA adapter. Kućište dolazi s predinstaliranim odstojnicima za ploču, pa ih je u pakiranju manje, a NZXT se potrudio priložiti i maticu za njihovo jednostavnije montiranje i demontiranje. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dugački, a uz ove klasične je tu i HDMI koji služi za spajanje VR naočala direktno u prednji panel. Filtar za prašinu s prednje strane je velik, zaustavit će sve krupnije čestice prašine, a s obzirom na to da je plastičan lako se čisti.

nzxt_s340e_18 nzxt_s340e_19

PUCK je gumeni blok od dva dijela koji služi za aranžiranje vanjskih kabela, te vješanje slušalica ili pak VR naočala. Osim što ga daju uz kućišta, odnedavno ga se može kupiti i u slobodnoj prodaji te koristiti uz bilo koje kućište. Potrebno je jedino da bude metalno, jer PUCK uz kućište drže magneti.

nzxt_s340e_20 nzxt_s340e_22

Kao i uvijek kod testiranja kućišta, složili smo kompletno računalo kako bi provjerili jednostavnost instalacije i ugradnje komponenata, te provjerili koliko je kućište dobro provjetreno. Ovaj put smo se odlučili za ugradnju Gigabyteove Z270X-Gaming 8 ploče, i7-6700K procesora, Noctuinog D15 hladnjaka, Asusove STRIX GTX1080 grafičke kartice itd. Instalacija komponenata je jednostavna, velika je ploča odlično sjela u svoj prostor, te smo sve kabele s lakoćom na nju prikopčali i aranžirali tako da čim manje opstruiraju strujanje zraka unutar kućišta. Praktična rješenja za aranžiranje kabela su nam omogućila i čist izgled stražnje strane.

nzxt_s340e_21

Mjesta za velike komponente ima sasvim dovoljno, no moramo naglasiti kako drugi Noctuin ventilator nije stao u kućište jer je zbog VRM hladnjaka previše stršao iznad D15 hladnjaka koji već sam po sebi "na knap" stane u kućište. Kvaliteta materijala, izrade i završne obrade je na S340 vrlo visoka pa je i ugradnja komponenata i slaganje računala pravi užitak.

nzxt_s340e_24 nzxt_s340e_25

Proveli smo i testiranja s navedenim komponentama i bili sasvim zadovoljni s performansama ventilatora u kućištu koji su uspješno izbacivali topli zrak i na tvorničkoj brzini procesora i na overclockiranoj na 4.7 GHz. Uz dodatak jednako kvalitetnih ventilatora i na usis, ovo kućište ima kapacitet hlađenja i najmoćnijih komponenata. S obzirom da ventilatori uvijek rade u punoj brzini buka i nije prevelika te se kreće oko 44 dB u stanju mirovanja te naraste na oko 49 dB pri opterećenju za što je naravno zaslužan ventilator na Noctui.

Da ne bi sve ostalo samo na slikama, odlučili smo i snimiti gotovo računalo u akciji iz nekoliko kuteva.

nzxt_s340e_23

S340 Elite je definitivno jedno od boljih i zanimljivijih kućišta koje smo testirali u zadnje vrijeme. Karakterizira ga sada moderna stranica od kaljenog stakla kroz koju vidimo unutarnje i sve više osvijetljene komponente, te još jedna vrlo bitna i moderna stvar - HDMI konektor za VR naočale na prednjem panelu. Osim toga, ovo kućište donosi puno prostora i odlična rješenja za aranžiranje kabela. Malo nas je zasmetalo što je zbog kompaktnih dimenzija kućišta napajanje mrvicu kompliciranije ugraditi, no to nije naročito velika mana. Kvalitetom, izgledom i mogućnostima ovo kućište svakako zaslužuje najviše ocjene. S preporučenom cijenom od 99.99 USD, odnosno oko 99 € u njemačkim dućanima, vrlo je konkurentno i svakako vrijedno pažnje prilikom kupovine.