Američka tvrtka PC Power & Cooling poznata je po moćnim, kvalitetnim i često dosta skupim napajanjima. Jedno takvo, 750-vatni model iz serije Silencer, imali smo prilike testirati prije nešto manje od godinu, a sada nam je u ruke pao njegov slabiji "brat" koji se diči snagom od 610 vata. Kako se ovo napajanje ponijelo u kombinaciji s našom testnom kofniguracijom, pročitajte u ostatku članka.

PC Power & Cooling Silencer 610W

Kad je riječ o napajanjima namijenjenim kućnim korisnicima koji sami slažu svoja računala, PC Power & Cooling nudi dvije serije napajanja – Silencer i Turbo Cool. Silenceri nude visoke performanse, ali uz određene ustupke koji su nužni za tihi rad napajanja. Kod Turbo Cool napajanja su pak primarne performanse. 610-vatni Silencer kojeg obrađujemo u ovom članku pripada gornjem dijelu PC Power & Coolingove "tihe" ponude – od njega je jači samo 750-vatni model kojeg smo već imali prilike testirati. Sukladno deklariranoj snazi, testirano napajanje namijenjeno je ugradnji u skuplje konfiguracije koje su zasnovane na četverojezgrenom procesoru i high-end grafičkim karticama.

Za razliku od snažnijeg Silencera koji nam je stigao u povećoj, ali neuglednoj kartonskoj kutiji, 610-vatni model ima klasično, oku ugodno, maloprodajno pakiranje. Izuzev samog napajanja u kutiji se ne nalazi bog zna što, tek vijci za fiksiranje napajanja u kućište, kratki priručnik za instalaciju te certifikat da je napajanje testirano u tvornici. Jedina stvar koja nedostaje je kabel za spajanje na gradsku mrežu, no čini se da je on u našem slučaju nestao pri transportu. Ostali ga Silenceri, naime imaju.

Kao i svi ostali Silenceri i ovaj ima fiksne kabele. PC Power & Cooling u svojoj ponudi nema modularna napajanja, što zbog politike firme, što zbog činjenice da ovakva napajanja u ponudi ima OCZ. Što se tiče rasporeda i tipa kabela, situacija je sljedeća. Osim 24-pinskog ATX kabela te EPS i P4 kabela, ovaj Silencer nudi i dva SATA kabela od kojih svaki ima po tri konektora, tri molex kabela od kojih dva imaju po tri konektora, a treći dva molexa i floppy konektor. Na kraju tu su i dva odvojena PCIe kabela od kojih prvi ima 6-pinski konektor, a drugi modularni 8-pinski konektora (modularni – u obliku 6+2 pina). Ukupno dakle napajanje nudi 6 SATA konektora, 8 molex konektora, 2 PCIe konektora i jedan floppy konektor. Obzirom na to da se molex konektori danas sve manje i manje koriste, bolje bi bilo da je proizvođač implementirao 8 SATA konektora, a 6 molexa, no što je tu je.

Ako vam je osobito bitna dužina kabela na napajanju, eto i prigodne tablice.

PC Power & Cooling Silencer 610W
24 pin ATX
500 mm
EPS12V
590 mm
P4
610 mm
SATA
600, 490 mm
Molex
610, 470, 350 mm
PCIe
580 mm

Kabeli su mjereni od kućišta napajanja do dijela na kojem kabel prelazi u konektor. Također treba imati na umu da su SATA i molex kabeli zapravo duži nego što to kaže tablica obzirom da imaju više konektora. Tako svaki dodatni SATA konektor produljuje kabel za 14 milimetara, a molex konektor za 15 milimetara. Svi kabeli su opleteni crnom mrežicom, no izuzetak su upravo spomenuti produžeci SATA i molex kabela. Premda će to zasmetati ljubiteljima ultra-urednih računala, istovremeno olakšava rukovanje konektorima obzirom da su zbog izostanka mrežice kabeli fleksibilniji.

610-vatni Silencer je srednje veličine (180 x 150 x 88 mm – dužina x širina x visina), pa će stati u sva kućišta normalne veličine (ili ona veća, dakako). Samo kućište modela kojeg smo testirali premazano je crnom hrapavom bojom koja je dosta otporna na mrlje od prstiju. Ovo je ujedno i jedna od karakteristika prema čemu se 610-vatni model razlikuje od skupljeg 750-vatnog. Najsnažniji Silencer je naime dostupan u tri boje – crnoj, crvenoj (koju smo testirali) i plavoj.

Eto nas i do hlađenja, a time i do objašnjenja zašto PC Power & Cooling ovo napajanje zove Silencer (u slobodnom prijevodu, "utišavač" ili "prigušivač"). Premda bi se očekivalo da napajanje hladi veliki, ali spori ventilator, Silenceri su opremljeni sa samo jednim 80-milimetarskim ventilatorom koji izvlači zrak iz napajanja. Ovakav dizajn karakterističan je za serverska napajanja gdje je nužno vrlo efikasno i dobro hlađenje što samog hlađenja, što i računala. Brzina ventilatora na Silenceru automatski je regulirana što je samo dio rješenja problema buke. Drugi dio rješenja je interni dizajn napajanja. Kao što vidimo na gornjem dijagramu, kod Silencera elektronika u kućištu nije nabijena direktno na ventilator što je prema proizvođaču razlog zašto je napajanje pri radu vrlo tiho. Da li se sve ovo preslikava i u praksu? Možda zvuči malo čudno, ali to je doista istina jer se na zvuk koji Silencer proizvodi pri radu zaista ne možemo potužiti.

PC Power & Cooling Silencer 610W
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
1 / 1
Molex
8
Floppy
1
SATA
6
PFC
Active
Snaga
610 W
+3.3V
24 A
+5V
30 A
+12V
49 A
Cijena
779 kn
Jamstvo
2 godine

Kao i njegov snažniji brat, ovaj Silencer također ima samo jedan 12-voltni vod. Ovakav dizajn karakterističan je za sva PC Power & Coolingova napajanja, a firma ga je koristila čak i u vrijeme najžešćeg hypea razdvojenih 12-voltnih railova. Zanimljivo je primjetiti da se danas kada ovog hypea više nema mnogi drugi proizvođači napajanja vraćaju mono-railnom dizajnu. No vratimo se mi specifikacijama napajanja s kojim se danas bavimo. Maksimalna vrijednost od 49 ampera na 12-voltnom vodu rezultira maksimalnom izlaznom snagom od 588 W. Dakako, ponešto snage otpada i na 3,3-voltni te 5-voltni vod, no riječ je o osjetno manjim vrijednostima, u skladu sa zahtjevima modernih računala koja se primarno oslanjaju na 12-voltni vod.