philips_288e2a_1 philips_288e2a_2

Pred nama je danas Philipsov monitor dijagonale ekrana 28 inča i rezolucije 3.840 x 2.160 (4K) iz E linije proizvoda. E linija su Philipsovi povoljniji monitori koji donose dobar odnos performansi i cijene, a namijenjeni su kako uredskom radu, tako i kućnim korisnicima koji se mogu i igrati na njima. Ovo zadnje nije bez pokrića jer monitor podržava nekoliko igraćih profila, Adaptive-Sync tehnologiju, a i dobar je u praksi. Podržava i široki spektar boja, pa je i slika solidna.

philips_288e2a_3 philips_288e2a_4

Monitor dolazi u standardnom kartonskom pakiranju – kutija je bijela i na njoj se nalaze fotografije, te tehničke informacije o monitoru. Unutar kutije je sve uredno složeno i odvojeno, a monitor dolazi dobro zaštićen u stiroporu i najlonskoj vreći. Uz monitor kupac će dobiti informacije o kalibraciji, korisničke upute, podatke o potrošnji energije (klasa B, 62 kWh/godišnje), zatim upute za brzo puštanje u rad, napojni kabel, HDMI kabel, DisplayPort kabel, te AC/DC adapter (90 W, 20 V, 4,5 A). Tu je i nosač za monitor, te postolje. Oba su metalna, obučena u tamno sivu plastiku. Jamstvo na uređaj je dvogodišnje.

philips_288e2a_5

288E2UAE/00 model je sada već više od godinu dana na tržištu, no i dalje je vrlo aktualan. Jednostavnog je dizajna, i zapravo jednostavne ergonomije. Kućište je plastično, tamno sivo i crno, a takvi su i nosač, te postolje. Dizajn je stvarno minimalistički, oštrih bridova i kvadratičnih oblika, i lako će se uklopiti u radni ili kućni prostor. Rubovi oko ekrana su vrlo uski i tu Philips prati aktualne trendove, a jedino je donji rub nešto izraženiji. Na njegovoj se sredini nalazi Philips natpis, a desno je Power oznaka i pripadajuća LED-ica.

philips_288e2a_6

Straga se nastavlja minimalistički i možda pomalo dosadan pristup dizajnu, gdje je gornji dio monitora tanji, a u donjem je smještena elektronika, stražnji panel, mjesto za montažu nosača itd. Na polici, tj. vrhu donjeg šireg dijela nalazi se i rešetka za ispuh toplog zraka. Hlađenje je jasno pasivno. U sredinu gornjeg dijela je utisnut znak Philips kako bi i straga bilo vidljivo tko je proizvođač.

philips_288e2a_7

Stražnji je panel izložen, nema poklopca i nije ni na koji način prikriven. To će možda malo nagrditi izgled straga ako monitor koristimo u poslovne svrhe pa je recimo taj dio izložen klijentu. Uz to, i organizacija kabela je malo otežana unatoč malenom organizatoru na podnožju. Na kosom donjem dijelu nalaze se naljepnice i informacije o monitoru. Kvaliteta izrade i spojeva je solidna, i zapravo tipična za E liniju proizvoda. Na sredini se nalazi rupa za prikapčanje tvorničkog nosača koji je na klik-klak sustav i jednostavno ga je umetati ili vaditi. Podržan je i 100×100 VESA sustav nosača.

philips_288e2a_8

Na desnoj se strani monitora (gledano sprijeda), nalazi maleni joystick za upravljanje OSD-om. OSD je inače smješten na samoj sredini monitora, jednostavnog je dizajna i jednostavan za korištenje. Nudi brzi pristup SmartImage meniju koji omogućava promjenu profila slike između FPS, Racing, RTS, Gamer 1, Gamer 2, LowBlue Mode, Easy Read i Smart Uniformity. Tu je i podrška za LowBlue Mode, Smart Response za odziv monitora (Fast, Faster, Fastest), a podržava i PIP/PBP modove (picture in picture i picture by picture). Ispod joysticka se nalazi i Kensington Lock utor.

philips_288e2a_9

Na stražnjem se panelu nalazi s lijeva na desno – ulaz za napajanje, HDMI 2.0, Display Port 1.4, Audio izlaz (3,5 mm jack), USB Upstream port i četiri downstream USB Type A porta od kojih je jedan Fast Charger port (žuti, B.C. 1.2). Osim USB huba, ovaj monitor ima i integrirane zvučnike pa možemo reći da je sasvim adekvatno opremljen i da uredsku upotrebu. Zvučnici su snage 3 W svaki a nalaze se iza rešetaka na stražnjoj strani monitora. Zvuk koji osiguravaju adekvatan je za telekonferencije ili nešto poslušati, no ne zadovoljava u igrama ili za muziku.

philips_288e2a_10

Monitor je dimenzija 637 x 494 x 224 milimetara i mase 6,09 kilograma s tvorničkim nosačem i postoljem. Sami monitor ima masu od 4,27 kilograma. Tvornički mu nosač omogućava podešavanje po visini s hodom od 100 milimetara i mogućnost podešavanja nagiba od -5° do +20°. Tu sva ergonomija staje, no i to će biti dovoljno za osnovne potrebe. Potrošnja monitora je oko 29,2 W tipično, do maksimalnih 43 W, a kao što znamo AC/DC adapter je puno moćniji od toga i može isporučiti do 90 W. Zbog toga se u radu na zagrijava previše. U Standby modu je potrošnja pola watta, a u Off modu 0,3 W.

