openit_sm_gamer_1 openit_sm_gamer_2

Karlovačka nam je tvrtka OpenIT nakon više od tri godine ponovno na test poslala jednu gamersku mašinu baziranu na Supermicro matičnoj ploči i kućištu. Tada je računalo bilo bazirano oko serverske ploče i procesora, a sada je na overclockerskoj desktop ploči  CZ170-OCE i i7-6700K procesoru. Kućište je Supermicroovo GS5A-753R, napajanje koje uz njega dolazi isporučuje Seasonic, a za dobre se gaming performanse brine inno3D-ova iChill GTX1070 kartica.

Supermicro nije tvrtka koja je poznata po desktop i još k tome gamerskim/overclockerskim matičnim pločama, nego jasno po serverskim. No, pomalo eksperimentiraju i s desktop pločama pa je plod toga i ova poprilično zanimljiva CZ170-OCE ploča koja donosi zanimljiv dizajn, robusnu napojnu jedinicu, pa čak i tipke za overclocking smještene na samu ploču – baš poput Asusovih i Gigabyteovih ploča. S obzirom da u ponudi imaju i kućište koje spada u sferu gaming desktop modela bila je to savršena prilika za slaganje Supermicro Gaming stroja.

openit_sm_gamer_3 openit_sm_gamer_4

Supermicroovo GS5A-753R kućište dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, a odlično je zaštićeno od eventualnih mehaničkih oštećenja. Uz kućište dolazi dosta opreme poput 5.25″ ležišta za tvrde diskove i ine uređaje, a Supermicro uz kućište isporučuje i napajanje. Napajanje nije njihovo, nego je ovaj put isporučeno Seasonicovo iz G serije (80 Plus Gold) snage 750 W, što je i više nego adekvatno za komponente ugrađene u računalo.

openit_sm_gamer_5

GS5A-753R je klasično mid-tower kućište napravljeno od čelika, s prednjom stranicom u kombinaciji aluminij-plastika. Crveni elementi na prednjoj stranici kućišta nam daju do znanja kako nije riječ o striktno poslovnom desktopu, nego je ovo računalo ipak okrenuto i kućnim korisnicima, gamerima, entuzijastima itd.  Na prednjoj se strani nalazi velika filtrirana rešetka kroz koju dva 120 mm ventilatora uvlače zrak, dva 5.25″ mjesta od kojih jedno zauzima DVD-RW optički uređaj, te prednjeg panela na kojem su s lijeva na desno – 3.5 mm utori za mikrofon i slušalice, dva USB 3.0 porta, LED indikacija aktivnosti tvrdog diska, reset tipka i tipka za paljenje s LED indikacijom. Na lijevoj se bočnoj stranici nalazi nefiltrirana perforacija i nosač za dva 120 mm ventilatora. Kada smo kod filtera, oni se nalaze na usisu, na gornjoj stranici i na donjoj. Na gornjoj je magnetni, koji je praktičan za čišćenje.

openit_sm_gamer_6

Stražnja strana otkriva klasičan layout s napajanjem na dnu, a kućište ima sedam mjesta za proširenja, jedan nosač za ugrađeni 120 mm ventilator, rupe za cijevi vodenog hlađenja, stražnji I/O panel i perforaciju na vrhu. Kada smo kod ventilatora, sva tri (dva na usisu i jedan na ispuhu) su promjera 120 mm i nisu pretjerano bučni u radu. Kvaliteta kućišta je vrlo dobra, s malo tanjim limom bočnih stranica, no završna je obrada na visokom nivou. Neki proizvođači gamerskih kućišta su i u dizajnu i u puno praktičnih detalja otišli i korak dalje od Supermicra, no ovakvo će kućište zadovoljiti potrebe svih koji ne idu na rješenje zatvorenog vodenog hlađenja s radijatorima većim od 120 mm.

openit_sm_gamer_8

Otvaranjem bočne stranice vidimo uredno posloženu unutrašnjost koju ispunjavaju velika ATX matična ploča, Supermicro hladnjak za procesor, dugačka iChill GTX1070 grafička kartica, i napajanje. Na desnoj sz strani masivni tool-less kavezi za šest 3.5″ diskova i četiri 2.5″ diska, iznad kojih su kavezi za 5.25″ uređaje. 2.5″ kavezi su pametno smješteni u sredini čime se otvorio prostor za dugačke grafičke kartice. Kavezi se mogu i ukloniti, čime se ostavlja prostora i za više grafičkih kartica.

