Revolucija , kako je nazivaju u Appleu, je stigla. Malo je vjerojatno da postoji još netko tko nije čuo za njega. No, prisjetimo se za svaki slučaj. Apple je nedavno predstavio "revolucionarni" mobilni uređaj – iPhone. Ne radi se ovdje samo o mobitelu kao takvom, obzirom da se iPhone može pohvaliti s pregršt mogućnosti od kojih su neke već viđene na "pametnim" mobitelima koji su već na tržištu, dok su neke potpuno nove. S druge strane postavlja se pitanje jesu li mogućnosti uopće bitne kada shvatimo da se radi o uređaju koji izaziva instant wow efekt gdje god ga izvadili? Igrom slučaja dobili smo priliku isprobati ovaj dugo očekivani uređaj, no nažalost nismo ga mogli testirati toliko dugo koliko smo željeli. Iz tog razloga ovaj članak je više "Prvi pogled" nego puna recenzija iPhonea.

Vanjski izgled, konektori i oprema

Kada kupite iPhone, ono što u biti imate kada ga izvadite iz kutije je "iBrick". Uređaj kojem se možete diviti, ali nema apsolutno nikakvu funkciju. Potrebno je izvršiti aktivaciju spajanjem uređala na računalo i autentikacijom pomoću iTunesa. Tek tada možete uređaj uključiti i njime se aktivno koristiti. No, prije nego što krenemo u istraživanje uključenog uređaja, pogledajmo kakav dojam ostavlja po vađenju iz kutije.

Čak i prije vađenja iz kutije, jasno je da je ovdje riječ o komadu hardvera iznadprosječne kvalitete. Jednostavna mat crna kutija od vrlo čvrstog kartona sa apple-ovim logom, natpisom iPhone te oznakom radi li se o modelu sa 4 ili 8GB. No kutija nije bitna koliko ono što u njoj možete naći, a to su:

  • iPhone
  • slušalice s klasičnim 3.5-milimetarskim konektorom
  • dock za iPhone
  • USB kabel za povezivanje docka i računala
  • krpica za čišćenje
  • uputstva
  • punjač

Krenimo redom. Sam iPhone teži 135 g. Dovoljno, neki će reći i previše. No nije pretjerano. Sam dojam izrade je vrlo dobar. Dojam malčice kvari plastičan stražnji dio, no sve u svemu, dojam je odličan. Mjesta prigovoru nema, osim ponešto veće mase. Dimenzije uređaja su 115x61x11.6 milimetara, što znači da je iPhone relativno glomazan zbog visine i širine, no istovremeno izuzetno tanak. Na donjoj fotki možete vidjeti usporedbu s jednim Nokijinim clamshell telefonom i smartphoneom N70. Prednju stranu uređaja krasi impozantan 3.5-inčni zaslon rezolucije 320×480 piksela. Zaslon osjetljiv na dodir je kapacitivnog tipa, tako da ga je nužno kontrolirati prstima (stylus ne radi).

Slušalice pak s druge strane ne odišu jednakom masivnošću te ostavljaju dojam da kvalitetom ne prate sam iPhone. Ipak, nema govora o nekom "škart" proizvodu. Za svoje namjene su u redu, a usto isporučuju i vrlo kvalitetan zvuk.

Dock je vrlo masivan i kao da je načinjen od jednog komada materijala. Dosta je težak, a na podnožju ima gumenu presvlaku koja spriječava klizanje. Jedina zamjerka docku bi eventualno bila boja. Naime, bijele je boje, dok je iPhone crn, pa u docku iPhone izgleda kao da je sparen s dockom koji zapravo nije načinjen za njega. Crna boja bi definitivno bila bolje rješenje.

Punjač je zanimljiv, naime radi se o malom adapteru kojeg se uključi u struju a na drugoj strani ima USB port. Hoćete li puniti svoj iPhone preko adaptera ili ćete ga uključiti u USB port svojeg računala, stvar je izbora.

U kutiji se još nalaze specifikacije iPhone-a te krpica za čišćenje.