Asus_XG_C100C_1 Asus_XG_C100C_2

Brza i kvalitetna mrežna veza je kao što znamo jednako bitna kao i brzina procesora, memorije, SSD-a ili grafičke kartice. S obzirom na sve veće pakete koje šaljemo i primamo putem mreže apsolutno je nužno danas biti barem na “gigabitu” brzine. Uz neke se nove matične ploče danas isporučuju i 5 Gbps LAN kontroleri, a za one koji žele samo najbrže tu su ovakve add-in kartice kao što je XG-C100C. Riječ je o kartici propusnosti 10 Gbps (deset gigabita po sekundi), za koju će vam biti potreban Cat. 7 mrežni kabel te naravno odgovarajući 10 Gbps port na routeru, switchu ili nekom drugom komadu mrežne opreme.

Asus_XG_C100C_3 Asus_XG_C100C_4

Asus već jako dugo vremena proizvodi mrežnu opremu i zapravo su najpoznatiji po SOHO (small office – home) uređajima. Ovakva 10-gigabitna kartica je upravo idealna u trenutku kada takvu kućnu ili uredsku mrežu želimo nadograditi na router s 10-gigabitnim portovima, ili još bolje switch koji podržava ovu brzinu. Kartica dolazi u malenoj kartonskoj kutiji, a uz montirani standardni bracket, dolazi i low-profile na manja kućišta. Uz uređaj dolaze i upute za instalaciju i korištenje, te informacije o jamstvu.

Asus_XG_C100C_5

Kartica je malenih dimenzija – 12 x 8.46 x 2.05 centimetara, te mase oko 90 grama. Na njoj se nalazi klasični RJ-45 port s podrškom za 100 Mbps/1 Gbps/2.5 Gbps/5 Gbps i 10 Gbps brzine s auto-negotiation funkcijom. Dakle, i ako nemate 10 Gbps opremu, ova će kartica sasvim dobro raditi i sa starijom i sporijom i čekati nadogradnju za povećanje brzine. Kartica ima jednu dvobojnu LED-icu za indikaciju brzine rada, te jednobojnu LED-icu za aktivnost veze.

Asus_XG_C100C_6

Standardi koje podržava su:

  • IEEE 802.3an 10GBASE-T
  • IEEE 802.3u 100Base-TX Fast Ethernet
  • IEEE 802.3ab 1000BASE-T Gigabit Ethernet
  • IEEE 802.3az Energy Efficient Ethernet
  • IEEE 802.1p Priority Queuing

Kartica podržava i jumbo ethernet frame veličine 9 kilobajta (IEEE 802.3), koji povećava efikasnost mreže, te smanjuje overhead i CPU vrijeme. Uz to, kartica dolazi i Quality-of-service tehnologijom koja prioritizira propusnost i podržane gaming pakete za bolje performanse online igranja.

Asus_XG_C100C_7

Ispod aluminijskog hladnjaka se nalazi Aquantiin AQtion AQC107 kontroler, koji je zapravo PCIe to multi-gigabit bridge. Ima integrirano PCIe x4/x2/x1 Gen. 3 sučelje te MAC i PHY. AQrate PHY tehnologija omogućuje 10-gigabitni prijenos putem 100 metara Cat 6a kabela. Tehnologije koje podržava uključuju i Energy Efficient Ethernet, Wake On LAN te menadžment snage. Podržava Windows 10 i Linux Kernel 4.4 operativne sustave.

Asus_XG_C100C_8

Karticu smo isprobali na našoj “legacy” 1 Gbps mreži, pa je stoga ovo samo prvi pogled. Kartica ostaje u labu na korištenju te ćemo u budućnosti svakako isprobati njene 10-gigabitne mogućnosti i brzinu rada. Ono što jesmo primijetili je pojačano zagrijavanje tijekom intenzivnog rada, pa je dobro da se na kontroleru nalazi hladnjak. Kartica je radila odlično, a isprobali smo i online gaming.

XG-C100C je 10-gigabitna LAN add-in kartica namijenjena svima koji žele unaprijediti performanse svoje mreže bilo da imaju potrebe za prijenosom velike količine podataka između NAS-eva i računala ili neke druge. Cijena za domaće tržište još uvijek nije poznata, a u nekim se europskim shopovima prodaje po 105 €. Nije malo, no serverske 10-gigabitne kartice se prodaju po 200 €.