PC Power & Cooling Silencer 610W

Datum objave 10.12.2008 - Denis Arunović

Uvod i Silencer 610W

Američka tvrtka PC Power & Cooling poznata je po moćnim, kvalitetnim i često dosta skupim napajanjima. Jedno takvo, 750-vatni model iz serije Silencer, imali smo prilike testirati prije nešto manje od godinu, a sada nam je u ruke pao njegov slabiji "brat" koji se diči snagom od 610 vata. Kako se ovo napajanje ponijelo u kombinaciji s našom testnom kofniguracijom, pročitajte u ostatku članka.

PC Power & Cooling Silencer 610W

Kad je riječ o napajanjima namijenjenim kućnim korisnicima koji sami slažu svoja računala, PC Power & Cooling nudi dvije serije napajanja - Silencer i Turbo Cool. Silenceri nude visoke performanse, ali uz određene ustupke koji su nužni za tihi rad napajanja. Kod Turbo Cool napajanja su pak primarne performanse. 610-vatni Silencer kojeg obrađujemo u ovom članku pripada gornjem dijelu PC Power & Coolingove "tihe" ponude - od njega je jači samo 750-vatni model kojeg smo već imali prilike testirati. Sukladno deklariranoj snazi, testirano napajanje namijenjeno je ugradnji u skuplje konfiguracije koje su zasnovane na četverojezgrenom procesoru i high-end grafičkim karticama.

Za razliku od snažnijeg Silencera koji nam je stigao u povećoj, ali neuglednoj kartonskoj kutiji, 610-vatni model ima klasično, oku ugodno, maloprodajno pakiranje. Izuzev samog napajanja u kutiji se ne nalazi bog zna što, tek vijci za fiksiranje napajanja u kućište, kratki priručnik za instalaciju te certifikat da je napajanje testirano u tvornici. Jedina stvar koja nedostaje je kabel za spajanje na gradsku mrežu, no čini se da je on u našem slučaju nestao pri transportu. Ostali ga Silenceri, naime imaju.

Kao i svi ostali Silenceri i ovaj ima fiksne kabele. PC Power & Cooling u svojoj ponudi nema modularna napajanja, što zbog politike firme, što zbog činjenice da ovakva napajanja u ponudi ima OCZ. Što se tiče rasporeda i tipa kabela, situacija je sljedeća. Osim 24-pinskog ATX kabela te EPS i P4 kabela, ovaj Silencer nudi i dva SATA kabela od kojih svaki ima po tri konektora, tri molex kabela od kojih dva imaju po tri konektora, a treći dva molexa i floppy konektor. Na kraju tu su i dva odvojena PCIe kabela od kojih prvi ima 6-pinski konektor, a drugi modularni 8-pinski konektora (modularni - u obliku 6+2 pina). Ukupno dakle napajanje nudi 6 SATA konektora, 8 molex konektora, 2 PCIe konektora i jedan floppy konektor. Obzirom na to da se molex konektori danas sve manje i manje koriste, bolje bi bilo da je proizvođač implementirao 8 SATA konektora, a 6 molexa, no što je tu je.

Ako vam je osobito bitna dužina kabela na napajanju, eto i prigodne tablice.

PC Power & Cooling Silencer 610W
24 pin ATX
500 mm
EPS12V
590 mm
P4
610 mm
SATA
600, 490 mm
Molex
610, 470, 350 mm
PCIe
580 mm

Kabeli su mjereni od kućišta napajanja do dijela na kojem kabel prelazi u konektor. Također treba imati na umu da su SATA i molex kabeli zapravo duži nego što to kaže tablica obzirom da imaju više konektora. Tako svaki dodatni SATA konektor produljuje kabel za 14 milimetara, a molex konektor za 15 milimetara. Svi kabeli su opleteni crnom mrežicom, no izuzetak su upravo spomenuti produžeci SATA i molex kabela. Premda će to zasmetati ljubiteljima ultra-urednih računala, istovremeno olakšava rukovanje konektorima obzirom da su zbog izostanka mrežice kabeli fleksibilniji.

610-vatni Silencer je srednje veličine (180 x 150 x 88 mm - dužina x širina x visina), pa će stati u sva kućišta normalne veličine (ili ona veća, dakako). Samo kućište modela kojeg smo testirali premazano je crnom hrapavom bojom koja je dosta otporna na mrlje od prstiju. Ovo je ujedno i jedna od karakteristika prema čemu se 610-vatni model razlikuje od skupljeg 750-vatnog. Najsnažniji Silencer je naime dostupan u tri boje - crnoj, crvenoj (koju smo testirali) i plavoj.