Kabeli su s prednje strane uredno posloženi, kućište nudi proreze za njihovo aranžiranje, a stručnjaci iz OpenIT-a su odradili dobar posao.

openit_sm_gamer_9

Stražnja strana pokazuje još urednog menadžmenta kabela, dovoljno veliki prorez za donje ploče CPU hladnjaka i još sjajnog čelika na kojeg smo svi skupa već pomalo zaboravili u eri u kojoj se kompletna šasija kućišta boji u crnu ili neku sličnu boju.

Specifikacije:

  • Kućište: Supermicro SuperChassis GS5A-753R
  • Matična ploča: Supermicro C7Z170-OCE
  • Procesor: Intel Core i7 6700K
  • CPU hladnjak: Supermicro SNK-P0051AP4
  • Grafička kartica: inno3D iChill GTX1070 8GB
  • Radna memorija: Kingston HyperX Predator 4x 8GB (32 GB) 3000 MHz 1.35V
  • Disk: Toshiba XG3 SSD 512GB THNSN5512GPU7 M.2 2280 NVMe
  • ODD: LiteOn (Plds) DVD/RW

openit_sm_gamer_10 openit_sm_gamer_11

Osnova računala je moderna C7Z170-OCE ploča, koja podržava LGA1151 procesore, do 64 GB DDR4 memorije brzine 3300 MHz, a ima i dva LAN porta (i219V, i210-AT), Realtekov ALC 1150 osamkanalni CODEC, zatim tri PCIe 3.0 x16 porta (x16/NA/x16 ili x16/x8/x8), dva PCIe 3.0 x1 porta (slotovi su x4 dužine), te jedan PCIe M.2 x4 32Gbps port (2260-110). Za ovako bogate PCIe mogućnosti zaslužan je i ugrađeni PCIe Bridge (PLX čip) koji generira 32 PCIe stazice.

Tu su i dva USB 3.1 10 Gbps headera, jedan USB 3.1 Type-C port (10 Gbps), četiri USB 3.0 te šest USB 2.0 portova. Ploča je modernog dizajna, s dobro odmjerenim hladnjacima i dobrog layouta. Ima i neke overclockerske značajke kao što su tipke u gornjem desnom kutu. Ploča nas je i dizajnom i nekim elementima podsjetila na dobar stari DFI, što je svakako vrlo pozitivno.

Na njoj se nalazi i7 6700K procesor, GTX1070 kartica, 32GB DDR4 radne memorije, te Supermicroov SNK-P0051AP4 hladnjak koji je u ovom slučaju orijentiran naopako zbog visokih hladnjaka memorije. Ventilator je tako orijentiran da izvlači zrak, i time su performanse hlađenja mrvicu slabije.

Mala zamjerka Supermicru ide na smještaj M.2 PCIe slota ispod grafičke kartice. U ovome se slučaju u slotu nalazi Toshibin NVMe SSD kapaciteta 512 GB. Disk se dosta zagrijava pa smo nerijetko vidjeli i temperature preko 60°C.

iChill GTX1070 grafička kartica je vrlo kvalitetno sklopljena, te ima odličan i zadovoljavajuće tih rashladni sustav. Tvornički su taktovi 1620/1823 MHz za GPU te 2052 MHz (8 Gbps) za 8 GB memorije. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili kako GPU boosta do 1949 MHz što je i najčešći radni takt u igrama. Kartica je tako sasvim adekvatan izbor za ovakvu mašinu.

openit_sm_gamer_12 openit_sm_gamer_13

UEFi sučelje je drugačije od onoga na što su nas naučili drugi proizvođači i malo je neintuitivno za korištenje samo tipkovnicom. Miš je dakle obavezan alat, a tada je sve jednostavno za podesiti. Sučelje je jednostavno organizirani i zadovoljavajuće fluidno. Opcija je pregršt, raspoloživi naponi su sasvim adekvatni za dobar OC potencijal.

openit_sm_gamer_14

Matična ploča radi u skladu s Intelovim smjernicama i samo jednu jezgru podiže na 4.2 GHz, dok je maksimalni Turbo takt za sve četiri 4.0 GHz. Zbog ovoga su i performanse procesora nešto niže nego je to kod Asusa, ASRocka ili Gigabytea. Overclocking potencijal ploče je izvrstan i bez problema udara u maksimum procesora. U ovome slučaju maksimum za procesor je bio nešto narušen zbog hladnjaka koji se u pojedinim testovima i pri brzini od 4.6 GHz znao zagrijavati i preko 90°C unatoč visokom broju okretaja ventilatora na CPU hladnjaku. Hladnjak za ovako visoke taktove mora ili biti orijentiran na pravu stranu ili čak nadograđen jačim modelom. Na kraju smo utvrdili kako je takt od 4.5 GHz sasvim dovoljan za ovaj hladnjak, a više nije ni potrebno.