Nedavno predstavljeni Windowsi Vista sa sobom su donijeli veliku glad za sistemskim resursima, a pogotovo radnom memorijom. Nekad standardna kombinacija memorije od dvije 512-megabajtne pločice, koju je većina korisnika uzimala kao najbolji omjer uloženog i dobivenog, narasla je za puna dva puta. Prelazak na DDR2 memoriju također je vrlo aktualna tema s obzirom da se ovaj tip memorije odavno udomaćio kao jedina prava opcija pri kupovini novog računala ili pak nadogradnje starog računala s novim procesorom i matičnom pločom.

Dakako, većina korisnika ipak nije spremna dati hrpu love za module poznatih proizvođača koji garantiraju dobre performanse pri overclockanju, pa vas ne treba čuditi zašto su u ovaj put svoje mjesto pod suncem (odnosno na PC Ekspertu) dobili "obični" moduli Kingmaxa i PQI-a.

Kingmax Mars DDR2 667 MHz 1 GB

Kingmaxovi proizvodi su redoviti gosti na našim stranicama, a ovaj put je riječ o paru memorijskih pločica iz serije Mars kapaciteta jednog gigabajta. Ono što je na prvi pogled čudno je njihova brzina od 667 MHz. Premda je 800-megahercna DDR2 memorija de facto standard na skupljim modernim konfiguracijama, moduli veće brzine nekad nisu dostupni, a nekima su pri kombiniranju komponenti na kraju izvan dosega po pitanju cijene. Ruku na srce, premda 800-megahercna memorija ima više performanse, njih bez testiranja i analiziranja brojki nećete osjetiti u praktičnom radu. Ono što je pak moguće osjetiti odnosno iskusiti je velika količina memorije zbog koje će brojne aplikacije "poletjeti", a sam rad na računalu, pogotovo za korisnike koji istovremeno vole imati otvoreno nekoliko aplikacija, je mnogo ugodniji.

Kingmaxovi 667-megahercni moduli isporučeni su nam u maloprodajnom pakiranju, svaki u svojoj kutiji zajedno s uputama za korištenje. Detaljne specifikacije modula na pakiranju niti u priručniku nije moguće naći, navedno je samo da imaju kapacitet od jednog gigabajta i brzinu od 667 MHz. Ono što je pak navedeno je "doživotno" jamstvo za module što u našem slučaju znači jamstveni rok od deset godina (ograničenje propisano od strane EU-a). Ovo globalno jamstvo funkcionira direktno preko zastupnika tako da korisnik ne mora sam slati neispravnu memoriju direktno proizvođaču već je dovoljno kontaktirati lokalnog dealera.

Što se tiče izgleda same memorije, iznenađenja nema – zeleni PCB u kombinaciji s BGA memorijskim čipovima i prepoznatljivim malenim crvenim čipom na sredini modula koji Kingmax koristi kao zaštitu od falsificiranja. Na memoriji nema pasivnih hladnjaka pa ju stoga nije preporučljivo "pucati" s previše napona. Na etiketi također nema nikakvih dodatnih informacija izuzev onih koje već znamo. Na svakoj se pločici inače nalazi 16 memorijskih čipova, po osam na svakoj strani, što znači da je riječ o double-sided tipu memorijskih modula.

Nakon što smo memoriju instalirali na matičnu, za identifikaciju smo uporabili alat CPU-Z u najsvežijoj inačici. Alat je uredno pročitao SPD postavke zavisno o standardnim taktovima propisanim od strane JEDEC-a, a prepoznat je i proizvođač te tip korištenih memorijskih čipova.