Eto nas i do hlađenja, a time i do objašnjenja zašto PC Power & Cooling ovo napajanje zove Silencer (u slobodnom prijevodu, "utišavač" ili "prigušivač"). Premda bi se očekivalo da napajanje hladi veliki, ali spori ventilator, Silenceri su opremljeni sa samo jednim 80-milimetarskim ventilatorom koji izvlači zrak iz napajanja. Ovakav dizajn karakterističan je za serverska napajanja gdje je nužno vrlo efikasno i dobro hlađenje što samog hlađenja, što i računala. Brzina ventilatora na Silenceru automatski je regulirana što je samo dio rješenja problema buke. Drugi dio rješenja je interni dizajn napajanja. Kao što vidimo na gornjem dijagramu, kod Silencera elektronika u kućištu nije nabijena direktno na ventilator što je prema proizvođaču razlog zašto je napajanje pri radu vrlo tiho. Da li se sve ovo preslikava i u praksu? Možda zvuči malo čudno, ali to je doista istina jer se na zvuk koji Silencer proizvodi pri radu zaista ne možemo potužiti.

PC Power & Cooling Silencer 610W
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
1 / 1
Molex
8
Floppy
1
SATA
6
PFC
Active
Snaga
610 W
+3.3V
24 A
+5V
30 A
+12V
49 A
Cijena
779 kn
Jamstvo
2 godine

Kao i njegov snažniji brat, ovaj Silencer također ima samo jedan 12-voltni vod. Ovakav dizajn karakterističan je za sva PC Power & Coolingova napajanja, a firma ga je koristila čak i u vrijeme najžešćeg hypea razdvojenih 12-voltnih railova. Zanimljivo je primjetiti da se danas kada ovog hypea više nema mnogi drugi proizvođači napajanja vraćaju mono-railnom dizajnu. No vratimo se mi specifikacijama napajanja s kojim se danas bavimo. Maksimalna vrijednost od 49 ampera na 12-voltnom vodu rezultira maksimalnom izlaznom snagom od 588 W. Dakako, ponešto snage otpada i na 3,3-voltni te 5-voltni vod, no riječ je o osjetno manjim vrijednostima, u skladu sa zahtjevima modernih računala koja se primarno oslanjaju na 12-voltni vod.

Testni sistem i performanse

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X48T-DQ6

Procesor(i)

Intel Core 2 QX6850 @ 3 GHz

Memorija

2 x 1 GB Kingston Hpyer-X DDR3 1800 MHz @ 1600 MHz

Grafička kartica

2 x ATI Radeon HD 2900 XT

SATA Kontroler

Intel ICH10R

Hard disk(ovi)

Seagate Barracuda 160 GB SATA

Optički pogon

LiteOn LH20A1H DVD-RW

Testna konfiguracija koju smo rabili za testiranje 610-vatnog Silencera jednaka je kao u prethodnom testu napajanja u kojem smo se pozabavili s dva Hiperova modela. Štoviše, Silencera smo zapravo testirali u isto vrijeme kada i Hipere, no autor ovih redaka tek je sad stigao napisati članak o PCP&C-ovom napajanju (što zbog nedostatka vremena, što zbog lijenosti).

Performanse napajanja mjerili smo u dvije situacije - kada na računalo nije aktivnirana niti jedna aplikacija osim samog operacijskog sustava (dakle kada nema opterećenja) te kada je računalo opterećeno grafički, procesorski i memorijski zahtjevnim aplikacijama. Ovakvo maksimalno opterećenje simulirano je uzastopnim izvođenjem HDR/SM3.0 testa iz 3DMarka06 dok se u pozadini vrti alat Prime95 koji opterećuje sve četiri jezgre procesora (ne blend način rada već "maximal heat, power consumption"). Samim time, jasno je da ovakvo opterećenje praktički nije moguće napraviti normalnim korištenjem računala, pa makar igrali najzahtjevniju igru ili rabili najzahtjevniju aplikaciju za 3D renderiranje. Drugim riječima, vlastito napajanje pri normalnom radu vjerojatno nikada nećete na ovaj način opteretiti.

Što se tiče samih mjerenja, obavili smo ih korištenjem multimetra kompanije Kraftbox Professional. Flukeov instrument kojeg smo koristili u nekim člancima nam nažalost nije bio dostupan, a kako košta cca. 3.500 do 4.000 kn, zadovoljili smo se onim što imamo. Obzirom da slabiji Kraftboxov između ostalog nema funkciju za pamćenje minimalne i maksimalne te izračunavanje srednje vrijednosti pri mjerenju, u grafikonima ćete u pravilu moći vidjeti samo procjenjenu srednju vrijednost napona. U pravilu je srednju vrijednost vrlo lako moguće uočiti obzirom da je riječ o vrijednosti koja prevladava na zaslonu instrumenta. U slučaju da srednju vrijednost nije bilo moguće odrediti na ovaj način, ako je mjereni vod previše oscilirao, upisali bi aritmetičku sredinu između maksimalne i minimalne vrijednosti te naglasili u komentaru grafa da je vod jako oscilirao. Sonde instrumenta pri mjerenju su bile zabodene u odgovarajuće pinove na ATX konektoru.

