powercolor_hellhound_rx7600xt_1 powercolor_hellhound_rx7600xt_2

Pred nama je danas XT izvedenica ranije lansirane RX 7600 XT kartice koja donosi duplo više video memorije – 16 GB, i nešto povišene taktove u odnosu na nju. Iz PowerColora nam stiže njihova Hellhound Radeon RX 7600 XT 16GB kartica koju smo već imali prilike probati u non-XT verziji. Donosi hladnjak s dva velika ventilatora, dva BIOS-a (OC i Silent), kao i visoku kvalitetu elektroničkih komponenata i izrade.

Hellhound je kao što znamo od ranije naziv mitološkog psa iz pakla, a Powercolor mu je posvetio čitavu jednu seriju kartica. Ova, baš kao i non-XT model dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, unutar koje je smještena u kartonsko ležište i antistatičku najlonsku vrećicu. U ovoj cjenovnoj klasi kartica ni ne treba očekivati više, no mogli su se barem s nečim malo potruditi za ovaj 16 GB model.

powercolor_hellhound_rx7600xt_3

Kartica je izgledom identična non-XT RX 7600 modelu kojeg smo testirali još tamo u svibnju 2023. Dizajn je vrlo zanimljiv, a karakterizira ga sivi plastični pokrov i prozirni ventilatori smješteni u njemu. Kartica je dugačka 220 milimetara, široka 44 (dual slot) i visoka oko 133 milimetara. Hladnjak je otvorenog tipa, čime je ostvareno efikasnije hlađenje i odvođenje topline kao što je i non-XT model to demonstrirao. Ventilatori su prozirnog rotora i u njega su ugrađene LED-ice u dvije boje kao što ćemo kasnije i vidjeti.

powercolor_hellhound_rx7600xt_4

Na stražnjoj se strani nalazi metalna zaštita s Hellhound grafikom, što je poznato od ranije. Na PCB-u ispod hladnjaka se kao i na svim RX 7600/XT karticama nalazi Navi 33 GPU koji smo detaljno opisali u recenziji referentne RX 7600 kartice prošle godine. GPU ima 32 računske jedinice s 2.048 stream procesora, 32 Ray ubrzivača i 64 AI ubrzivača (AI je novost u odnosu na prethodnu generaciju). Deklarirani takt procesora iznosi 2.810 MHz u boostu za ovaj OC model (2.755 MHz silent mod), a game takt je 2.539 MHz (2.470 MHz silent mod). Ovi taktovi su ujedno i nešto viši nego kod non-XT modela, pa će biti zanimljivo vidjeti kakve su performanse. Pregledom GPU-Z loga smo utvrdili da je maksimalni takt zapravo iznosio čak 2.900 MHz, no s ipak nešto nižim prosjekom u igrama od oko 2.650 MHz. Maksimalna potrošnja energije prema GPU-Z-u je 193 W. Novost za XT model je što je GDDR6 memorije sada duplo više, tj. 16 GB. I dalje komunicira preko 128-bitne sabirnice i data rate je 18 Gbps kao i kod ostalih RX 7600/XT kartica.

powercolor_hellhound_rx7600xt_5 powercolor_hellhound_rx7600xt_6

Aluminijski hladnjak je malo drugačiji nego kod non-XT modela, a ima šest 4-milimetarske niklane toplovodne cijevi koje ulaze u bakrenu bazu povećane površine. Na hladnjaku se nalaze dva 100-milimetarska ventilatora s double ball ovjesom, koji su u stanju mirovanja do 60°C nakon čega se uključuju, a isključuju se ponovno nakon što temperatura padne na 50°C. Ventilatori su dizajnirani tako da imaju visok statički pritisak, a u radu nisu jako bučni. Proizvođač tvrdi kako je cjelokupni rashladni sustav poboljšan u odnosu na prethodnu generaciju tako da su protok zraka i pritisak povećani za 60%. Sve je dakle identično kao i na non-XT modelu.

powercolor_hellhound_rx7600xt_7 powercolor_hellhound_rx7600xt_8

Na stražnjoj strani odmah primjećujemo dva prekidača, kakvi se naravno nalaze i na običnoj RX 7600. Jedan je za BIOS gdje možemo birati između OC i Silent varijante (165 i 150 W power targeti), a drugi je LED prekidač za izbor jedne od dvaju boja kojima svijetle ventilatori. Kartica se napaja preko PCIE x8 sučelja i jednog 8-pinskog konektora, a TBP je oko 185 W (kao što smo vidjeli potrošnja je samo malo viša od toga). Napajanje je pojačano u odnosu na non-XT varijantu za jednu fazu te broji 7 + 2 fazna, s nižim gubitkom snage u odnosu na prethodnu generaciju. Kontroler je digitalni, a korišteni su i polymer solid kondenzatori te ostale komponente visoke kvalitete.

powercolor_hellhound_rx7600xt_9

Kartica ima tri DisplayPorta 1.4 i jedan HDMI 2.1, a podržava sve tehnologije kao i ostatak RX 7600/XT kartica. To znači da ima AV1 kodiranje do 8K60 kvalitete, simultano kodiranje i dekodiranje streamova za AVC i HEVC do 8K60 itd. Tu je i podrška za AMD-ove tehnologije kao što su FidelityFX SuperResolution, Anti-Lag, Radeon Boost, FreeSync, Privacy View itd.

powercolor_hellhound_rx7600xt_10 powercolor_hellhound_rx7600xt_11

Osvjetljenje ventilatora ove kartice je jednostavno. Uz pomoć prekidača može biti u Ice Blue ili Amethyst Purple bojama, ili pak u potpunosti isključeno. PowerColor je ovdje išao na pojednostavljenu varijantu i nisu ugradili RGB rasvjetu koja bi se sinkronizirala s ostatkom osvijetljenog hardvera, samo radi uštede. Toliko u opisu, krenimo s testovima.