fsp_cannon_2kw_1

Iz Microlinea nam je na brzi test stiglo FSP-ovo napajanje namijenjeno rigovima za rudarenje crypta snage 2000 W. FSP je i do sada proizvodio jaka napajanja za serversku i industrijsku primjenu, a ovo Cannon napajanje je prilagodba jednog od starijih modela. Cannon se hvali s efikasnošću iznad 92%, s čak osamnaest 6+2 pinskih konektora, ali i cijelim setom zaštita te japanskim kondenzatorima.

Uređaj koji je nama stigao na test je inženjerski, tj. pretprodukcijski primjerak koji nije bio u prodajnom pakiranju i s njim nije došla popratna dokumentacija, nego samo kabeli.

fsp_cannon_2kw_2

Cannon je potpuno modularno napajanje uz koje dolaze svi potrebni kabeli za spajanje riga, u što ulaze i kabeli s ukupno osamnaest PCIe 6+2-pinskih konektora. To znači kako je moguće spojiti do devet jačih ili čak osamnaest slabijih kartica tipa GTX1060 3GB. Svi su kabeli flat tipa pa će i njihovo aranžiranje biti olakšano. Uz to, dovoljno su i dugački pa će doprijeti i do najudaljenijih kartica.

fsp_cannon_2kw_3

Da je riječ o predprodukcijskom primjerku vidi se i po fotokopiranoj specifikaciji koju na metalnom kućištu drži ljepljiva traka! No bilo kako bilo, Cannon 2000W podliježe ATX12 v2.4 i EPS12 v2.92 regulativama, ima visoku efikasnost iznad 92% pri tipičnom opterećenju i široku lepezu zaštitnih mehanizama kao i ostala moderna napajanja. U to ulazi OVP, OCP, UVP, SCP, OPP i OTP.

fsp_cannon_2kw_5

Platforma je DC-DC tipa, a to znači da su slabiji 5 V i 3.3 V vodovi izvedeni iz jednog, glavnog 12 V voda koji može isporučiti ukupno 166.6 ampera struje. PFC je aktivnog tipa i veći je o 0.9, a proizvođač navodi hold up vrijeme od 17 milisekundi. Glavni su elektroliti stvarno japanske proizvodnje, točnije Rubyconovi sa 105°C specifikacijom. Lemovi su odrađeni uzorno, a pasivni su hladnjaci su solidno dimenzionirani. Sve skupa hladi jedan 135-milimetarski FDB ventilator koji postaje čujan tek pri višim opterećenjima, odnosno okretajima.

fsp_cannon_2kw_4

Napajanje smo testirali spojivši ga na rig opremljen s osam Radeon kartica koje su pod opterećenjem iz zida „vukle“ 1.164 W. Izmjerili smo padove napona na glavnim vodovima u trenutku kada su kartice mirovale i pod punim opterećenjem. Na 12 V vodu je pad napona iznosio 0.01 V, tj. ispod 1% što je solidan rezultat i unutar ATX specifikacija. Na 3.3 V vodu pada napona nije bilo, a na 5 V vodu je iznosio 2%. Malo nas je zabrinuo neobičan miris koji je dopirao iz napajanja pod opterećenjem, no to ćemo pripisati činjenici kako je ipak riječ o inženjerskom primjerku. Činjenica je da svako novo napajanje nakon prvog uključenja i opterećena stvara miris elektronike koja se zagrijava, no ovdje je to bilo izraženije i dugotrajnije. Uzevši sve u obzir možemo ipak na kraju zaključiti kako je Cannon 2000W sposobno majnersko napajanje, a vjerujemo kako će biti i cjenovno vrlo konkurentno.

Update (25.5.2018.): Maloprodajna cijena u Microlineu je 3.400 kn.