Palit GeForce GTX680 Jetstream – brza i efikasna

Datum objave 11.04.2012 - Krešimir Matanović

Kepler arhitektura

Fundamentalna razlika između Fermi arhitekture uvedene sa GTX480 karticama i naknadno korištene sa 5 serijom, i nove Kepler arhitekture je masivno povećanje broja CUDA jezgri (shadera). I dok smo kod Fermija imali duplo veći shader takt u odnosu na ostatak čipa, kod Keplera je broj shadera veći (1536 vs. 512), ali rade na istom taktu kao i ostatak čipa. Povećanje performansi tako kod Keplera dolazi iz znatno većeg broja CUDA jezgri te višeg radnog takta onoga što bi se kod Fermija zvalo "ostatka" čipa. U osnovi i dalje je to Fermi arhitektura - čip je organiziran u skalabilnu mrežu klastera za procesiranje grafike (Graphics Processing Clusters), Streaming Multiprocesore i memorijske kontrolere. Konkretno GK104 (čip koji pogoni GTX680 karticu), sastoji se od četiri GPC-a, osam Streaming Multiprocesora (SMX) nove generacije i četiri memorijska kontrolera. U GK104, svaki GPC ima dedicirani raster mehanizam i dvije SMX jedinice. S ukupno osam SMX-a od kojih svaki ima 192 CUDA jezgre, dolazimo do ukupnog broja od 1536 CUDA jezgri u čipu. Memorijski podsistem je doživio promjene koje su rezultirale u velikom povećanju brzine memorije. Na GTX680 karticama GDDR5 moduli rade na vrlo visokih 1502MHz (6008MHz efektivno), što je najveća brzina do sada. Uz svaki od četiri memorijska kontrolera širine 64 bita, nalazi se 128LB L2 priručne memorije i osam ROP jedinica (single color sample). Zbog povećanja broja jedinica došlo je i do povećanja broja tranzistora u GPU-u pa ih tako GK104 broji čak 3.54 milijarde, što je za oko pola milijarde više nego kod GF110 (Fermi) čipa. Inače, površina jezgre ovoga 28 nm čipa je samo 294 kvadratna milimetra, što je znatno manje od dosadašnjih 500+ mm2 high end čipova. Takt je čipa rastao sa 772MHz na 1006MHz (shader clock je kao što smo napisali izbačen), pa je zbog toga i većeg broja CUDA jezgri snaga čipa rasla gotovo dvostruko na 3090 GFLOPS-a. Teksturnih je jedinica sada duplo više - 128, a fill-rate je 128.8 Gigatexela/s što je za oko 160% više nego kod GF110.

SM je i dalje srce Nvidijine unified GPU arhitekture, gdje se nalazi većina hardverskih jedinica za obradu grafike. CUDA jezgre unutar SM-a obavljaju pixel/vertex/geometry sjenčanje i physics/compute kalkulacije. Teksturne jedinice izvode filtriranje tekstura, a load/store jedinice dohvaćaju i spremaju podatke u memoriju. Jedinice specijalne funkcije (SFU) odrađuju transcendentalne i instrukcije grafičke interpolacije, a na kraju PolyMorph mehanizam odrađuje dohvat vertx-a, teselaciju, viewport transformaciju, podešavanje atributa i stream output.
Novost kod GK104 je SM nove generacije nazvan SMX (sjetimo se Fermi je imao 16 SM-ova, dok Kepler ima 8 SMX-ova). SMX u odnosu na SM ima šest puta više CUDA jezgri (192), osam puta više jedinica specijalne namjene (32), dva puta više Load/Store jedinica (32), četiri puta više teksturnih jedinica (16), te dva puta više warp schedulera. Sav je ovaj ekstra hardver bio potreban kako bi se nadoknadilo ukidanje shader clocka, tj. kako bi se performanse dodatno povećale. Kako bi pak potrošnja energije ostala u razumnim granicama, svaka je procesorska jedinica dizajnirana tako da se poveća clock gating efikasnost. Još jedna bitna izmjena u SMX-u je novi PolyMorph Engine 2.0 koji se brine da visoki faktori teselacije imaju čim manji učinak na performanse renderiranja. Spomenuta L2 priručna memorija je također doživjela napredak, pa joj je tako propusnost povećana na 512 bita po taktu, a shared address operacija na jednu po taktu (prije 1/9 po taktu), te independent address operacija na 64 po taktu (prije 24).

