Da ne ispadne da samo pišemo o overclocking-u AMD procesora odlučili smo napisati
priču o Intel Pentium III 450 Slot 1 procesoru. Ima već dosta dugo od kad smo overclock-ali dotični procesor, no svejedno mislimo da će članak biti zanimljiv. Ako ništa drugo zato što sama priča o overclocking-u Pentium III 450 procesora nema sretan završetak.

Intel Pentium III 450MHz

 

Kad se pojavio Pentium III našu glavnu mašinu je pokretao Celeron 333A overclock-an na 500MHz uz pomoć Alpha P125 heatsink-a. Nije da tad nismo bili zadovoljni sa Celeronom, no naravno htjeli smo više. Nakon nekog vremena pokazalo se da postoje dvije serije Pentium III 450 koje se dobro overclock-aju – SL35D i SL37C. Mi smo nabavili SL37C te uz to i novu Alphu (P3125) i za svaki slučaj termo-električki modul (Peltier) od 70W.
Cilj nam je bio 600MHz(4.5x133MHz). Nabavili smo i kvalitetnu STEP PC133 memoriju koja je garantirana na 133MHz CAS2 i 150MHz CAS3.

Alpha P3125

Peltier

Mislimo da nije potrebno ulaziti u fiziku i objašnjavati kako Peltier radi; dovoljno je reći da se putem njega može znatno ohladiti procesor te time omogućiti bolje overclock-anje. Kad se Peltier montira na procesor mora se paziti koja je strana topla, a koja hladna te osigurati dobru izolaciju jer dolazi do kondenzacije zbog hlađenja procesora na temperature blizu 0C . A svima nam je jasno šta voda znači za kompjutorske komponente – smrt. Nakon što smo isprobali procesor samo sa Alphom te ga pustili da vrti SETI i Prime95 par dana, bacili smo se na posao.