PC Power & Cooling je dosta stara američka tvrtka s velikim iskustvom u proizvodnji računalnih napajanja. Osnovana je davne 1985. godine u San Diegu, a tijekom postojanja afirmirala se kao jedan od najkvalitetnih proizvođaća napajanja, no donedavno prisutan isključivo na američkom tržištu. Situacija se naglo promjenila nakon što je firmu kupio OCZ, firma poznata najviše po kvalitetnim memorijama za overclockere . Obzirom da je OCZ prisustan i kod nas u Europi, bilo je pitanje vremena kada će se i proizvodi PC Power & Cooling pojaviti u domaćim trgovinama, pa smo nedavno dobili priliku isprobati jedno od novijih napajanja ove tvrtke – 750-vatni Silencer Quad u CrossFire izvedbi.

Silencer 750 Quad CrossFire Edition

Kao što nam i njegovo ime govori, Silencer 750 Quad CrossFire Edition pripada PC Powerovoj seriji Silencer napajanja čiji je glavni feature tihi rad. Najsnažniji modeli iz Silencer serije su upravo 750-vatni Quadovi, a prodaju se u tri varijante – bakrenoj (copper) i crnoj koje se promoviraju kao rješenja za SLI konfigurcije, te crvenoj kod koje se kočoperi CrossFire logo. Naravno, u sva tri slučaja je riječ o napajanjima koja su namijenjena i za SLI i za CrossFire, no PC Power & Cooling je vjerojatno pod utjecajem svog novog vlasnika krenuo s većim korištenjem "magije" marketinga kako bi privukao kupce.

Poveća kutija u kojoj stiže crveno čudovište

Jednostavno, ali vrlo profesionalno pakiranje

Naš testni primjerak ofarban je crvenu boju što će reći da je riječ o CrossFire Edition verziji napajanja. Silencer se isporučuje u prilično velikoj kartonskoj kutiji neupadljivog izgleda u kojoj se osim samog napajanja (koje je jako dobro zaštićeno od nedaća koje sa sobom donosi transport) nalazi kabel za priključivanje napajanja na gradsku strujnu mrežu, upute te certifikat s potpisom inženjera/tehničara koji je napajanje testirao u tvornici prije isporučivanja. Ako nas pitate, vrlo profesionalno riješeno.

Prije nego što krenemo na detalje Silencera, pogledajmo što proizvođač kaže zbog čega je ovo napajanje nazvano baš tako odnosno zašto je tiho. Kao što vidimo na gornjoj ilustraciji, ventilator na Silenceru odmaknut je od komponenti što je rezultiralo produljivanjem tijela napajanja. Prema navodima proizvođača, jedan od glavnih uzroka buke u napajanju su zračne turbulencije koje nastaju ako je ventilator preblizu komponentama, što je ovim konstrukcijskim riješenjem ublaženo. Srećom, premda je Silencer osjetno duži od prosječnih napajanja za stolna računala i dalje ga je moguće ugraditi u klasično ATX kućište. Naravno, što je kućište veće, to će se Silencer komfornije smjestiti, no potencijalni korisnici ovakvog napajanja ionako najčešće imaju natprosječno velika kućišta.