Velika je novost i GPU Boost funkcija koja je omogućena aktivnim nadziranjem potrošnje. U svakodnevnom korištenju (igranje igara), kartica će rijetko kada doseći svoj TDP, pa su u Nvidiji odlučili omogućiti automatsko podizanje takta sa 1006MHz na 1058MHz kako bi performanse kartice podigli za otprilike 5%. U nekim slučajevima takt se može podići i iznad te vrijednosti, a u Nvidiji tvrde kako su mjerili i preko 1.1GHz testirajući aplikacije koje nisu toliko zahtjevne. Nvidijini su inženjeri izračunali kako TDP GTX680 kartice prilikom normalnog korištenja neće prelaziti 170W pa je to drastično poboljšanje u odnosu na GTX580 (maksimala je 195W). Novost koja dolazi s 300 driverima je i Adaptive Vsync koji automatski kontrolira vertikalnu sinkronizaciju. Ispod 60 FPS-a se Vsync gasi kako bi se spriječilo zastajkivanje slike (do sada smo uvijek ovu funkciju gasili), no kada prosječan FPS prijeđe brojku od 60 Vsync se pali kako bi se pri tako visokom framerateu eliminiralo neugodno pucanje ili deranje tekstura koje se dešava kada je Vsync isključen. Kako ovo radi u praksi ostaje nam za vidjeti.

Nvidijinu FXAA tehnologiju koja koristi CUDA jezgre kako bi smanjila vidljivi aliasing, od sada je moguće koristiti i preko Control Panela u R300 driverima, i to za gotovo sve igre a ne samo one u koje je FXAA uključen u razvoju. Prava je novost u filtriranju TXAA tehnologija, koja iskorištava visoke FP16 performanse kod GTX680 kartica. TXAA je mješavina hardverskog antialiasinga, custom CG filmskog stila rješavanja AA i opcionalne vremenske komponente za poboljšavanje kvalitete slike. TXAA je dostupna u dva moda rada, 1 i 2, pri čemu prva nudi vizualnu kvalitetu 8xMSAA uz 2xMSAA performanse, a druga nudi kvalitetu koja nadilazi 8xMSAA uz 4xMSAA performanse. Kao i FXAA, i TXAA će biti implementirana u nadolazeće naslove, a MechWarrior Online, Secret World, Eve Online, Borderlands 2, Unreal 4 Engine, BitSquid, Slant Six Games i Crytek su se do sada obvezali koristiti ju.

Svi Kepler GPU-i imaju novi display mehanizam, koji je napravljen za novu generaciju 4k i 3GHz HDMI monitora, zatim za multi-display igranje sa NVIDIA Surround tehnologijom, multi-stream audio, i poboljšano transkodiranje video materijala. Display mehanizam na GTX 680 kartici u mogućnosti je "pogoniti" do četiri monitora simultano, uz podršku za nativni Surround iz jedne GTX680 kartice. Sve GTX680 kartice se isporučuju sa dva dual-link DVI konektora, kao i HDMI te DisplayPort izlazima. Svi Kepler GPU-i podržavaju i novi hardverski video H.264 encoder NVEC. Prije Keplera, svo se video kodiranje odrađivalo softverski preko mreže CUDA jezgri što je povećavalo potrošnju. Korištenjem specijalne hardverske jedinice NVENC-a, potrošnja je smanjena a brzina povećana za gotovo četiri puta. Aplikacije sada tako mogu birati žele li koristiti NVENC ili tradicionalno softversko kodiranje. NVENC nudi kodiranjevideo materijala full HD rezolucije (1080p), do osam puta brže od realnog vremena, podržava H.264 Base, Main i High Profile Level 4.1 (isti kao i Blu-ray standard), Multiview Video Coding, te kodiranje do 4096x4096.

