Vertex 4 za razliku od Agility-a 4 koji dolazi u blister pakiranju, dolazi u poznatijem formatu koji uključuje kartonsku kutijicu, tj. vanjski omot i meku unutarnju zaštitu u kojoj je uređaj dobro zaštićen sa svih strana. Na prednjoj strani omota vidimo uređaj i osnovne informacije, a na stražnjoj su strani malo detaljnije opisi. OCZ je kao i kod Agility-a na tržište izbacio četiri modela Vertex-a 4 – uz testiranu verziju tu su i 64, 256 te 512GB modeli. Agility 4, ako se prisjetimo ima asinkrone MLC NAND-ove, dok Vertex 4 ima sinkrone. Kod Agility-a je u cilju bilo smanjenje cijene uz žrtvovanje malo performansi dok je Vertex 4 skuplji i brži proizvod.

Po uklanjanju vanjskog omota vidimo kako je disk adekvatno zaštićen u mekoj oblozi, a uz njega OCZ daje i 3.5" aluminijski adapter te vijke što nije bio slučaj kod Agility-a. Uz to tu su tek kratke upute za instalaciju i informacije o jamstvu. OCZ na Vertexa daje odličnih 5 godina ograničenog jamstva što svakako ulijeva povjerenje u odnosu na slične proizvode koji imaju 3 godine jamstva.

Uređaj je standardnih dimenzija – 99.8 x 69.63 x 9.3 mm i mase oko 90 grama. Kućište mu se sastoji od dva dijela – gornjeg plastičnog i donjeg aluminijskog koji su povezani s četiri malena vijka. Sučelje je po SATA III (6Gbps) standardu, koje je naravno unazad kompatibilno sa SATA II (3Gbps) standardom. Vertex 4 kapaciteta 128GB, kakav danas testiramo, ima deklariranu brzinu čitanja od 560MB/s, zapisa od 430MB/s, uz 90.000 IOPS-a pri čitanju 4K fajlova i 85.000 IOPS-a pri zapisu (IOPS = ulazno-izlaznih operacija po sekundi). Maksimalni broj IOPS-a je oko 120.000. Odlične su ovo performanse na papiru i jedva čekamo vidjeti kako se ponaša u stvarnosti. Najbolje performanse u seriji inače ima i najveći 512GB model – zapis do 510MB/s i 95.000 IOPS-a.

Zbog načina na koji radi Everest 2 kontroler (zapravo je to Marvellov čip s custom firmwareom), treba i veliku količinu priručne memorije pa tako Vertex 4 dolazi sa 1GB DDR3-1333 memorije iz Micronovih proizvodnih pogona smještenih s obje strane PCB-a i u blizini kontrolera. Velika količina priručne memorije služi za brzo "serviranje" podataka koje je kontroler dohvatio iz NAND-a, čime je ubrzano čitanje podataka sve do maksimalnih brzina SATA III sučelja kao što je i vidljivo iz specifikacija. U 128GB modelu se nalazi 16 Micronovih 25nm sinkronih NAND čipova kapaciteta 8GB (osam s jedne i osam s druge strane PCB-a). Svi podaci koji se zapisuju u NAND čipove automatski se kriptiraju putem 256-bitnog mehanizma Everest 2 kontrolera, koji ujedno ima i ECC mehanizam koji ispravlja do 72 nasumičnih bitova po jednom kilobajtu.

MTBF je dva milijuna sati, a disk podržava SMART, NCQ i TRIM tehnologije. Vertex 4 podržava i Ndurance 2.0 tehnologiju koja smanjuje Write Amplification bez kompresije, te donosi napredni ECC mehanizam, prilagodljivi menadžment NAND čipova, i podržava Redundant NAND Array tehnologiju. Upravo je Write Amplification područje na kojem su posebno radili u OCZ-u kod Everest 2 kontrolera, a hvale se kako su ga sveli na razinu najboljih Intelovih diskova. Opće karakteristike ovoga SSD-a govore kako u radu troši 2.5W snage, a u Active Idle stanju oko 1.3W. Baš kao i Agility, i Vertex se tijekom dužih opterećenja zna dosta zagrijati, a efikasnim hlađenju ne doprinosi plastična gornja strana koja je ista kao i kod jeftinijeg modela. Ipak, uređaj dobro podnosi radne temperature u rasponu od 0 do 70°C pa zagrijavanje ne bi trebalo biti problem.

Naš je testirani primjerak imao firmware verzije 1.5, a bitno za napomenuti je kako je OCZ s 1.4 verzijom povećao performanse Vertex 4 diskova i uveo dvostruki način rada uređaja. Riječ je o sljedećem – dok god je popunjenost diska ispod 50% on radi u tzv. performance modu gdje je sekvencijalna brzina bolja, a čim se prijeđe taj prag disk se usporava na maksimalnu brzinu kojom je radio prije izlaska firmwarea verzije 1.4. I premda je ovo feature koji ne bi trebao znatno utjecati na korisničko iskustvo, mi smo u mjerenjima ipak primijetili znatniji pad performansi kod brzine čitanja kada se prijeđe granica od otprilike 75% popunjenosti. Ovo ćemo još posebno komentirati kod ATTO testa.