Synapse je jedini model u OCZ-ovoj ponudi koji služi za "keširanje" a dolazi u dvije nazivne veličine – 64 i 128GB. Nama je na test stigao manji, 64GB model koji je pakiran u crno-plavu kutiju. Unutar je kutije dobro zaštićen u pjenastu oblogu u kojoj se nalazi i sve što uz uređaj dolazi. Na taj se način uštedjelo na veličini pakiranja, koje nije veće od standardne kutije za DVD npr., te time zauzima vrlo malo mjesta na policama dućana. Sa prednje i zadnje nas strane dočekuju napisi kako nije riječ o standardnom SSD-u, već o modelu koji služi za keširanje tvrdh diskova.

Uz SSD će te u pakiranju naći i sveprisutni 3.5" adapter sa vijcima koji će dobro doći za sve koji u svojim kućištima nemaju mjesta predviđena za 2.5" uređaje. Uz to dolazi i "My SSD is faster than…" te kratke upute za rad sa licencnim brojem za Dataplex softver.

Cache SSD-i funkcioniraju na način da softver (ili hardver) brine o tome da se na njemu nalaze najčešće korišteni podaci, dok se oni manje korišteni i dalje nalaze na HDD-u. Zbog ovoga je potrebno proći određeno vrijeme u upotrebi Cache diska kako bi se osjetila razlika u svakodnevnom radu. Zbog specifičnih uvjeta rada SSD-a, ovaj OCZ-ov unatoč kapacitetu od 64GB, zapravo dostupnih za korištenje ima svega polovicu NAND flash čipova (oko 30GB). Ostatak odlazi na tzv. overprovisioning, tj. "spare area" kojim se optimiziraju performanse i sigurnost.

Synapse se sastoji od SandForceovog SF-2281 kontrolera i osam komada Micronovih 25nm 8GB MLC NAND flash čipova, pa je s toga po sastavu i performansama vrlo sličan klasičnim SSD-ima pogonjenim tim kontrolerom. SATA 6Gb/s sučelje je također standardno, baš kao i dimenzije – 98 x 69.9 x 9.1 mm, te masa od 79 grama. U aktivnom stanju ovaj uređaj troši oko 2.7W dok u stanju mirovanja potrošnja pada na 1.5W. Performanse ovoga 64GB modela su do 550MB/s za čitanje, 490MB/s za zapis te 75,000 IOPS-a pri nasumičnom zapisu 4K fajlova (128GB model ima 550/510MB/s i 80,000 IOPS-a). MTBF je dva milijuna sati, a OCZ daje trogodišnje jamstvo.

Instalacija Dataplex softvera je jednostavna a program možete skinuti s OCZ-ovih stranica tek kada se registrirate kao korisnik sa licencom. Licenca vrijedi za korištenje samo na jednom računalu, no deinstalacijom softvera imate pravo opozivanja licence i korištenja softvera na nekom drugom računalu. Isto tako, Dataplex nadzire vašu mrežnu karticu, memoriju, operativni sistem, primarni disk, CPU ID i BIOS, a ako se dvije komponente promijene smatra se kako je to drugo računalo. Prije promjene dvaju komponenti Dataplex je potrebno reinstalirati i ponovno instalirati nakon promjene. Aplikacija inače radi tiho i u pozadini, a konstantno prati koje podatke najčešće pozivate i njih drži na SSD-u. Eh da, Dataplex radi samo sa Windowsima 7 i podržava diskove samo do 2TB pa i to trebate imati na pameti. Kakva su povećanja u performansama našeg "starog" HDD-a pogledajte na sljedećim stranicama.