Palit GTX680 Jetstream

I dok je AMD svoju high-end HD7970 karticu odlučio u početku i preko partnera nuditi samo u osnovnom, referentnom, dizajnu, Nvidija je od početka partnerima dala otvorene ruke u dizajniranju barem hlađenja za kartice. Tako je Palit uz referentni model, predstavio i ovaj Jetstream koji osim što dolazi s drugačijim hlađenjem ima i malo tvornički podignute taktove. Kutija je moramo priznati odlično dizajnirana, uz minimalističku prednju stranicu, informativnu stražnju i otklopljivu prednju na kojoj možemo saznati sve zanimljive informacije o proizvodu te vidjeti i sam hladnjak na kartici kroz prozorčić.

Čini se kako ni Palit nije naročito izdašan po pitanju dodatne opreme baš kao i većina drugih proizvođača. Sve što će te u kutiji uz karticu naći je medij s upravljačkim programima i aplikacijama, upute za brzu instalaciju, jedan napojni kabel (2x6-pin u 1x8-pin), DVI-to-VGA adapter i DVI-to-HDMI adapter. Za jednu high-end karticu prilično mršav bundle.

Moramo priznati kako je ovaj Palitov Jetstream model jedan od ljepših koji smo u zadnje vrijeme vidjeli. Masivna "hauba" hlađenja pobojana je u elegantnu zlatno-crnu kombinaciju, a tri ventilatora inspirirana avionskim turbofan propelerima daju dojam moćnog i tihog hlađenja. Kartica je duga solidnih 27 cm, pri čemu je PCB dugačak oko 25.5 cm. Premda je hlađenje dual-slot tipa, njegova konstrukcija nadilazi taj drugi slot te je maksimalna debljina kartice na jednom dijelu preko 5 cm. Tri su ventilatora kao što smo rekli inspirirani lopaticama Turbofan motora, pa od tu i ime kartice Jetstream. Rubni su ventilatori promjera 8 cm, do je središnji veći za 1 cm. Svi su automatski kontrolirani, a središnji ima i plavo LED osvjetljenje koje nije prenapadno. Dva se rubna ventilatora vrte s lijeva na desno, dok se središnji okreće s desna na lijevo kako bi se eliminirala vrtloženja zraka. Ta tri ventilatora hlade veliki aluminijski hladnjak koji s bakrene jezgre na listiće toplinu prenosi putem četiri debele bakrene cijevi. Napajanje kartice je šest fazno s Dr.MOS driverima. GK104 čip na ovoj kartici radi na tvornički podignutom osnovnom taktu od 1085MHz uz mogućnost Turbo frekvencije od 1150MHz. Ovo karticu čini za oko 8% po pitanju GPU snage u odnosu na referentni model. GDDR5 memorije na ovoj kartici ima 2GB, a radi na taktu od 1575MHz, tj. 6300MHz efektivno. To je za oko 5% brže nego kod referentnog modela. Uz 256 bitnu sabirnicu (četiri 64 bitna kontrolera), maksimalna memorijska propusnost tako iznosi 201.6GB/s (referentni ima propusnost od 192.2GB/s).

