Uvod

Tri minijature na testu su redom Picostick 74e za oko 400Kn, Flashstick nano 282e za oko 540Kn  i Nanostick 73e za oko 650 Kn (sve sa PDV-om). Glavna im je zajednička karakteristika njihova veličina koja vam omogućava njihovu upotrebu na prijenosnim računalima bez potrebe za velikim antenama karakterističnim za stari analogni signal. Zbog ovoga možete bilo koji prostor, koji je dovoljno prostran da primi prijenosno računalo, pretvoriti u sobu za gledanje televizije. Uz sve veću pažnju koja se pridaje formatu računala, tj. polaganog ulaska tablet PC-a, ultraprijenosnika i sve veću prodaju laptopa i netbookova, nije uopće loša ideja smanjiti volumen koji zauzima periferija pa toplo pozdravljamo ovu ideju. Istakli bi da na svim primjercima pišu dva natpisa: „Engineered in Germany“ što je dobro jer Nijemci  vole sitne detalje, a natpis „Made in China“ je dobar jer Kinezi vole sitan novac.


Slika 1: Rasprostranjenost različitih standarda odašiljanja digitalne televizije u svijetu. Kao što vidimo, najrasprostranjeniji je DVB/T dok se Amerike, Kina i Japan drže svojih standarda.

Sve češće možete naići na kraticu DVB-T prilikom kupnje televizora i pratećih uređaja i nije teško pogoditi da ono „D“ predstavlja digitalni prijenos podataka umjesto starog, analognog. A za prosječnog korisnika je važno što ovaj standard nudi bolji prijem, manje antene i veći broj potencijalnih programa (na digitalnom signalu odašilje tek nekoliko postaja ali postoji više dostupnih kanala u odnosu na analogni). Također je bitno znati da je za većinu televizora potrebno kupiti uređaj koji će taj digitalni signal pretvoriti nazad u analogni i putem SCART priključka poslati ga na ekran. Nedavno je objavljena vijest kako je prelazak na digitalni signal ipak iznenadio mnoge jer unatoč obilnim količinama reklama i upozorenja na televiziji neki nisu kupili DVB-T uređaje pa više ne primaju nacionalne programe koji su prešli na digitalni signal. Kratica DVB-T stoji za Digital Video Broadcasting – Terrestrial što je europski standard za odašiljanje digitalnog signala koji je u upotrebi od 1997. godine, a postigao je popriličnu raširenost i van starog kontinenta. Ovaj sistem prenosi komprimirani digitalni video, audio i ostale podatke unutar MPEG transportnog stream-a. Može se koristiti MPEG-2 ili MPEG-4 pa ovaj standard uz signal standardne kvalitete omogućava odašiljanje visoko kvalitetnog video signala (HD).

 

Slavni trojac


PCTV 74e Pico stick, najmanji tuner na svijetu. Imali smo i manji ali ga ne možemo naći :)

Prvi DVB-T Tuner koji smo testirali zovu PCTV 74e pico stick i to ne bez razloga. Veličinom najmanji na ovom testu i vjerojatno jedan od najmanjih tunera uopće, dolazi u crnom metalnom kućištu sa integriranim poklopcem za USB utor. Metalno kućište će osigurati duži vijek rada ovog prijenosnog uređaja jer ga nećete moći lako oštetiti, makar sjeli na njega. Kako stvari stoje, prije će te oštetiti plastični USB utor na laptopu nego sam Tuner. Mala odvojiva antena je također kvalitetne izvedbe i ima jaki magnet u podnožju pa se može postaviti poprilično čvrsto na željezne površine, čak mu je jedan vijak/čavao u zidu dovoljan. Ovaj uređaj nam je priuštio i jedan neugodan plavi ekran kada smo ga iščupali dok je program radio. Istini za volju, uređaji se ne smiju „čupati“ iz računala dok rade, ali ako to i napravimo ovi nam ne bi smjeli tako grubo srušiti sustav, pogotovo ne dok traje nama omiljena serija! Tijekom rada metalno kućište se znalo dosta zagrijati, čak do razine neugodnog ali to nije smetalo u radu. Slika i prijem su bili besprijekorni dokle god nam je procesor mogao pratiti zahtjeve obrade primljenog signala. Cijena ovog tunera je ponešto visoka ali se pokušava opravdati titulom „najmanjeg DVB-T tunera na svijetu“, a da li je to dovoljno da se odlučite na kupnju upravo njega, ostaje za vidjeti.


Nanostick 73e

Drugi tuner koji nam je pao u ruke prodaje se pod oznakom Nanostick 73e, nešto je veći od picostick-a za razliku od njega dolazi sa malim daljinskim upravljačem. Pošto je cijena ovog uređaja dosta niža od njegovog prethodno spomenutog rođaka zanimalo nas je što to manje dobivamo ako se odlučimo za njega? U radu nismo mogli primijetiti neku razliku, prilikom instalacije se ponašaju gotovo isto a jedino se razlikuju po dimenzijama i činjenicom da ovaj, jeftiniji uređaj, ima nešto više opreme to jest već spomenuti daljinski upravljač. Slika je bila iste kvalitete kao i zauzetost procesora a mogućnosti su u dlaku iste kod oba uređaja što nas dovodi do pitanja, zašto iskašljati 250kn više u ovo doba krize? Razlog može biti samo jedan, kada vaš susjed koji je kupio skuplju varijantu ovog uređaja svoj tuner izgubi jer je omalenih dimenzija, možete mu se rugati do mile volje.


FlashStick nano 282e ima najviše mogućnosti među ova tri uređaja i srednje visoku cijenu.

Treći tuner s kojim smo se družili je bio FlashStick nano 282e i pomalo je čudna biljka jer ne samo da radi kao DVB-T tuner već ima u sebi ugrađen čitač za micro SD memorijske kartice a dolazi sa jednom takvom karticom kapaciteta 2GB. Karticu je nešto teže izvaditi i vratiti ali to je nešto što se ne mora često raditi osim ako ne snimamo TV program često i na više kartica. Tuner se prijavi kao usb flash disk tako da je filmove lako prebacivati, a kartica dolazi napunjena sa svim programima koji bi inače bili na CD-u, kojeg nema. Ovo gotovo garantira da će netko obrisati upravljačke programe kako bi dobio „još prostora“ ali što je tu je.


microSD kartica skrivena unutar uređaja, iza gumenog poklopca

Prilikom snimanja može se namjestiti da se snimljeni sadržaj pohranjuje na microSD karticu što je korisno ukoliko je vaš uređaj ultraprijenosnik sa malo prostora ili imate neki manji SSD disk. Sa srednjom cijenom i brojnim mogućnostima predstavlja dobar izbor i jedino ga ne bi preporučili onima koji već imaju microSD utor na laptopu ili ga koriste na stolnom računalo koje ima dovoljno prostora na disku.