terratec_hotpot_1

Conrad nam je na test poslao jedan zanimljivi gadget iz svoje ponude. Riječ je o termos boci u izvedbi već pomalo zaboravljenog Terrateca. Ova je termos boca posebna po tome što ima 1200 mAh bateriju u sebi koju možemo puniti na klasičan način putem USB veze, ali i na puno zanimljiviji način – energijom iz vruće tekućine. Terratec je, ako se prisjetimo, njemačka tvrtka koja je osnovana 1994. godine, a u svojoj su povijesti proizvodili čak i grafičke kartice, no najpoznatiji su ipak po zvučnim karticama i različitim audio komponentama. HotPot je zanimljiv uređaj zbog mogućnosti pretvaranja toplinske u električnu energiju čime se puni njegova 1200 mAh baterija za kasniju upotrebu.

terratec_hotpot_2

Uz dobro zapakiranu bocu dolaze i kratke upute za korištenje a tu je i USB kabel za punjenje baterije na klasičan način koji ima mogućnost podešavanja dužine. Osim toga, tu je i LED žarulja koja se napaja iz baterije putem USB konektora. Zgodan dodatak za demonstraciju funkcionalnosti pretvorbe energije, ali može biti korisna i prilikom kampiranja kada može svijetliti satima pod uvjetom da je baterija puna.

terratec_hotpot_3

Sama je termos boca napravljena vrlo kvalitetno i s odličnom završnom obradom metalog oklopa. Dimenzije su joj 220 x 70 x 70 mm, teška je 550 grama a zapremine je oko 350 ml. Na čepu i na boci se nalazi ugravirano Terratec ime i logo i to djeluje vrlo efektno. Za sve koji eventualno ne znaju, termos boce služe za zadržavanje topline tekućine koju u njih nalijevamo a to čine putem konstrukcije s dvostrukom stijenkom između koje je vakuum. To otežava prijenos topline pa tekućina (kava, čaj, voda) dugo ostaje topla. Na donjem dijelu boce se nalazi USB konektor prekriven gumenim čepom, a tu je i tipka za paljenje te zelena status LED-ica.

terratec_hotpot_4 terratec_hotpot_5

Čep je metalni s unutarnjim plastičnim navojem, a tu je i perforirana posudica te silikonski čepić. Iz USB utičnice se puni strujom od 1000 mA (5V), a na izlazu daje 600 mA (5V). Ukoliko ju odlučimo puniti toplom tekućinom tada se moramo oboružati strpljenjem jer se puni sa samo 50 mA, tj. potrebno je čak 24 sata kako bi se napunila ugrađena baterija kapaciteta 1200 mAh. Tako je barem u teoriji jer čim temperatura tekućine padne ispod 80°C baterija se prestaje puniti, a to se desi unutar nekoliko sati pa bateriju nije moguće do kraja napuniti uvijek istom tekućinom nego ju je potrebno mijenjati.

terratec_hotpot_6

Nema sumnje kako je HotPot 1200 zanimljiv proizvod zbog mogućnosti pretvorbe energije i kako će njegova baterija sigurno pomoći negdje u divljini na kampiranju, no isto tako je koncept punjenja spor i zapravo nepraktičan za ozbiljniju upotrebu. Kvaliteta izrade i materijala je na visokom nivou i bočica djeluje vrlo elegantno. Cijenom od 494 kn svakako nije ni jeftin, no vjerujemo kako će HotPot naći svoje kupce među avanturistima.