Baš kao i referentni model i ova kartica ima dva dual-link DVI izlaza, te HDMI i DisplayPort izlaze. Tako je za razliku od GTX580 modela, prostor za ispuhivanje toplog zraka kraći za jedan DVI konektor. Kartica podržava 3-way SLI kombinaciju, a konektori su na uobičajenom mjestu. Da drugom su kraju dva PCIe Power konektora - jedan osam i jedan šest pinski. Palit za ovu karticu preporučuje minimalno napajanje od 550W sa mogućnošću isporuke 38A preko 12V voda. Kartica iam PCIe 3.0 sučelje, podržava DX11.1 i OpenGL 4.2 API-e, te standardne 3D Vision, 3D Vision Surround, CUDA i PhysX tehnologije.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus Sabertooth X58

Procesor(i)

Intel Core i7 980X

Memorija

3x 2GB DDR3 Exceleram @ 1600MHz

Grafičke kartice

Palit GeForce GTX680 Jetstream;

Driveri: Forceware 300.83

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake Grand 1.05kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11
3DMark 2011 Latest patch
F1 2011 Max. details, In game benchmark
Battlefield 3

Maximum details, DX11, HBAO ON, Multiplayer - Conquest Large

Crysis 2 v1.9, DX11, Maks. detalji, Fraps
Heaven Benchmark v.2.5
Hard Reset Demo Max. Details
Batman Arkham City DX11, max. detalji, in game benchmark
DIRT 3 Maks. detalji, DX11
Shogun 2 Maks. detalji, DX11
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11, Very high, SSAO High
 

Način testiranja i overclocking

Karticu smo testirali na našem standardnom test stroju koji se sastoji od Asusove Sabertooth X58 ploče, Intelovog Core i7-980X procesora te ukupno šest gigabajta Exceleramove radne memorije u 3 x 2GB kombinaciji. Set benchmarka koji smo koristili poznat je iz naših ranijih testova, a dodali smo i neke novije naslove. Karticu smo usporedili s Gigabyteovom GTX580 SOC karticom kao prethodnicom, istom spuštenom na referentne taktove, te konkurentnim HD7970 modelom. U starijim naslovima kao i uvijek donosimo širi spektar modela za usporedbu. Test zagrijavanja i potrošnje smo proveli sa Battlefield 3 naslovom koji poprilično zagrije i optereti karticu. Kao i uvijek mjerena je potrošnja cijelog sistema. Što se GPGPU testova tiče, za sada smo koristili samo Media Espresso u verziji 6.5 Beta koji podržava NVENC tehnologiju.

Za overclocking nismo koristili neučinkovitu i ružnu aplikaciju koju Palit isporučuje već odličnu EVGA-inu Precision X. Uz podosta igranja s vrijednostima napona i frekvencija, zaključili smo kako je grafičkom procesoru sigurno dati 1.175V pri čemu smo Power Target dignuli na maksimalnih 150%. Frekvenciju procesora smo sa 1085MHz uspjeli podići na 1150MHz (sa boostom bi trebalo ići do 1215MHz). Nakon slabijeg OC-a procesora, ostali smo zatečeni brzinom memorije koja je s lakoćom potegla dodatnih 125MHz za ukupnih 1700MHz ili 6800MHz efektivno. Sve u svemu nije loše, a koliko će rasti performanse provjeriti ćemo testovima.

Rezultati testova - 1.dio

3DMark11

GPU
Palit GTX680 Jetstream
9706
  
Radeon HD6990 @ 880
9255
  
Nvidia GTX680
9221
  
ASUS Radeon HD7970
7356
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
6872
  
GeForce GTX580
5972
  
AMD Radeon HD6970
5259
  
 
0250050007500100
00
 

 

Sudeći po sintetici, GTX680 je vrlo brza kartica. Na standardnim se taktovima približila dvoglavoj HD6990, a tvornički overclockirana ju debelo preskače. No, idemo pogledati kakva je u stvarnom životu.

