PC Power & Cooling je dosta konzervativan proizvođač koji polaže sve u kvalitetu svojih proizvoda, a time i u korištenje provjerenih konstrukcijskih metoda. Silencer je tako hlađen samo jednim ispušnim 80-milimetarskim ventilatorom što je ujedno i metoda hlađenja koja se prepororučuje u samoj ATX specifikaciji.Ventilator ima automatsku kontrolu vrtnje koja zavisi o temperaturi napajanja, a prema službenim specifikacijama buka koju generira varira između 26 i 40 dB(A). Osim ventilatora i strujnog priključka, na stražnjoj se strani napajanja nalazi i prekidač za uključivanje napajanja računala.

Atraktivna crvena boja privlačit će poglede

Jedan jedini 12-voltni rail – stara škola ostaje stara škola

Etiketa sa specifikacijama napajanja postavljena na gornji dio kućišta, a ne na bok. Napajanje ima aktivni PFC sklop, može se pohvaliti 0.99 faktorom snage, a prima ulazni napon između 100 i 240 V uz frekvenciju 50-60 Hz. Ono što će iskusnijima odmah upasti u oči je činjenica da ovo napajanje ima samo jedan 12-voltni rail koji podržava maksimalnu jakost struje od 60 ampera. To je ujedno i razlog zašto nigdje nije naznačeno da je Silencer kompatibilan s ATX 2.2 specifikacijom. Naime, ATX specifikacija zahtjeva dijeljenje vodova u napajanju tako da niti na jednom snaga ne prelazi 240 VA što će reći da kroz niti jedan 12-voltni vod ne smije teći struja veća od 20 ampera (12 x 20). Razlog ovakvog ograničenja je u teoriji sigurnost, no u praksi se pokazalo da implementacija ograničenja snage na vodovima nije dovela do smanjenja nezgoda pri radu s napajanjima, a istovremeno je osjetno zakomplicirala posao izrade napajanja. Shodno tome, većina proizvođača napajanja prisiljena je koristiti smjernice ATX specifikacije, dok samo oni s najvećim renomeom (tipa PC Power & Cooling) i dalje proizvode napajanja onako kako im iskustvo nalaže – s jednim snažnim railom. U slučaju Silencer 750 Quad napajanja ovaj rail maksimalno može podnijeti 60 ampera, dok su vrijednosti na 5-voltnom i 3.3-voltnom railu osjetno skromnije (obzirom da struju s ovih railova troši jako malo komponenti). Još jedna vrlo zanimljiva brojka na etiketi je snaga. 750 vata je optimalna snaga napajanja dok je ispod ove vrijednosti istaknuta vršna snaga napajanja koja iznosti 825 vata. Ove vrijednosti su također garantirane na temperaturi između 0 i 40 celzijevih stupnjeva.

Jamstvo Silencer 750 Quad napajanja u hrvatskim trgovinama je dvije godine, a sam proizvođač pak nudi tri godine više, dakle pet godina. Nažalost, da bi iskoristili ovo tvorničko jamstvo morat ćete kontakirati direktno proizvođača što za domaće korisnike nije baš trivijalan ili jeftin postupak.

Silencer 750 Quad CrossFire Edition
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCI-E
2 / 2
Molex
8 ( 3 / 3 / 2 )
Floppy
1
SATA
6 (tri po kabelu)
PFC
Active
Snaga
750 W (825 W peak)
+3.3V
24 A
+5V
30 A
+12V1
60 A
+12V2
+12V3
+12V4
Cijena
1.306 kn
Jamstvo
2 u HR (5 godina tvorničko)

PC Power & Cooling nije baš ljubitelj modularnih napajanja odnosno onih kod kojih se kabeli naknadno priključuju na konektore zavisno o potrebama korisnika. Ovaj stav je smekšan nakon akvizicije tvrtke od strane OCZ-a, no na Silenceru su ipak implementirani klasični kabeli. Kabeli su vrlo dugi tako da niti korisnici s najvećim kućištima s njima neće imati problema, a svi su omotani u plastičnu mrežicu. Doduše, kabeli na kojima su molex i SATA konektori nisu potpuno opleteni no to je prihvatljivo obzirom da se mrežica smanjuje fleksibilnost kabela, a kako je na ovim kabelima više konektora, fleksibilnost je od presudne važnosti.

Arsenal PCIe konektora u mirovanju…

…i u pogonu

Shodno visokoj snazi i namjeni, očekivali smo da će Silencer imati zaista jako dobar izbor konektora. Tako i bijaše. Tu je u prvom redu 24-pinski ATX konektor (nažalost fiksni, no malo tko bi ovo napajanje kupio za staru ploču s 20-pinskim utorom), 4-pinski P4 konektor, 8-pinski EPS12V konektor, 8 molex konektora (dvije grane s tri konektora, jedna s dva konektora i jednim floppy konektorom), 6 SATA konektora (tri po grani), dva 6-pinska PCIe 1.0 konektora i dva 8-pinska modularna PCIe 2.0 konektora. PCIe 2.0 konektore s osam pinova trenutno rabi samo Radeon HD 2900 XT, no dobre su šanse da će snažnije kartice koje se budu pojavile na tržištu slijedeće godine također rabiti ovaj konektor. Naravno, ovo je ujedno i napajanje koje se promovira kao idealno riješenje za CrossFire, pa je sasvim logično da ima točno one konektore kakvi se nalaze na najmoćnijim Radeonima. 8-pinski konektori su modularni, sastoje od se 6-pinskog i 2-pinskog komada plastike tako da ih je moguće rabiti i na karticama koje imaju samo obične PCIe konektore.