Asus je nedavno predstavio nekolicinu gejmerskih podloga za miševe. Riječ je o modelima ROG Sheath, ROG Scabbard i ROG Strix Edge, od kojih smo posljednje dvije imali prilike iskušati na nemilosrdnoj bojišnici PlayerUnknown’s Battlegroundsa.

Asus ROG Scabbard

 Asus_Rog_Scabbard_1

ROG Scabbard doima se zanimljivijom, kako zbog činjenice da je takozvanih “desktop” gabarita, tako i zbog nesvakidašnje kontaktne površine, načinjene od materijala poznatog pod nazivom Cordura Lite. Cordura je vrsta izdržljive i vodootporne tkanine, a koristi se kod odjeće (civilne i vojne), ruksaka i drugih predmeta sklonih trošenju i močenju, s ciljem da se jedno i drugo – spriječi. Kao kontaktna površina za miš, Cordura funkcionira izvrsno – teflonske nožice po njoj klize iznimno glatko, glađe nego po, primjerice, platnenim podlogama kao što je SteelSeries QcK+.

 Asus_Rog_Scabbard_2

Rubovi podloge su opšiveni, čime je uklonjen rizik da se s vremenom istroše te da se sama dodirna površina, zbog topline i trenja podlaktice, odvoji od baze. Nema tog manevra koji će uzrokovati nehotično klizanje podloge po stolu, kako zbog činjenice da je čitava baza gumirana, tako i zbog druge njene ključne karakteristike – ekstremno velikih dimenzija. S “dubinom” od 40 i širinom od 90 centimetara, ROG Scabbard nije namijenjen samo mišu, već i tipkovnici, a potencijalno i ponekoj drugoj periferiji, koju nemate gdje drugdje odložiti.

 Asus_Rog_Scabbard_3

Asus nije pretjerao s “gejmerskim” dizajnom – podloga je tamnosiva, a jedini spomena vrijedni detalji su amblem “Republic of Gamers”, smješten u gornji lijevi kut, te svijetlosivi natpis “ROG SCABBARD” u desnom uglu. Službena stranica tvrdi da ovi natpisi – ili jedan od njih – svijetle u mraku, ali nemamo pojma na što se tu misli, jer kod našeg primjerka to nije slučaj. Tome unatoč, ROG Scabbard je izvrsna podloga desktop veličine – prostrana, otporna na tekućine, mrlje i znoj i izvanredno precizna za optičke i laserske sustave miševa. Na njemačkom Amazonu može se kupiti za 33 eura, a cijena u Hrvatskoj trebala bi biti oko 350 kuna.

 

Asus ROG Strix Edge

 Asus_Rog_Edge_1

Podlogu ROG Strix Edge Asus deklarira kao “vertical use mouse pad“, čime se aludira na činjenicu da je viša (odnosno dublja) nego šira. Konkretno, širina joj je 40 centimetara, a dubina 45 centimetra. Asus na službenoj stranici sugerira dva moguća načina korištenja tako oblikovane podloge – s čitavom podlakticom položenom na podlozi, ili s podlogom postavljenom tako da pada preko ruba stola te nas štiti od potencijalnih oštrih rubova – otuda, pretpostavljamo, naziv Edge.

 Asus_Rog_Edge_2

Čak i ako vam ništa od toga nije istinski potrebno, Strix Edge bi vas mogao privući svojom kombinacijom boja, opšivenim rubovima i vrlo dobrom preciznošću. Dodirna površina je platnena i ne pokazuje nikakve probleme s praćenjem modernih laserskih i optičkih senzora. Baza podloge posve je gumirana, stoga ni u ovom slučaju nema problema s nehotičnim klizanjem, u slučaju da se u žaru borbe razmašete više no što biste trebali.

Asus_Rog_Edge_3

Njemački Amazon prodat će vam ROG Strix Edge za 22 eura, a u domaćim trgovinama bi trebala koštati oko 250 kuna.