Batman Arkham City

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Palit GTX680 Jetstream
98
  
Nvidia GTX680
95
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
85
  
Nvida GTX580
79
  
ASUS Radeon HD7970
75
  
AMD Radeon HD6970
64
  
 
025507510
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF (PhysX High)
Palit GTX680 Jetstream
51
  
Nvidia GTX680
49
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
47
  
Nvida GTX580
43
  
 
025507510
0
 
 

Prvi naslov koji testiramo je odlično Arkham City, u kojem GTX680 pokazuje svoju punu snagu. Ispred GTX580 je dobrih 20%, a ispred HD7970 oko 27%. Kada uključimo fiziku, i to na najvišu razinu framerate opada na i dalje prihvatljivih 50-tak FPS-a, što je za oko 14% više nego kod GTX580 kartice.

Battlefield 3

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Palit GTX680 Jetstream
64,065
  
Nvidia GTX680
61,028
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
58,44
  
VTX3D Radeon HD7970
56,4
  
 
0357
0
 
 

Battlefield 3 je vrlo popularan i najviše se igra, pa je bitno ocijeniti što može vaša kartica u njemu. Ispada da je za solidan gameplay svejedno da li imate HD7970, GTX580 ili GTX680 jer su podjednake, ali i izmjereni minimum od oko 40 FPS-a je odlična garancija za igrivost u maksimalnim detaljima. Kako bi bili fer recimo da je GTX680 od konkurentice HD7970 brža za oko 8%.

Crysis 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, DX11
Palit GTX680 Jetstream
53,173
  
ASUS Radeon HD7970
52,019
  
Nvidia GTX680
50,596
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
47,02
  
Nvidia GTX580 1.5GB
41,7
  
AMD Radeon HD6970
35,531
  
 
020406
0
 
 

I Crysis 2 je još uvijek vrlo aktualan, a vidimo kako je ovdje HD7970 čak i malo brža od GTX680. Jetstream je naprijed za par postotaka, no to ne mijenja na igrivosti.

DiRT 3

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Palit GTX680 Jetstream
116,3
  
Nvidia GTX680
109,25
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
79,63
  
ASUS Radeon HD7970
79,11
  
Nvidia GTX580 1.5GB
75
  
AMD Radeon HD6970
64,22
  
 
030609012
0
 
 

DiRT3 je debelo na strani Nvidijinih kartica, a porast performansi s GTX680 je izvrstan. Ponovno, igrivost je dobra sa svim karticama u grafu, no nova GTX680 ipak caruje.

F1 2011

1920x1200 (4xAA, 16xAF)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
91
  
Palit GTX680 Jetstream
91
  
Nvidia GTX680
90
  
Nvidia GTX580 1.5GB
89
  
ASUS Radeon HD7970
80
  
AMD Radeon HD6970
63
  
 
025507510
0
 
 

I u F1 je situacija slična, s tim što GTX680 iz nekog razloga ne usijeva prijeći još uvijek vrlo brzu GTX580 SOC.

Heaven Benchmark

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tess.
Palit GTX680 Jetstream
47,2
  
Nvidia GTX680
45,1
  
ASUS Radeon HD7970
38,3
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
37,5
  
Nvidia GTX580 1.5GB
32,5
  
AMD Radeon HD6970
24,9
  
 
0102030405
0
 
 

Teselacijske su performanse rasle i kod AMD-a i kod Nvidije i to se na ovome testu dobro vidi. GTX680 je premoćna i čak je 39% brža od GTX580 kartice. Od HD7970 konkurentice je brža za oko 18%.

Rezultati testova - 2.dio

Hard Reset Demo

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
VTX3D Radeon HD7970 CrossfireX
108,6
  
Palit GTX680 Jetstream
93,7
  
Nvidia GTX680
89,9
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
79,2
  
VTX3D Radeon HD7970
77,5
  
 
05511
0
 

 

I u Hard Resetu je GTX680 jednostavno nadmoćna. Od HD7970 je brža za točno 16%, a od dobrano overclockirane GTX580 za oko 13.5%. Jetstream je ponovno par postotaka iznad.

