bit_force_ventilatori_1 bit_force_ventilatori_2

Nakon testa Galaxy ARGB-4 kućišta koje nam je stiglo iz Future IT, danas ćemo pogledati kako izgledaju i rade Bit Force ventilatori. Pred nama je običan crni Chill 120 ventilator, zatim Spectrum 15 LED u crvenoj i plavoj izvedbi, jedan Spectrum ARGB, te 3u1 kit Specrum ARGB ventilatora uz koje dolazi kontroler i daljinski upravljač. Upravo je kit najnapredniji jer donosi integriran mikrofon u kontroler pri čemu ARGB LED-ice mogu reagirati na okolne zvukove i prilagođavati način osvjetljenja prema muzici, igri ili ostalim zvukovima.

Ako niste čitali prethodnu recenziju, Bit Force je privatna robna marka Hyperlift tvrtke, prisutne na tržištu od 2019. godine. U suradnji s Futurom IT, kao  ovlaštenim BIT FORCE servisom, razvijeni su modeli kućišta i hladnjaka u nekoliko različitih serija. U ponudi imaju nekoliko modela kućišta, ventilatore i kabele, tj. adaptere.

bit_force_ventilatori_7 bit_force_ventilatori_8

Chill 120 je klasičan 120-milimetarski ventilator potpuno crne boje, koji ima propeler sa sedam lopatica i koji je primjeren za rad u kućištu. Maksimalna brzina vrtnje mu je 1.100 okretaja u minuti, pri čemu nije naročito bučan (25 dB(A)), a stvara protok zraka od 25 CFM-a. Ima hidraulični ležaj, i radni vijek od 30.000 sati. Zanimljivo, ima dva priključka za napajanje i to Molex i 3-pinski, a radit će spojen na bilo koji od njih. Masa mu je 105 grama, a potrošnja 1,2 W. Cijena mu je primjerenih 25 kuna, i namijenjen je svakome tko želi povećati protok zraka u svom kućištu, a na niskom je budžetu.

bit_force_ventilatori_3 bit_force_ventilatori_4

Spectrum je stepenicu iznad Chilla, što se vidi i po kvaliteti izrade i po dodatku osvjetljenja. Ventilator je opremljen s prigušivačima buke, ima propeler s 11 lopatica, a u kućište mu je ugrađena traka od mliječno bijele plastike u kojoj je 15 crvenih LED-ica. Maksimalna brzina vrtnje je 1.200 okretaja u minuti, uz maksimalni protok zraka od 30 CFM-a i tek malo višu realnu buku od Chilla. Ležaj je također hidraulični, no s 40.000 radnih sati životnim vijekom. Zbog LED-ica i konstrukcije masa mu je malo veća (142 grama), a potrošnja varira od 3 do 8 W. Također ima dva tipa konektora – 3-pinski i Molex. S cijenom od 35 kuna spada među jeftinije LED ventilatore na tržištu. Spectrum osim u crvenoj, dolazi i u plavoj verziji, tj. ima 15 plavih LED-ica integriranih u tijelo.

bit_force_ventilatori_5 bit_force_ventilatori_6

Spectrum 60 je najmoćniji Bit Forceov ventilator, i donosi još bolju kvalitetu materijala i izrade, te ARGB LED rasvjetu. Propeler je ovaj puta bijel s integriranim LED-icama, ima 11 lopatica koje imaju i aerodinamička rješenja na sebi za efikasniji rad. Maksimalna brzina vrtnje mu je 1.100 okretaja u minuti, pri čemu je razmjerno tih (25 dB(A)), a maksimalni protok zraka je 32 CFM-a. Ležaj je hidraulički, životnog vijeka 40.000 sati. Priključak za napajanje je isključivo Molex (malo zastarjelo), a drugi je 3-pinski ARGB za sinkronizaciju s matičnom pločom. Ventilator je mase 150 grama, ima potrošnju od 3 do 8 W, a podržava 60 različitih stilova osvjetljenja, uz pomoć 16 LED-ica u okviru i 8 u propeleru (rotoru). Cijena ventilatoru je 89 kuna.

bit_force_ventilatori_11 bit_force_ventilatori_14

I za kraj dolazimo do 3u1 ARGB kompleta Spectrum ventilatora koji su posebni po tome što uz njih dolazi i kontroler te daljinski upravljač. Po izradi i performansama su identični prethodno opisanom Spectrumu 60 pa nećemo ponavljati tehničke karakteristike, nego ćemo se više koncentrirati na osvjetljenje. Ono je iznenađujuće dobro sa 16 ARGB LED-ica u okviru ventilatora i 8 u propeleru. Svjetlo je dovoljno jako, a boje su zadovoljavajuće vjerne.

bit_force_ventilatori_12 bit_force_ventilatori_13

Posebnost je svakako hub na kojeg možemo spojiti 12 ventilatora, a koji ima prijemnik za daljinski upravljač i mikrofon koji hvata okolne zvukove te prilagođava efekte osvjetljenja tome. Hub ima s donje strane 3M ljepljivu traku za montažu na vanjsku stranu kućišta, a spajamo ga preko 3-pinskog ARGB konektora na Asus ploče ili manjeg 2-pinskog na Gigabyte ploče. Napaja se iz jednog Molexa. Ako ne želimo kontrolirati osvjetljenje putem softvera Asusovih i Gigabyteovih ploča, ostaje nam mogućnost kontrole putem daljinskog upravljača.

Uz daljinski upravljač možemo birati automatski način rada, isključiti osvjetljenje u potpunosti, mijenjati efekte izabrati jednobojni način rada ili pak jedan od tri Audio načina rada gdje se osvjetljenje prilagođava onome što mikrofon pokupi iz okoline (muzika, film, igra, govor itd.). Cijena seta je 299,00 kn, a jamstvo na sve proizvode je 24-mjesečno.