patriot_256gb_sdxc_1 patriot_256gb_sdxc_2

Patriot nam je na test poslao microSDXC karticu kapaciteta 256 GB iz svoje Professional LX serije proizvoda. Kartica je osim po visokom kapacitetu, specifična i po visokim brzinama transfera koje dosežu 90 MB/s za čitanje i kontinuiranih 30 MB/s za zapis. Time je idealna za sve uređaje koji snimaju 4K video materijal ili fotografije visoke rezolucije i raw formata.

patriot_256gb_sdxc_3

Kartica dolazi u pakiranju pogodnom za smještaj na štapne police, s blister dijelom u kojem se vidi proizvod. Uz karticu dolazi i adapter koji ju pretvara u karticu veličine SD pa se može koristiti i u starijim uređajima i čitačima, te za prijenos podataka na laoptop ili računalo. Sve skupa se nalazi u plastičnoj kutijici s poklopcem za lakše prenošenje.

patriot_256gb_sdxc_4 patriot_256gb_sdxc_5

Patriot u ponudi ima Instamobile, EP, LX i EP Pro serije microSD i SD kartica. Ova UHS-I Class 10 microSDXC kartica kapaciteta 256 GB je najnovija u ponudi. Standardnih je dimenzija i mase  – 10 x 15 x 1 milimetar; 2 grama, a po standardu je jasno i adapter. Dolazi s dvogodišnjim jamstvom proizvođača, a proizvedena je na Tajvanu.

patriot_256gb_sdxc_6

Proizvođač navodi kako su joj performanse čitanja do 90 MB/s, a ono bitnije zapis do održivih 30 MB/s. U početku će ova kartica snimati i brzinom do 80 MB/s, no kod većih fajlova čiji zapis duže traje održiva brzina se kreće oko 30 MB/s što je dovoljno i za 4K video.

patriot_256gb_sdxc_7

Mi smo karticu isprobali s Xperia XA1 Ultra pametnim telefonom gdje smo ju koristili za spremanje snimljenih fotografija i videa, ali i za testiranje performansi različitim alatima za Android. Uz to, testirali smo ju i s DSLR fotoaparatom u burst načinu rada, gdje je održiva brzina snimanja stvarno bila oko 30 MB/s (zapis RAW i JPG formata u 18 megapiksela).

patriot_256gb_sdxc_9

Prva aplikacija koju smo isprobali je bila A1 SD Bench čiji screenshot je iznad, a brzine koje je kartica postigla su bile oko 84 MB/s za čitanje i 68 MB/s za zapis. Isprobali smo i SD Tools aplikaciju koja je izbacila identičan rezultat. Ručnim transferom podataka smo izmjerili brzinu od oko 10 MB/s za zapis velike količine malih fajlova (oko 2 GB, 1001 fajl), te oko 28 MB/s za zapis jednog velikog video fajla (oko 5 GB). Rezultati su to koji su i u skladu s onim što proizvođač obećava.

patriot_256gb_sdxc_8

Zbog svojeg velikog kapaciteta od 256 GB i visoke održive brzine zapisa, ova je kartica idealna za sve koji snimaju 4K video materijal ili naravno imaju fotoaparate visoke rezolucije koji uz JPEG zapisuje i RAW fotografije. Cijena joj nije niska i košta oko 175 USD, no must have je za sve s 4K akcijskim i sličnim kamerama. Jedina prava mana se odnosi na jamstvo koje je “samo” dvogodišnje. Zbog svega ostalog joj dajemo visoku preporuku.