Shogun 2

1920x1080 @ 4xAA, 16xAF
VTX3D Radeon HD7970
72,25
  
Palit GTX680 Jetstream
67,5
  
Nvidia GTX680
64,78
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
54,91
  
 
02040608
0
 
 

Shogun je AMD-ov teritorij pa rezultati ne čude. HD7970 je za oko 7% brža od Jetstreama, te za oko 11.5% od standardne GTX680.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD6990 @ 880
102
  
Palit GTX680 Jetstream
80,5
  
Nvidia GTX680
76,75
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
70,65
  
ASUS Radeon HD7970
64,5
  
GeForce GTX580
64
  
 
05511
0
 
 

Dobro stari S.T.A.L.K.E.R. još se uvijek ne da iz našeg seta testova zbog toga što još uvijek daje dobar uvid u performanse kako starijih tako i novijih kartica. GTX680 je od svoje direktne konkurentice HD7970 brža za oko 19% što svakako nije malo, dok je za tek malo više brža od prethodnice GTX580. Jetstream donosi dodatno ubrzanje od oko 5%.

Overclocking

3D Mark 11 (Performance)
Palit GTX680 Jetstream @ OC
9912
  
Palit GTX680 Jetstream
9706
  
Nvidia GTX680
9221
  
ASUS Radeon HD7970 @ OC
8723
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock @ OC
7603
  
ASUS Radeon HD7970
7356
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
6872
  
 
0250050007500100
00
 
S.T.A.L.K.E.R. CoP (1920x1200 @ 4xAA, 16xAF)
Palit GTX680 Jetstream @ OC
83,5
  
Palit GTX680 Jetstream
80,5
  
ASUS Radeon HD7970 @ OC
79
  
Nvidia GTX680
76,75
  
Gainward GTX580 Phantom 1.5GB @ OC
68,75
  
Gainward GTX580 Phantom 1.5GB
66,75
  
ASUS Radeon HD7970
64,5
  
 
030609
0
 
Shogun 2 (1920x1080 @ 4xAA, 16xAF)
Palit GTX680 Jetstream @ OC
69,162
  
Palit GTX680 Jetstream
67,5
  
Nvidia GTX680
64,78
  
 
0357
0
 
Hard Reset (1920x1200 @ 4xAA, 16xAF)
Palit GTX680 Jetstream @ OC
95,2
  
Palit GTX680 Jetstream
93,7
  
Nvidia GTX680
89,9
  
 
025507510
0
 
 

S obzirom da overclocking nije bio velik, nismo ni očekivali veliki porast performansi. U prosjeku je ubrzanje u igrama iznosilo oko 2-3% što i nije nešto pa skoro i da ne treba karticu dodatno forsirati. U odnosu na referentni je to model oko 8% što u konačnici i nije tako loše.

Cinebench 11.5

OpenGL (fps)
AMD HD7970
77,62
  
Palit GTX680 Jetstream
41,73
  
Gigabyte GTX580 SOC
41,47
  
 
02040608
0
 
 

OpenGL performanse nisu jača strana GTX680 kartice. Napretka gotovo nikakvog nema s prelaskom sa GTX580 na GTX680 što bi moglo biti i do drivera. HD7970 je pak daleko naprijed.

Cyberlink MediaEspresso

Time (s)
Palit GTX680 Jetstream
54
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
73
  
Intel Core i7-980X
124
  
Intel Core i5-2500K
168
  
ASUS Radeon HD7970
185
  
 
05010015020
0
 

GPGPU performanse su barem iz ovoga testa jača strana GTX680 kartice. Ubrzanje u odnosu na GTX580 je oko 26%, dok je konkurentica značajno sporija i od Intelovih procesora.

