Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X48T-DQ6

Procesor(i)

Intel Core 2 QX6850 @ 3 GHz

Memorija

2 x 1 GB Kingston Hpyer-X DDR3 1800 MHz @ 1600 MHz

Grafička kartica

2 x ATI Radeon HD 2900 XT

SATA Kontroler

Intel ICH10R

Hard disk(ovi)

Seagate Barracuda 160 GB SATA

Optički pogon

LiteOn LH20A1H DVD-RW

Testna konfiguracija koju smo rabili za testiranje 610-vatnog Silencera jednaka je kao u prethodnom testu napajanja u kojem smo se pozabavili s dva Hiperova modela. Štoviše, Silencera smo zapravo testirali u isto vrijeme kada i Hipere, no autor ovih redaka tek je sad stigao napisati članak o PCP&C-ovom napajanju (što zbog nedostatka vremena, što zbog lijenosti).

Performanse napajanja mjerili smo u dvije situacije – kada na računalo nije aktivnirana niti jedna aplikacija osim samog operacijskog sustava (dakle kada nema opterećenja) te kada je računalo opterećeno grafički, procesorski i memorijski zahtjevnim aplikacijama. Ovakvo maksimalno opterećenje simulirano je uzastopnim izvođenjem HDR/SM3.0 testa iz 3DMarka06 dok se u pozadini vrti alat Prime95 koji opterećuje sve četiri jezgre procesora (ne blend način rada već "maximal heat, power consumption"). Samim time, jasno je da ovakvo opterećenje praktički nije moguće napraviti normalnim korištenjem računala, pa makar igrali najzahtjevniju igru ili rabili najzahtjevniju aplikaciju za 3D renderiranje. Drugim riječima, vlastito napajanje pri normalnom radu vjerojatno nikada nećete na ovaj način opteretiti.

Što se tiče samih mjerenja, obavili smo ih korištenjem multimetra kompanije Kraftbox Professional. Flukeov instrument kojeg smo koristili u nekim člancima nam nažalost nije bio dostupan, a kako košta cca. 3.500 do 4.000 kn, zadovoljili smo se onim što imamo. Obzirom da slabiji Kraftboxov između ostalog nema funkciju za pamćenje minimalne i maksimalne te izračunavanje srednje vrijednosti pri mjerenju, u grafikonima ćete u pravilu moći vidjeti samo procjenjenu srednju vrijednost napona. U pravilu je srednju vrijednost vrlo lako moguće uočiti obzirom da je riječ o vrijednosti koja prevladava na zaslonu instrumenta. U slučaju da srednju vrijednost nije bilo moguće odrediti na ovaj način, ako je mjereni vod previše oscilirao, upisali bi aritmetičku sredinu između maksimalne i minimalne vrijednosti te naglasili u komentaru grafa da je vod jako oscilirao. Sonde instrumenta pri mjerenju su bile zabodene u odgovarajuće pinove na ATX konektoru.

Potrošnja, a time efikasnost napajanja mjerena je s uređajem za nadzor potrošnje koji se može nabaviti u Bauhausu ili sličnim trgovinama. Ovaj uređaj nije osobito precizan, no daje ponovljive rezultate, pa smo mu skloni vjerovati. Samim time, njime ne možemo izmjeriti konkretnu vrijednost efikasnosti napajanja jer bi za to trebali znati potrošnju na izlazima i ulazu. Ono što možemo napraviti je usporediti potrošnju na ulazu napajanja (dakle ono što napajanje "cucla" iz gradske el. mreže) što nam može reći koliko je neko napajanje više ili manje efikasno u odnosu na naše referentno napajanje. Naše referentno napajanje je PC Power & Cooling Silencer 750W (u HR košta oko 1.200 kn) .

Premda 610-vatni Silencer za razliku od svog snažnijeg brata ima nešto niži napon 12-voltnog voda, vrijednosti koje smo izmjerili i dalje su prilično dobre i ne padaju ispod 11,9 volta. Posebno treba pohvaliti stabilnost 12-voltne linije pod maksimalnim opterećenjem (CrossFire) obzirom da većih varijacija jednostavno nema.

Gornji dijagram zgodno ilustrira kako se testirana napajanja nose s opterećenjem – što je linija strmija, to se napajanje lošije nosi s opterećenjem i samim time je lošije.

Kao i kod 12-voltne linije, na 5-voltnoj također vidimo nešto niže napone idealnih. Ipak razlike su minimalne tako da se na to ne treba obazirati. S padom napona pri opterećenju također nema problema, a ista je stvar sa stabilnošću, barem ovako od oka, bez mjerenja osciloskopom.

Niti 3,3-voltni vod ne donosi osobite novosti – sve je u najboljem redu, bilo da je riječ o apsolutnim vrijednostima, padu pod opterećenjem ili stabilnosti.

Na kraju tu je mjerenje efikasnosti. Konkretne vrijednosti nažalost nemamo obzirom da je za takvo što potrebno znati ulaznu i izlaznu snagu napajanja (mi znamo samo ulaznu). Ipak, usporedba s ostalim testiranim napajanjima koja su testirana pod jednakim uvjetima može nam reći koliko je dobro odrađen posao u ovom segmentu. Kao što vidimo, oba Silencera i snažniji Hiper su tu negdje prema efikasnosti u donjem režimu rada. Slabiji model je nešto bolji pri srednjem opterećenju (sa samo jednom karticom) dok je snažniji, prema očekivanjima, bolji po visokim opterećenjem (što je zapravo nekakvo optimalno opterećenje za 750-vatno napajanje). Sve u svemu, 610-vatni Silencer se i u ovom testu pokazuje kao odlično napajanje.