Nakon našeg posljednjeg testa OCZ-ovog 500W CoreXStream modela došao je red i na, performansama ozbiljniju, ZT seriju napajanja koju prvenstveno krasi 80Plus Bronze stupanj efikasnosti, kao i potpuno modularan način kabliranja. Uz navedeno, na elegantno crno-žutoj kutiji u kojoj nam pristiže ovaj model moguće je isčitati i trajanje garancije – u ovom slučaju to je odličnih 5 godina. Osim navedenog, na pripadajućoj ambalaži je moguće isčitati da se unutar samog napajanja krije i poveći 140mm ventilator upravljan stupnjem opterećenja, ali je također ovisan i o temperaturi unutar samog napajanja.

Stražnja strana kutije nam otkriva neke od osnovnih karakteristika:

  • Kontinuirana izlazna snaga deklarirana pri 45°C ambijentalne temperature
  • Uporaba kvalitetnih low-ESR kondenzatora deklariranih pri 105°C
  • Ostvarivanje efikasnije distribucije snage pomoću jedinstvenog +12V raila
  • Kompatibilnost sa ATX12V v2.2 standardom
  • Implementacija tihog 140mm ventilatora uz uporabu tehnologije kugličnih ležajeva, reguliran ovisno o opterećenju i temperaturi
  • 80 Plus Bronze certifikat otkriva uporabu enegetski efikasne tehnologije (85% efikasnost)
  • ErP certifikat ostvaren na temelju efikasnog rada u stand-by uvjetima
  • Aktivno ispravljanje faktora snage (APFC) ostvaruje efikasnu regulaciju ulaznog napona
  • Robusne zaštite u slučaju previsokog napona/struje/snage i kratkog spoja
  • Dimenzije: 150mm x 86mm x 175mm

Iz navedenog niza informacija ipak se jedna posebno ističe – dužina napajanja iznosi 175mm, što je nešto veći iznos od prosjeka klase (160mm). U većini slučajeva tolika duljina neće predstavljati problem, osim u pojedinim specifičnim kućištima i konfiguracijama.
Promatranjem OCZ-ove kutije dolazimo i do informacija vezanih uz duljinu kabela, što je svakako korisna stavka, pogotovo za korisnike kućišta natprosječnih dimenzija.

Iz prikaza je vidljivo da ovo napajanje dolazi uz više-manje standardan broj konektora, a jedina manja zamjerka je implementacija samo dva PCIe konektora. S obzirom na snagu od 650W ne bi bilo naodmet ubaciti još jedan par, koji bi ovo napajanje savršeno zaokružilo, barem po pitanju konekcija.

Nakon kratkog pregleda ambalaže i pripadajućih informacija, upozat ćemo se i s njenim sadržajem.

Unutar glavne kutije nailazimo na jednu manju kartonsku kutijicu koja sadrži sve kabele i popratne sadržaje, dok se lijevo od nje nalazi napajanje upakirano u crnu platnenu vrećicu. Ovaj način pakiranja je ostavio pomalo nedorečen dojam – bolje rečeno, ne bi bilo loše da se proizvođač odlučio ubaciti dodatnu zaštitu u obliku spužvastog materijala ili barem debljeg kartona.

Sadržaj kutije je moguće vidjeti na slici iznad – osim napajanja, korisnik može pronaći cijeli set crno obloženih modularnih kabela, korinički priručnik, četiri vijka za montažu, nekoliko plastičnih vezica, te glavni kabel za povezivanje napajanja na napon gradske mreže. Kabeli za povezivanje komponenata dolaze u dva oblika – uobičajeno obloženi (ATX 24pin, EPS 8pin, PCIe 6+2pin), te plosnati individualno PVC-om obloženi kabeli za povezivanje SATA i Molex uređaja. Ovaj oblik kabela je gotovo postao standard među proizvođačima napajanja namijenjenih srednjoj-višoj klasi. Kao što smo napomenuli u prethodnom dijelu teksta, ne bi bilo loše da se proizvođač odlučio ubaciti još jedan par 6+2pin PCIe kabela, te na taj način jednostavno omogućio instalaciju još jedne grafičke kartice u računalo korisnika.

Izgled samog napajanja je poprilično jednostavan i elegantan, a ponajprije dominira crna uz pokoji detalj žute boje – što nas je podsjetilo na Antecovu legendarnu TruePower Quattro seriju. Dodatno, vanjština je naglašena i zaštitnom rešetkom 140mm ventilatora, dok se modularni panel gotovo i ne nazire.

Kvaliteta izrade je zadovoljavajuća, kao i osjećaj pri podizanju samog napajanja, koje svojom težinom ipak decentno ulijeva povjerenje. Promatrajući glavni, usisni otvor napajanja može se lako zaključiti da je pozicija ventilatora praktički idealna tj. vrlo dobro pokriva sve potencijalno vruće elemente. Na stražnjoj strani se smjestila saćasto isperforirana rešetka, kao i poveći glavni prekidač i naravno utičnica za naponski kabel.

Iz gornjih slika je jasno vidljivo gdje je upotrijebljeno onih 175mm duljine navedenih u specifikacijama –precizno ubačen 140mm ventilator, kao i modularni panel, su uzeli svoj danak. Usprkos navedenom, prostora unutar napajanja ima napretek i komponente su pravilno raspoređene, što je upravo jedan od preduvjeta za kvalitetnu i efikasnu ventilaciju.

Spajanje modularnih kabela na pripadajući panel se obavlja vrlo jednostavno i bez zabune, a glavni razlog tome jest odlično označena spojna mjesta. Raspored kabela i ukupan broj konektora je prikazan u tablici ispod:

Kabeli na ovom modelu su vrlo jednostavno raspoređeni, a njihova prosječna dužina je dovoljna za kućišta srednje veličine (Mid tower). Broj konektora je također pristojan, osim već navedenih PCIe konektora koji dolaze u samo jednom paru. S obzirom da na ovom napajanju tj. njegovim kabelima nisu implementirani višestruki PCIe konektori na jedinstveni vodič, promjer korištenih vodiča je sasvim zadovoljavajući (18 AWG).

Nakon sporednih informacija konačno dolazimo i do one najvažnije na svakom napajanju – deklaracija snage, koja dodatno sadrži i sve „položene“ certifikate koje ovo napajanje posjeduje, te naravno koje su sve sigurnosne zaštite implementirane u slučaju havarija i neželjenih situacija.

Raspored snage na OCZ-ovom 650W modelu otkriva relativno modernu platformu koja zadovoljava najmodernije konfiguracije uz dovoljnu zalihu u slučaju da se korisnik dodatno odluči ugraditi i natprosječno moćnu konfiguraciju. Na 12V railu dostupno je dovoljno snage za najzahtjevnije konfiguracije čak i uz uporabu dvije grafičke kartice, ali naravno pod uvjetom da korisnik dodatno pribavi par Molex->PCIe adaptera. Detaljnu tablicu sa rasporedom snage tj. struje možete pronaći u tablici ispod:

Kao što je bio običaj i dosad, kako bi fizički provjerili da li ovo napajanje zaista može pružiti svoju deklariranu snagu na izlazima, zaviriti ćemo u njegovu unutrašnjost i na taj način ustanoviti koliko potencijala ovaj komad hardvera krije.