philips_346b_10

Jedna od glavnih poslovnih karakteristika monitora je USB hub, odnosno ugrađeni KVM switch (keyboard video monitor) koji omogućava spajanje do dva uređaja (laptop + PC npr.) i korištenje jednog seta tipkovnice, miša, monitora i mreže za oba. Na stražnjoj se strani monitora za tu potrebu nalaze četiri USB A porta – tri plava obična i jedan žuti koji podržava brzo punjenje uređaja (sva četiri podržavaju i USB 1.0 te 2.0 standarde). Ispod njih se nalazi USB B port koji je veza s računalom (upstream). LAN port koji se nalazi s donje strane monitora podržava propusnost do 1 Gbps, te podržava Wake-on-LAN funkciju. Na ovoj se strani nalazi i Kensington Lock za osiguravanje monitora za slučaj da se nalazi na javnom mjestu.

philips_346b_11

Za kretanje kroz meni koristimo četiri tipke s donje strane monitora, a peta, ona najbliža kraju je za uključivanje i isključivanje monitora (za Zero mod je poseban prekidač). Meni je kao što smo mogli vidjeti u izborniku intuitivan i jednostavan za korištenje, a nudi različite korisne opcije. Brzi je pristup omogućen funkcijama KVM-a, odabiru ulaza i Smart Image funkciji koja nudi preddefinirane profile slike – SmartUniformity, LowBlueMode, Economy, Game, Movie, Photo, Office i EasyRead. Glavni izbornik nudi opcije uključivanja ili isključivanja PowerSensora i LightSensora, uključivanje LowBlueMode opcije, odabir ulaza, naprednije podešavanje slike, uključivanje Picture-in-Picture i Picture-by-Picture moda, Audio, Color (Color Temperature i sRGB), Language, OSDSettings, USB settings i Setup. U Picture podmeniju nalazimo opciju za uključivanje i isključivanje Adaptive Sync opcije koja radi u rasponu od 48 do 100 Hz na ovom monitoru. Tu su i SmartResponse te SmartContrast opcije i Pixel Orbiting (pixel shifting).

Još jedna bitna poslovna karakteristika ovoga monitora su i ugrađeni zvučnici koji se nalaze s donje stane iza plastičnih rešetki. Zvučnici su nazivne snage 2x 5W, a adekvatni su za osnovne poslovne potrebe te multimediju. Zvuk je solidan i dovoljno glasan, no naravno nije ga moguće uspoređivati s onim kojeg stvaraju kvalitetniji vanjski zvučnici. Ako vam je primarna multimedija i igranje, savjet je koristiti vanjske zvučnike.

philips_346b_12

Panel zakrivljenosti 1500R je proizvod Samsunga, a riječ je o VA LCD-u (vertical alignment) dijagonale 34 inča ili 86,36 centimetara, s efektivnim područjem gledanja od 797,2 x 333,7 milimetara. Panel je premazan anti-glare premazom tvrdoće 2H i s 25% refleksije. Omjer stranica je tzv. cinematski 21:9, a rezolucija je 3.440 x 1.440 piksela s gustoćom piksela od 110 po kvadratnom inču (razmak između piksela je 0.23175 x 0.23175 milimetara. Tipični odziv panela je 4 milisekunde. Maksimalna stopa osvježenja slike je 100 Hz, s adaptive sync područjem od 48 do 100 Hz. Maksimalna svjetlina je 300 kandela po metru kvadratnom, a tipični kontrast je 3000:1 (smart kontrast je 80000000:1). Kutevi gledanja su 178°/178°. Ekran podržava flicker-free tehnologiju, i tehnologiju za poboljšanje slike Smart Image. 8-bitni je i u stanju prikazati 16,7 milijuna boja. Gamut boja pokriva 100% NTSC područja, 119% sRGB područja i 90% Adobe RGB područja.

philips_346b_13

Spyder 5 kolorimetrom smo provjerili tvorničku kalibraciju. Mjerenja pokrivenost od 99% sRGB i 86% AdobeRGB spektra, 91% P3 spektra i 84% NTSC spektra što je malo niže od tvorničkih obećanja. Ipak, sve ove vrijednosti su vrlo dobre i monitor je sposoban zadovoljiti i profesionalce.

Izmjerena krivulja Gamme je u prosjeku bila 2.0 što je malo niža vrijednost od idealne (2.2), a gray ramp se kretao između 6825 i 7025K u rasponu od 25 do 100% ulaznog RGB-a.

