Patriot Xporter 200X 2GB – formula na privjesku

Datum objave 23.11.2006 - Denis Arunović

Oprema i dizajn

USB flash memorije su danas toliko uobičajene da ih praktički dijele u mesnicama kao poklon redovnim kupcima. Iako su svi memorijski štapići bazirane na jednakoj tehnologiji, tek se neki posebni modeli ističu u masi svojim dizajnom, ali ponajviše brzinom. USB memorije visoke brzine proizvodi i američka tvrtka Patriot, a ovaj put smo dobili priliku isprobati 2-gigabajtni model iz serije Xporter XT.

patriot_xporter_2gb_bundle

Izdašna oprema je tu, baš kako i priliči Pi

Patriotova flash memorija isporučuje se u prozirnom plastičnom pakiranju u kojem se osim samo štapića nalaze duga vezica za nošenje oko vrata, produžni USB kabel te kratka metalna vezica namijenjena zakačivanju memorije na privjesak za ključeve. S obzirom da se radi o proizvodu namijenjenom zahtjevnijim korisnicima, moramo priznati da slabiji bundle nismo niti očekivali.

patriot_xporter_2gb_big

Gumirano tijelo štiti memoriju od padova i udaraca

Dizajn memorije je prilično dobro osmišljen. Elektronika je upakirana u čvrsto gumeno tijelo kojim je lako rukovati, a koje izvrsno štiti unutrašnje komponente od padova i udaraca. Patrior se također hvali otpornošću na vodu, ali ovu izjavu treba uzeti s rezervom. Premda će uređaj bez problema izdržati prskanje ili ljetni pljusak, ne bi smo se zakleli u to da će preživjeti kupanje ili pranje u perilici rublja. Premda gumeno kućište nije svemoguće i dalje nudi osjetno bolju zaštitu od klasičnih rješenja odnosno pakiranja.

patriot_xporter_2gb_open

Ledica za indikaciju rada nalazi se na krajnjem desnom rubu štapića

Ledica crvene boje koja indicira da je uređaj aktivan postavljena je suprotnom kraju od konektora. Prilično je diskretna što nas je pomalo iznenadilo. Naime, očekivali smo dvije ledice na bokovima uređaja s kojima bi memorija izgledala mnogo atraktivnije, no što je tu je. U krajnju liniju većina korisnika ipak preferira diskretniji dizajn tako da odabir samo jedne ledice nije problem. Na kraju, treba reći da gumeno tijelo sa sobom nosi i jednu negativnu karakteristiku, a to je debljina. To možda neće biti problem kod stolnih računala, ali kod prijenosnika koji imaju malo USB konektora koji su nagurani jedan na drugi, bi se moglo pokazati kao problem.

Performanse i zaključak

Glavna karakteristik Xporter XT serije USB memorija su njihove visoke performanse. Konkretno, Patriot se hvali maksimalnom brzinom čitanja od 32 MB/s što je vrlo brzo u kontekstu flash memorije. Ove tvrdnje provjerili smo s pluginom za testiranje medija koji je dio Everest Ultimate Edition 2006 aplikacije. Patriotov Xporter usporedili smo s generičkim 512-megabajtnim memorijskim štapićem kojeg smo svojedobno dobili kao "goodie" na nekoj press konferenciji. Što se tiče testnog sistema, bitno je samo napomenuti da je računalo bazirano na matičnoj ploči s nForce4 SLI čipsetom.

Everest Disk Benchmark

Linear Read (MB/s)
Patriot Xporter XT 2GB
25,3
  
Generic 512MB USB flash
9,34
  
 
0 81624324
0
 
Linear Write (MB/s)
Patriot Xporter XT 2GB
22,2
  
Generic 512MB USB flash
6,96
  
 
0 81624324
0
 
Random Read (MB/s)
Patriot Xporter XT 2GB
37,5
  
Generic 512MB USB flash
9,98
  
 
0 81624324
0
 
Random Write (MB/s)
Patriot Xporter XT 2GB
11,68
  
Generic 512MB USB flash
4,52
  
 
0 81624324
0
 
Average Read Acess (ms)
Patriot Xporter XT 2GB
1,8
  
Generic 512MB USB flash
2,23
  
 
00,61,21,82,43
 
 
Average Write Acess (ms)
Patriot Xporter XT 2GB
39,73
  
Generic 512MB USB flash
54,66
  
 
0122436486
0
 

Performanse Xporter XT memorije su zaista jako dobre. Doduše, imali smo prilike testirati i još brži uređaj (Apacer Handy Steno), no s kapacitetom od samo 512 MB. Ako USB flash memoriju koristite često i za prenošenje relativno velike količine podataka, kupovinom USB memorije velike brzine i kapaciteta uštedjet će ti si mnogo gnjavaže.

Zaključak

Druženje s Patriotovim Xporterom bilo je vrlo ugodno s obzirom da se radi o doista kvalitetnom proizvodu kojem praktički ne možemo naći manu. USB štapić je dobro dizajniran i kvalitetno izrađen , dolazi sa bogatom opremom i može se pohvaliti visokim kapacitetom i performansama. Štoviše, cijena mu je vrlo povoljna s obzirom na ono što nudi, a iznosi oko 405 kn. Za usporedbu, to je niže od Corsairovog Flash Voyager koji se ima jednak kapacitet, ali niže performanse. Sve u svemu, ako ste u potrazi za kvalitetnom USB memorijom visokih performansi, odabirom Patriot Xporter XT-a zasigurno nećete pogriješiti.

Conclusion on english

Testing Patriot Xporter XT USB memory drive was a great experience. Patriot's USB drive sports excellent design and quality of build, has a great bundle and offers high capacity and performance. Even more, its price is pretty fair (about 405 kn) and actually lower than price of Corsair Flash Voyager USB drive which offers similar design, same capacity but lower speed. All in all, if you are shopping for a quality USB memory drive with high performance, you won't regret by choosing Patriot Xporter XT 2GB.