modecom_gadgeti_1

Modecom je s radom u Poljskoj započeo još 1999. godine kao proizvođač kućišta i napajanja, a od onda su se proširili na različite asortimane pa danas pod svojim imenom prodaju šaroliki spektar elektroničkih gadgeta i opreme. Mi smo pregledali tri njihova uređaja – prijenosni PC Stick baziran na Intelovom hardveru, Volcano igraći miš te Volcano set za virtualnu stvarnost za pametne telefone.

Za početak krećemo s Free PC-om, tj. PC Windows Stick-om, koji je zapravo Modecom brandirani Intl Compute Stick kakav smo testirali prošle godine. Specifikacije ovoga PC Stick-a su iste, a razlika je što ovaj ima mini USB priključnicu te u Windowsima – tu je instalirana desetka.

modecom_gadgeti_2

Uz računalo dolazi i AC/DC adapter (5V/2A), s Micro USB priključkom, mini USB to USB adapter te HDMI produžni adapter. Tu su naravno i vrlo izdašne upute za korištenje.

modecom_gadgeti_3

Modecom je ponešto izmijenio kućište koje je zaobljenije nego kod Intela, dok su dimenzije približno iste – 99.6 x 37.6 x 9.6 mm. Uređaj i dalje pogoni četverojezgreni Bay Trail-CR Atom – Z3735F, koji ima integriranu HD grafiku s podrškom za 1080p rezoluciju. Radne je memorije 2 GB i DDR3L-RS je tipa, a skladišne, eMMC memorije je 32 GB. Uređaj podržava i WiFi po n standardu, a tu je i podrška za Bluetooth 4.0 LE.

modecom_gadgeti_4 modecom_gadgeti_5

Uređaj dolazi s podrškom za MicroSD kartice kapaciteta do 128 GB, te ima jednu klasičnu USB priključnicu i jednu mini USB, uz onu koja služi za napajanje. Na boku se nalaze perforacije za prolaz zraka, a tu je i Power tipka. Na vrhu, tik ispod Intel Inside logo-a se nalazi i plava indikacijska LED-ica.

modecom_gadgeti_6

Uređaj smo priključili na naš monitor i pokrenuli ga. Nakon nekoliko koraka Windowsi 10 su bili spremni za upotrebu. Proveli smo slične testove kao i kod ranijeg testa Compute Stick-a i svi su rezultati bili isti ili vrlo slični. Ono što je kod ovoga sticka ipak bilo drugačije je što nismo imali nikakvih problema s reprodukcijom video materijala. Bez problema je vrtio 4K video pri 60 FPS-a kao što se na donjem videu može i vidjeti. Spajanje uređaja na Bluetooth je prošlo bez ikakvih problema. Uz predinstalirane Windowse 10 Home dolazi i Trial verzija Office-a te prostorom na One Drive-u.

Svakako moramo napomenuti kako smo prilikom reprodukcije video materijala imali spojenu Bluetooth tipkovnicu, eksterni USB zvučnik te USB memoriju i nikakvih problema nije bilo. Zagrijavanje je bilo pojačano kod testova brzine, a nešto manje kod multimedijalnih zadataka i svakodnevnog rada. Čini se kako su Windowsi 10 i novi upravljački programi donijeli bolji rad sticka, jer problema kakvih smo imali kod originalne recenzije nije bilo. Cijena za FreePC je 769 kuna.