msi_x470_carbon_ac_1 msi_x470_carbon_ac_2

Na prvi nam je pogled stigla još jedna ploča iz MSI-a namijenjena Ryzen procesorima. S obzirom na to da smo vrlo sličnu testirali nedavno, ovo neće biti puni test, već samo pregled njenih mogućnosti. Ploča je vrlo dobro opremljena, pa kao što se već iz imena može vidjeti ima AC WiFi, zatim moderni ALC1220 CODEC, gigabitni LAN kontroler, USB konektore 3.1 standarda druge generacije, dva M.2 slota od kojih se na jednom nalazi i aluminijski hladnjak, itd.

msi_x470_carbon_ac_3

Ploča dolazi u klasičnoj horizontalnoj kartonskoj kutiji decentnog dizajna i sa svim glavnim tehnologijama opisanim na stražnjoj stranici. Unutar kutije je dobro zaštićena od mehaničkih utjecaja tijekom transporta i smještena u antistatičku vrećicu. Bundle je solidno bogat i sastoji se od debljih i detaljnijih korisničkih uputa, vodiča za brzu upotrebu, naljepnica za označavanje kabela, medija s upravljačkim programima, SATA kabela, 2-way SLI mostića, naljepnice za kućište, para WiFi antena, zaštite za stražnji I/O panel itd.

msi_x470_carbon_ac_4

Prije dva smo mjeseca testirali vrlo sličnu X470 Gaming Plus ploču koja ima manje opreme i jeftinija je, no u osnovi je vrlo slična ovoj. Stoga sada ne donosimo punu recenziju nego samo pregled tehnologija i mogućnosti koje donosi ova malo moćnija i skuplja ploča.  Layout ploče je uglavnom vrlo dobro riješen, a manje zamjerke idu na smještaj M.2 socketa ispod prvog PCIe slota i na dva vertikalna SATA konektora. Ukupan izgled ploče ocjenjujemo vrlo dobrim, jer unatoč dobrim kombinacijama boja i carbon looku ipak sve djeluje malo prenatrpano.

msi_x470_carbon_ac_5

Ploča donosi i bogato RGB LED osvjetljenje s tri zone (PCH, plastika iznad stražnjeg I/O-a, te donji dio ploče desno od DRAM slotova), zatim dva 5050 LED strip konektora, jednim WS2812B addressable LED konektorom i Corsair konektorom. Hladnjak na PCH je nizak i veće površine, a tek se pri dugotrajnim opterećenjima jače zagrije. Dva su M.2 slota na ploči, pri čemu je jedan pokriven s aluminijskim hladnjakom te podržava uređaje dužine do 110 milimetara. Taj radi s PCIe 3.0 x4 i x2 uređajima, a donji koji podržava 80-milimetarske SSD-e radi u PCI 2.0 x4 modu. Zanimljivost ploče je Intelov Dual-Band Wireless-AC 3168 modul koji podržava kombinirane brzine prijenosa “samo” do 433 Mbps, te nešto stariji Bluetooth 4.2.

msi_x470_carbon_ac_6 msi_x470_carbon_ac_7

VRM je izveden na isti način kao i kod Gaming Plus, sa 6 + 2 faza, IR35201 kontrolerom te high i low side MOSFET-ima. Hladnjaci su dovoljno masivni i u radu se ne pregrijavaju, no kod overclockinga ih je potrebno prisilno hladiti. Ovako riješeno napajanje dozvoljava i ozbiljniji overclocking, što prate i dostupni naponi u UEFI sučelju, te dvostruki EPS 8-pinski konektori sposobni isporučiti velike količine struje. Podržano je maksimalno 64 GB DDR4 memorije brzine do 3.466 MHz. Na ploči se nalazi i dovoljan broj 4-pinskih konektora za ventilatore (šest komada), u što su uključeni i oni sposobni isporučiti više struje (do 2A). Prostora oko socketa ima dovoljno za sve tipove hladnjaka, a jedino bi onima s većim vanjskim ventilatorima mogla smetati plastika koja se nadvija nad VRM hladnjak, koji je i sam dosta visok.

msi_x470_carbon_ac_8

Ploča ima dva oklopljena PCIe 3.0 x16 slota i jedan PCIe 2.0 x4 u koje možemo ugraditi do tri grafičke kartice za 3-way CFX, ili dvije za 2-way SLI. Između njih su i dva PCIe 2.0 x1 slota. Audio jedinica se nalazi na odvojenom dijelu PCB-a, a CODEC je Realtekov ALC1220 uparen s audio kondenzatorima, zasebnom pojačalu, dok se sa softverske strane nalazi poznati Nahimic 3. LAN kontroler je gigabitni Intelov, s menadžmentom propusnosti.

msi_x470_carbon_ac_9

Donji je dio ploče uobičajenog layouta s headerima i konektorima te dva već spomenuta vertikalna SATA konektora. Uz njih tu je i šest horizontalno postavljenih SATA 6 Gbps konektora, a SATA_3 port svoje resurse dijeli s M2_2 slotom, baš kao i PCI_E5 slot. Drugim riječima, kada popunimo M2_2, oba spomenuta neće raditi. Na ploči se nalazi i šesnaest USB portova, od čega su dva po USB 3.1 Gen 2 standardu, jedan Type C i jedan Type A. Oba se nalaze na stražnjem I/O panelu, na kojem je i Clear CMOS tipka, te pozlaćeni audio konektori.

msi_x470_carbon_ac_10

X470 Gaming Pro Carbon AC se na hrvatskom tržištu prodaje za oko 1.600 kuna, pri čemu je za oko 200 kuna skuplja od verzije bez AC WiFi-a. Istovremeno je za oko 400 kuna skuplja i od ranije testirane X470 Gaming Plus ploče, u odnosu na koju donosi nešto više opreme, bolju audio jedinicu, moderniji LAN kontroler, bogatije RGB LED osvjetljenje itd. Ako tražite povoljnu i dobru X470 ploču Gaming Plus je vrlo dobar izbor, no ako imate malo veće apetite i budžet, Gaming Pro Carbon AC definitivno treba uzeti u obzir.