Iako se PC Ekspert prvenstveno bavi računalima i popratnom opremom, nismo odoljeli pozivu da isprobamo novu konzolu iz Sonya u svom trećem izdanju. Prema najavama, najmoćnija konzola na tržištu do sada. Konzola koja bi trebala ujediniti najpopularnije karakteristike dva svijeta, umrežiti sve igrače PS-a na način koji je već odavno prisutan u svijetu PC-a. Svatko tko je ikada probao odigrati koji naslov na nekoj od konzola, posebice PS prve ili druge generacije, zna da je to vrlo jednostavan posao. Dovoljno je stvar uključiti u struju, prikopčati TV, ubaciti medij s igrom i zabava može početi. Ne može jednostavnije od toga. No, koliko je stvar jednostavna toliko je i ograničena u mogućnostima. Ili, barem je tako bilo do sada. Play Station 3 bi trebao razbiti taj mit o ograničenom uređaju sposobnom da odvrti pokoju igru ili audio CD.

Crno i blješti

Još od druge generacije ovih konzola zaštitna boja Play Stationa je crna. Kombinacija elegantnog izgleda i kompaktne izvedbe djeluje izvrsno, a ozbiljnost i kvaliteta prilikom izrade vidljiva je na svakom dijelu uređaja. Čim se uređaj raspakira i postavi na svijetlo dana postaje jasno da tu više nije riječ o igrački namijenjenoj mlađoj generaciji, već prije njihovim starcima. Nema ni traga jeftinoj plastici, nedorađenim dijelovima ili zaigranom dizajnu. Uređaj je namijenjen izlaganju u dnevnoj sobi a ne skrivanju po ladicama. Gornji dio uređaja (ako ga postavimo vodoravno kao na slici) izrađen je od crne, tvrde plastike visokog sjaja, koja osim odličnog efekta ostavlja i otiske prstiju po sebi. Cijena dobrog izgleda, nažalost. Ostatak uređaja je izrađen od crne plastike u običnom, ne poliranom izdanju.

Dovoljan je blagi pritisak

Na samom uređaju ima vrlo malo pokretnih dijelova, računajući tu i tipku za paljenje konzole i gumb za zamjenu medija. Obje djeluju na principu senzora, dovoljan je lagani pritisak prsta. Duži pritisak (4 sec) na tipku za uključivanje resetira konzolu na tvorničke postavke. Komande ostavljaju dojam vrlo skupocjene i tehnički dotjerane spravice, što ova konzola svakako i je.

Slot in optički pogon

Blu-ray optički pogon je slot-in tipa i djeluje vrlo uvjerljivo, iako ne i pretiho tijekom svog rada. Tijekom testiranja hranili smo ga svim vrstama medija, CD i DVD tipa i buka koju je pogon generirao mijenjala se s obzirom na tip medija. Svatko tko je čuo PS1 ili PS2 u radu zna o kakvoj se buci radi, nešto slično kao kada optički pogon na računalu punom brzinom čita medij.


Jedina pokretna stvar