OCZ RevoDrive 350 OCZ RevoDrive 350

OCZ-ov je RevoDrive svojom pojavom 2011. godine donio visoke performanse neograničene SATA III sučeljem, koje je i danas ograničavajući faktor brzine modernih SSD-a. Svi koji žele veću brzinu moraju ili koristiti više SSD-a u RAID polju ili koristiti ovakav jedan uređaj koji putem bržeg PCIe sučelja iskorištava visoke performanse višestrukih kontrolera i brzog NAND-a. RevoDrive 350 kombinira SandForce SF-2281 kontrolere – dva za 240GB i čak četiri za 480/960GB modele, brzi 19 nm NAND i VCA 2.0 tehnologiju virtualiziranih kontrolera. RevoDrive 350 je u potpunosti redizajnirani proizvod u odnosu na stariji model, baziran je na Z-Drive 4500 enterprise dizajnu, a novost je i heatsink koji omogućuje nižu radnu temperaturu. Predstavljanjem ovoga modela, OCZ je u potpunosti završio tranziciju na Toshibin NAND flash zajedno s novim Vertex i Vector SSD-ima.

OCZ RevoDrive 350 OCZ RevoDrive 350

RevoDrive dolazi u čvrstoj kutiji omotanoj vanjskim kartonskim omotačem na kojem su osnovne informacije o proizvodu, a unutar te kutije je zapakiran u plastične nosače, blister pakiranje i uz njega dolazi jedan mini CD sa upravljačkim programom. Uređaj dimenzija 180.9 x 126.3 x 21.6 mm i mase 310 grama je na taj način dobro zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja. OCZ inače na uređaj nudi 3 godine jamstva, a MTBF je 2 milijuna sati. Bitno za napomenuti je i kako RevoDrive 350 podržava i 128-bitnu AES enkripciju podataka.

OCZ RevoDrive 350 OCZ RevoDrive 350

Iz dimenzija vidimo kako je riječ o ful height – half length PCIe kartici, koja izgleda vrlo slično nekoj pasivnoj grafičkoj kartici, a zauzima tek jedan slot. Na matičnu ploču može ići u x8 ili x16 PCIe slotove, te ne zahtijeva nikakvo dodatno napajanje pri čemu ovaj 480GB model “troši” 9.5W u stanju mirovanja te oko 14W u aktivnom stanju (proizvođačevi podaci). U suštini je ovdje riječ o četiri SSD-a ok kojih je svaki kontroliran od strane poznatog SandForce SF-2281 kontrolera, a svi su povezani u RAID 0 polje od strane OCZ-ovog kontrolera. Na stražnjoj se strani kao što vidimo nalaze SF kontroleri, te uz svakoga po četiri Toshibina  TH58TEG7DDJ8A4C 19 nm  MLC NAND čipa koji svaki ima životni vijek od 2.500 program/erase ciklusa, što osigurava veliki životni vijek disku.

OCZ RevoDrive 350 OCZ RevoDrive 350

Na prednjoj strani se nalaze još po četiri NAND-a po kontroleru (ukupno ih je 32, odnosno 16 po strani). Tu je i napredna napojna jedinica sa Latticeovim ispPAC-POWR1220AT8 napojnim kontrolerom. Gornji oklop, tj. pokrov je zapravo veliki pasivni aluminijski hladnjak čiji najmasivniji dio u donjem desnom kutu nasjeda na OCZ-ov ICT-0260 RAID kontroler. Način na koji RevoDrive funkcionira je da se RAID kontroleru prikazuju dvije particije koje čine par SF kontrolera i pripadajućih NAND-ova spajaju u RAID 0 polje čime se teoretski dobiva 2.000 MB/s propusnosti u sekvencijalnom čitanju (svaki od SF kontrolera iam po 500MB/s brzine sekvencijalnog čitanja). Ipak, RevoDrive dolazi s tvorničkim specifikacijama od 1800 MB/s za sekvencijalno čitanje i 1700 MB/s za sekvencijalni zapis. Uz to, tvorničke specifikacije govore i o 90.000 IOPS-a za nasumično 4k čitanje i 140.000 IOPS-a za nasumično 4k čitanje. OCZ-ov RAID kontroler implementira VCA 2.0 (Virtualized Controller Architecture) tehnologiju koja omogućuje kreiranje virtualni sklop logičkih jedinica (LUN), te podržava TRIM i SCSI Unmap, zajedno sa SMART i NCQ tehnologijama. Ujedno nudi i kompletnu zaštitu od nestanka električne energije, spremanjem podataka u nonvolatile memoriju. VCA ujedno i brine o redundanciji NAND-a. Kako bi uređaj funkcionirao u Windowsima je potrebno instalirati i upravljačke programe sa  priloženog CD-a ili skidanjem sa OCZ stranica. To bi bilo to u opisu, krenimo na testove!