philips_288e2a_11

Polako smo došli i do panela koji je IPS tipa s White LED pozadinskim osvjetljenjem (300 cd2/m). Dijagonale je 28 inča ili 71,1 centimetar, te omjera stranica 16:9. Rezolucija je visokih 3.840 x 2.160 piksela, s razmakom između piksela od 0,16 x 0,16 milimetara i gustoćom od 157 PPI. To omogućava vrlo oštru sliku na ovoj dijagonali i gotovo nevidljive piksele golim okom. Kutevi gledanja su odlični, 178° horizontalno i isto toliko vertikalno, a tipični kontrast je oko 1.000 : 1 (ima i podršku za Smart Contrast). Odziv panela je 4 milisekunde (GtG), što se može ubrzati u OSD-u no stvarno nema potrebe.

Panel je 8-bitni s FRC-om pa može interpolirati do 10-bita, i prikazati do 1,07 milijardi boja. Proizvođač navodi pokrivenost širokog gamuta boja, tj. 106,9% NTSC-a i 119.7% sRGB-a. Ono što je zanimljivo je da podržava adaptivno vertikalno sinkroniziranje slike između 40 i 60 Hz što je i maksimalna stopa osvježavanja. Panel ima Anti-Glare premaz sa zamućenjem od 25% i refleksije nisu izražene.

philips_288e2a_12 philips_288e2a_13

Prije i poslije kalibracije

Mjerenja smo kao i uvijek napravili sa Spyder 5 kolorimetrom i odmah moramo napomenuti da nas tvornička kalibracija nije ni malo zadovoljila, no o tome nešto više kasnije.

Spyder je izmjerio 99% pokrivenosti sRGB spektra boja i 80% AdobeRGB spektra što je manje nego tvornica obećava. Krivulja gamme je bila solidna s vrijednošću od 2,0, no ne i idealna. Gray Ramp se kreće od 6615 do 6.680 kelvina što su solidne vrijednosti. Maksimalna izmjerena svjetlina je 262.7 kandela po metru kvadratnom (nita), što je niže od obećanih 300. Izmjereni kontrast je ponovno nižih od obećanih 640 : 1. Bijela točka je bila između 6.600 i 6.700K. Izmjerili smo vrlo dobru uniformiranost boja s najvećim odstupanjem od 3,7 DeltaE pri 100% osvjetljenja, dok su sve ostale vrijednosti puno niže i na nižim razinama osvjetljenja. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je malo manje uzorna s maksimalnim odstupanjem 15% pri 100% osvjetljenja, no ipak nižim vrijednostima na ostalim razinama osvjetljenja. Preciznost boja je bila slabija s maksimalnim odstupanjem od 8,74 DeltaE na plavoj, te prosječnim odstupanjem od 4,33 DeltaE. Nakon kalibracije to se ispravilo i vrijednosti su pale na prosječnih 0.95 DeltaE i maksimalnih 3,19 na zelenoj.

philips_288e2a_15 philips_288e2a_16

Osim za uredsku upotrebu, monitor može poslužiti i za igranje ako ste spremni na igranje u zoni od 40 do 60 FPS-a. Naravno, to će i biti realnost za većinu kartica ako se želimo igrati u nativnoj 4K rezoluciji. Srećom pa postoji FSR u igrama kao što je Godfall i možemo i sa slabijim karticama postići ove vrijednosti. Ulazno kašnjenje je neprimjetno, nema ghostinga, tek maleni overshoot na standardnim postavkama koje su i najbolje (Smart Response Off). Prikaz slike je dobar, boje su dobre (nakon kalibracije) i igranje je pravi užitak zbog velike dijagonale i visoke rezolucije. Tek bi kontrast mogao biti nešto bolji.

philips_288e2a_14

288E2UAE je monitor koji će zadovoljiti sve uredske potrebe jer ima oštru sliku visoke rezolucije, USB Hub i zvučnike. Za igrače su tu različiti profili slike, brz odziv i adaptivno sinkroniziranje slike od 40 do 60 Hz. Većina nas ionako nema karticu koja može tjerati igre u visokom framerateu u 4K pa ovo zapravo i nije neka mana. Ono što je bitno je da nema primjetnog kašnjenja, kao ni ghostinga, tek mali overshoot koji većina neće ni primijetiti. Zbog visoke rezolucije i solidne dijagonale slika je oštra i pravi je užitak igrati strategije, simulacije i slično.

Monitor nije atraktivnog dizajna, zapravo je poprilično dosadan, no time opet pokriva različite ukuse i namjene. Ovakvim će se dizajnom uklopiti svugdje, ali neće privlačiti poglede. Slika je solidna, no voljeli bi da je tvornička kalibracija malo bolja jer su boje neprecizne, i da je kontrast malo viši. Nakon kalibracije primjetno je poboljšanje prikaza boja, čemu se svaki put iznenadimo u trenutku učitavanja kalibriranog profila. Sve ostalo je zapravo vrlo dobro i monitor možemo preporučiti u navedene svrhe. Cijena u Hrvatskoj mu je oko 2.700 kuna, što je konkurentno s obzirom za ono što nudi.