Potrošnja i zagrijavanje

Potrošnja

Idle (W)
ASUS Radeon HD7970 @ Long Idle
102
  
Palit GTX680 Jetstream
110
  
ASUS Radeon HD7970 @ Active Idle
124
  
Radeon HD6970
125
  
GeForce GTX570
130
  
GeForce GTX580
130
  
Radeon HD6990 @ 880
140
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
141
  
 
015030045060
0
 
Load (W)
Palit GTX680 Jetstream
345
  
Radeon HD6970
358
  
ASUS Radeon HD7970
360
  
GeForce GTX570
369
  
GeForce GTX580
411
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
468
  
Radeon HD6990 @ 880
531
  
 
015030045060
0
 

 

Dolazimo do još jedne jake strane GTX680 kartice. 345W je najveća vrijednost koju je zabilježio naš mjerač i ona je za oko 15W niža u odnosu na HD7970. U odnosu na GTX580 je to za odličnih 66W niže. Nvidija je ovaj put odradila odličan posao.

Temperature

Idle (°C)
Palit GTX680 Jetstream
27
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
36
  
Nvidia GeForce GTX580
37
  
Gainward GTX580 Phantom 1.5GB
40
  
ASUS Radeon HD7970
40
  
 
030609
0
 
Load (°C)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
74
  
Gainward GTX580 Phantom 1.5GB
74
  
ASUS Radeon HD7970
76
  
Palit GTX680 Jetstream
76
  
Nvidia GeForce GTX580
85
  
 
030609
0
 
 

Relativno tih i ne nametan Jetstream hladnjak dobro odrađuje posao. Tek kada overclockiramo ventilatori će se zavrtjeti brže i podići razinu buke, što se na tvorničkim taktovima gotovo nikad ne dešava. Vrlo dobar posao za Palit.

Zaključak

Mora se priznati kako je Nvidija odradila odličan posao i kako je ovo njihova prva stvarno izvrsna high-end kartica u nekoliko godina. Najviše oduševljava u odnosu potrošnja/performanse gdje dosta nadmašuje HD7970 karticu. U prosjeku za oko 15W manje troši, a za oko 10-15% je brža. GPGPU performanse su kao što smo vidjeli odlične, a tek su OpenGL performanse nešto slabije. Trenutni problem GTX680 kartica je dobavljivost. Problem je nabaviti ju i vani a kamo li ne kod nas. Svi imaju vrlo male količine na skladištu koje se u pravilu brzo rasprodaju. Inicijalna je količina po cijeni od 500 USD na dan launcha 22. ožujka, nestala u roku nekoliko sati, da bi se narednih dana prodavale i po 650 USD. U Europi se koliko čujemo stanje ipak malo popravlja i može ih se nabaviti za oko 500 €, dok im kod nas cijena prelazi i 4.000 kuna. Ne prevelika količina GTX680 kartica na tržištu, HD7970 stavlja u nešto bolju poziciju a njena se cijena kreće negdje od 3.900 kuna na dalje. Iako se najavljivao rat s cijenama, AMD zbog toga nema razloga spuštati cijene, a hoće li tako ostati vidjet ćemo čim pristigne veća količina GTX680 u skladišta i na police dućana. Ono što Nvidiji predstoji, a što je AMD već odradio, je predstaviti cijeli lineup 6 serije pa ćemo tek tada moći zaključiti koja je aktualna serija grafičkih kartica bolja i uspješnija. Za sada, Nvidija je definitivno vratila titulu najbrže single-chip kartice na svijetu.

Palitov Jetstream kojeg nam je na test ustupio MSan, odlična je kartica koja je za jedan high end dovoljno tiha u radu, a pri tom ostaje i dovoljno hladna. Mane su joj slab bundle i tek nešto lošiji GPU overclock. Sve ostalo, od kvalitete izrade, korištenih materijala i ponajviše performansi je izvrsno. Porast od oko 4-5% u odnosu na referentni model nije drastično, no dobro dođe. Tek treba vidjeti je li i opravdan, kada cijena za naše tržište bude definirana. Referentni se Palitov model u domaćim trgovinama informatičke opreme može naći po cijeni od oko 4.050 kuna na više. No, količine su ograničene pa požurite.