Potrošnja, a time efikasnost napajanja mjerena je s uređajem za nadzor potrošnje koji se može nabaviti u Bauhausu ili sličnim trgovinama. Ovaj uređaj nije osobito precizan, no daje ponovljive rezultate, pa smo mu skloni vjerovati. Samim time, njime ne možemo izmjeriti konkretnu vrijednost efikasnosti napajanja jer bi za to trebali znati potrošnju na izlazima i ulazu. Ono što možemo napraviti je usporediti potrošnju na ulazu napajanja (dakle ono što napajanje "cucla" iz gradske el. mreže) što nam može reći koliko je neko napajanje više ili manje efikasno u odnosu na naše referentno napajanje. Naše referentno napajanje je PC Power & Cooling Silencer 750W (u HR košta oko 1.200 kn) .

Premda 610-vatni Silencer za razliku od svog snažnijeg brata ima nešto niži napon 12-voltnog voda, vrijednosti koje smo izmjerili i dalje su prilično dobre i ne padaju ispod 11,9 volta. Posebno treba pohvaliti stabilnost 12-voltne linije pod maksimalnim opterećenjem (CrossFire) obzirom da većih varijacija jednostavno nema.

Gornji dijagram zgodno ilustrira kako se testirana napajanja nose s opterećenjem - što je linija strmija, to se napajanje lošije nosi s opterećenjem i samim time je lošije.

Kao i kod 12-voltne linije, na 5-voltnoj također vidimo nešto niže napone idealnih. Ipak razlike su minimalne tako da se na to ne treba obazirati. S padom napona pri opterećenju također nema problema, a ista je stvar sa stabilnošću, barem ovako od oka, bez mjerenja osciloskopom.

Niti 3,3-voltni vod ne donosi osobite novosti - sve je u najboljem redu, bilo da je riječ o apsolutnim vrijednostima, padu pod opterećenjem ili stabilnosti.

Na kraju tu je mjerenje efikasnosti. Konkretne vrijednosti nažalost nemamo obzirom da je za takvo što potrebno znati ulaznu i izlaznu snagu napajanja (mi znamo samo ulaznu). Ipak, usporedba s ostalim testiranim napajanjima koja su testirana pod jednakim uvjetima može nam reći koliko je dobro odrađen posao u ovom segmentu. Kao što vidimo, oba Silencera i snažniji Hiper su tu negdje prema efikasnosti u donjem režimu rada. Slabiji model je nešto bolji pri srednjem opterećenju (sa samo jednom karticom) dok je snažniji, prema očekivanjima, bolji po visokim opterećenjem (što je zapravo nekakvo optimalno opterećenje za 750-vatno napajanje). Sve u svemu, 610-vatni Silencer se i u ovom testu pokazuje kao odlično napajanje.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Kao i prvo PC Power & Coolingovo napajanje koje smo imali prilike isprobati, 610-vatni Silencer pokazao se kao izuzetno dobar proizvod koji objedinjuje visoke performanse s niskom razinom buke. Nekim korisnicima bi moglo zasmetati činjenica da niti ovaj PC PCP&C-ov uradak ne prati trendu modularnih kabela, no to će nekima iskreno biti prednost, a ne mana. U trenutku pisanja ovih redaka cijena testiranog napajanja u Hrvatskoj iznosi 779 kn što je okvirno odgovara performansama ovog napajanja, te renomeu koji stoji iza imena proizvođača. Jamstveni rok traje 2 godine i realno bi mogao biti duži. Pogotovo ako uzmemo u obzir da Corsair, glavni konkurent OCZ-a, nudi petogodišnje jamstvo na vlastita napajanja.

Conclusion

Just like the first PC Power & Cooling unit we tested (CrossFire Silencer 750 W), 610 watt Silencer performed admirably and showed very good performance in combination with silent operation, despite the fact that it doesn't use 120mm, but a single 80mm fan. Some users might object manufacturers decision to forgo modular cables, but we think fixed or modular cables are truly a matter of user prefence. At the time of writing of this article, price of tested PSU in Croatia was 779 kn (that's about 109 € including our local, pretty high, VAT). Warranty period for PC Power & Cooling products in Croatia lasts two years. Its ok, but at the same time it could be longer considering that OCZ's main competitor, Corsair, offers 5 year warranty for same time of product.Of course, we have to amplify that PC Power & Cooling offers 5 years factory warranty for its products but taking advantage of this service will force you (if you live in Croatia, of course) to send faulty PSU back to manufacturer via mail or some courier service.