Maksimalna izmjerena svjetlina je bila 302,1 cd/m2 što je u skladu s tvorničkim obećanjem, a kontrast od 25 do 75% svjetline je iznosio solidnih 900:1, te na 100% 960:1 što je puno niže od obećanih 3000:1 no i dalje vrlo dobro. Bijela točka je šetala između 6.800 i 7.100 kelvina.

Uniformiranost boja je odlična s maksimalnim odstupanjem (Delta E) od 3,6 na 100% osvjetljenja u gornjem desnom dijelu ekrana. Na nižem je osvjetljenju od 83% maksimalni Delta E bio 3,1, na 67% je maksimalni Delta E bio 2,0 i pri 50% jačine pozadinskog osvjetljenja je Delta E bio 1.1 što su sve izvrsne vrijednosti.

philips_346b_14

Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je dobra s maksimalnim odstupanjem od 14% u donjem desnom dijelu ekrana pri 100% osvjetljenja, što naraste na 15% pri 83, i drži se na 15% pri 67 te opet na 15% pri 50%. Donja lijeva strana ima tek malo niže postotke, i tu je i najizraženiji IPS glow na crnoj podlozi.

Na kraju dolazimo do preciznosti prikaza boja u čemu ovaj monitor nije briljirao, pa će vam biti potreba naknadna kalibracija za savršenu preciznost. Maksimalni Delta E je iznosio solidnih 4,31 na crnoj, a minimalni 1,53 na žutoj. Prosjek je na kraju solidnih 2,76 i možemo reći da su odstupanja manje više konzistentna na svim bojama.

Ukupno gledano, ovaj je ekran zaslužio ocjenu četiri po mjerenim vrijednostima, što je solidno. Najjače strane su mu visoke vrijednosti gamuta i kontrasta, a 4,5 ocjenu zaslužuje uniformiranost boja. Najslabija osjena ide za tone response (2,5), a 3 je zaslužila uniformiranost pozadinskog osvjetljenja uz spomenuti IPS glow koji nije izrazito izražen, no tu je i nekome bi mogao zasmetati.

philips_346b_15

Po pitanju kvalitete slike naš dojam je da su boje malo prazne, tj. premalo zasićene u usporedbi s nekim od IPS monitora koje smo nedavno testirali. Kod VA matrice se upravo očekuju odlične boje, pa smo tu ostali mrvicu nezadovoljni. No to je zapravo traženje igle u plastu sijena, jer je sve zapravo kako treba na 346B1C za prosječnog, pa čak i naprednijeg korisnika. Osvijetljenost je solidna, kontrast odličan, oštrina slike visoka, a čak je i odziv panela zadovoljavajuć. Nije naravno kao kod Fast IPS panela, ali je dovoljno dobar čak i za igranje. Overshoot je minimalan, a kod brzih scena je primjetan ghosting, no ništa što bi pretjerano smetalo. Ulazno kašnjenje nismo primijetili. Kada tome dodamo podršku za prilagodljivu sinkronizaciju slike od 48 do 100 Hz ovo može biti i vrlo dobar all-rounder za posao i igru. U prilog tome ide i agresivna 1500R zakrivljenost koja omogućava postavljanje bliže očima, odlična uronjenost u igru koja je rezultat toga.

Kada su u pitanju poslovne mogućnosti tu je izvrstan. Ima USB C port snage 90 W koji može prenositi i podatke i zvuk što je idealno za spajanje prijenosnika. K tome ima i LAN port s wake-on-lan opcijom, ima solidne zvučnike i port za slušalice. Uz to, uz pomoć KVM-a možete koristiti jedan set tipkovnice i miša za PC i za prijenosnik.  Nudi i opciju uštede energije kada korisnik nije za računalom (PowerSensor) i prilagodbu svjetline u ovisnosti o osvjetljenju prostorije (LightSensor), a tu su i flicker-free tehnologija te LowBlueMod. Za kraj, ima i odlične ergonomske karakteristike i jedino što bi moglo zasmetati su zakrivljene alatne trake zbog visoke 1500R zakrivljenosti. No, i to je rješivo ako koristite više prozora jedan do drugog.

Philips 346B je odličan poslovni monitor koji će bez problema poslužiti i kao igraći te je kao takav odličan all-rounder. S cijenom između 3.700 i 4.000 kuna na domaćem tržištu je i vrlo konkurentan te ga bez rezerve možemo preporučiti.