philips_346b_0

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te zakrivljenošću od 1500R. Iako je riječ o poslovnom modelu iz B serije, prema specifikacijama, dobar bi trebao biti i za igranje. S poslovne strane donosi USB C povezivost, USB Hub, KVM funkcionalnost, senzore svjetla i blizine, ali i visoki gamut sa 119% pokrivenosti sRGB-a.

Monitor dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji unutar koje je odlično zaštićen u debeli stiropor i vreće. Odvojeno dolazebaza, stalak i panel a sklapanje je kao što vidimo na videu jednostavno. Uz monitor dolaze i HDMI kabel, DisplayPort kabel, USB-C na A kabel, te napojni kabel.

philips_346b_1

346B1C monitor je predstavljen krajem prošle godine i jedan je od devet 34-inčnih monitora u Philipsovoj ponudi ove godine u tri njihove serije, E, B i P line. B je oznaka za business, tj. poslovni tip monitora, pa su mu neke od glavnih značajki orijentirane prema poslovnim korisnicima kao što je KVM funkcija preko USB C porta. No, zakrivljenost, visoka rezolucija, adaptive sync i 100 Hz osvježenje slike ujedno znače i kako može odlično poslužiti i za igranje.

Monitor je po očekivanju velik i masivan – dimenzije sa stalkom su mu 807 x 601 x 250 milimetara u punoj visini, a masa mu je čak 11,49 kilograma. Bez stalka ekran je dimenzija 807 x 367 x 110 milimetara, a masa je 7,79 kilograma. Ove mjere su nam bitne kod montaže na drugačiji tip nosača, a 246B1C podržava VESA 100 standard.

philips_346b_2

Monitor je napravljen od kvalitetne plastike, koja straga ima efekt brušenog aluminija. S prednje su strane bočni i gornji rubovi vrlo uski pa monitor ne djeluje glomazno. Samo je donji rub nešto deblji s Philips natpisom i senzorom za svjetlo koji se nalazi pored njega. Monitor dolazi s ugrađenim napojnim adapterom, pa je i rešetka na vrhu stražnje izbočine veća za bolje otpuštanje topline. Kvaliteta materijala i izrade je solidna, premda bi rubna plastika mogla biti i malo deblja da se ne uvija prilikom rukovanja. Monitor stoji na velikom masivnom stalku, koji mu osigurava odličnu stabilnost.

philips_346b_3

Nosač je ergonomski odlično riješen, a panel je moguće pomicati po visini u hodu od 180 milimetara. Na prvoj fotografiji vidimo panel u najnižoj poziciji, gdje je čak stalak malo iznad njega. To znači da ga je lagano prilagoditi svim uzrastima točno u visinu očiju. Naravno, zbog veće rezolucije preporučljivo ga je gledati barem s jednog metra udaljenosti. Upravo zakrivljenost rješava problem udaljenosti od oka, koja kod ovako velike dijagonale može biti malo bliža nego da je ekran ravan.

philips_346b_4

Zakrivljenost je 1500R (1500 milimetara) je najagresivnija i zapravo najbliža dosegu ljudskog oka koji je 1000R. Ovakvi monitor imaju najdeblja kućišta, ali ih možemo i postaviti najbliže očima. Ovakvi monitori omogućavaju i najbolje “uranjanje” u sadržaj, bilo da je riječ o multimediji ili igrama. Tek bi se nekima manje moglo svidjeti što će im u svim alatima (Office, Adobe itd.) horizontalne alatne trake biti zakrivljene.

philips_346b_5 philips_346b_6

Stalak s nosačem je težak 3,7 kilograma i omogućava monitoru odličnu ergonomiju. Osim hoda od 180 milimetara po visini, omogućava mu i okretanje oko horizontalne osi (swivel) od -180° do 180°, te promjenu nagiba od -5° do 30°. Konstrukcija je metalna, a iz vana je plastika. S donje strane se nalaze četiri gumene podloške koje sprječavaju klizanje.

philips_346b_7 philips_346b_8

Na desnoj strani ruba ispod ekrana nalaze se napisi funkcija tipaka koje se nalaze ispod ruba, a služe za kretanje menijem. Do samih tipaka ćemo doći kasnije, a kako meni izgleda mogli ste vidjeti u uvodnom videu. Na samoj sredini donjeg ruba nalazi se Philips natpis, lijevo od kojega je smješten Power senzor. On infracrvenim zrakama prati ima li korisnika ispred ekrana, i automatski smanjuje snagu pozadinskog osvjetljenja ako nema nikoga čime do 70% smanjuje potrošnju. Malo dalje od njega s donje strane ekrana, nalazi se i Light senzor koji pak snagu pozadinskog osvjetljenja mijenja prema količini svjetla u prostoriji (kao na mobilnim telefonima).

philips_346b_9

Stražnji je panel dio gdje ovaj monitor postaje malo drugačiji od onih koji su čisti igrački modeli, tj. postaje pravi poslovnjak. Da, dobro vidite, 246B ima LAN port. To znači da je čitav monitor zapravo dock stanica gdje uz pomoć USB C porta možemo “dockati” prijenosnik, a na monitor spojiti miša, tipkovnicu, mrežni kabeli te druge USB uređaje. USB C port će pri tom i napajati prijenosnik, tj. puniti njegovu bateriju i to snagom do 90 W (5 V/3 A; 7 V/3 A; 9 V/3 A; 10 V/3 A;12 V/3 A; 15 V/3 A; 20 V/4.5 A).

Osim RJ45 porta i USB C, tu su i HDMI te Display Port utičnice, kao i audio izlaz za slušalice. Na udaljenoj strani je utičnica za napojni kabel, kao i prekidač s kojim u potpunosti isključujemo monitor (Zero watts switch). Uz ekran dolazi i plastični poklopac kojim možemo sakriti stražnje utičnice. Napajanje je kao što smo spomenuli ugrađeno u monitor, a proizvođač navodi tipičnu potrošnju od 34 W u radu, te 0.3 W u standby modu.