amd_relive_1

AMD-ov je Radeon Software odjel na čelu sa Raja Koduri-em izbacio nove Crimson ReLive upravljačke programe u Radeon Software i Radeon Pro Software izvedbama. Novosti je puno – od ReLive funkcije za snimanje i dijeljenje videa, preko Loom-a za 8K x 4K “šivane” snimke zaslona, pa OCAT-a (Open Capture and Analytics Tool), pa do Radeon Chill funkcije koja smanjuje potrošnju grafičke kartice kod statične slike i igri. Mi smo nove drivere isprobali sa XFX RX470 karticom i zabilježili poboljšanja u performansama.

 amd_relive_2

Kako su i obećali, AMD Radeon Software su do sada izbacili 29 novih verzija upravljačkih programa, s 8 od njih u WHQL-u, dodali su podršku te optimizirali više od 28 novih naslova, a upravljačli su programi skinuti preko 85 milijuna puta. Povećali su zadovoljstvo kupaca, a povećao se i fond DX12 igara na preko 15, pri čemu se do kraja 2017. godine očekuje njih preko 50.

Danas izbacuju nove dvije Crimson ReLive verzije za desktop Radeone i za Radeone za profesionalnu upotrebu. Novosti započinju s GPUOpen inicijativom i Radeon Loom beta opcijom “šivanja” slike od 360° maksimalne rezolucije 8K x 4K korištenjem OpenVX platforme (Pandan Nvidijinom Anselu).

amd_relive_3

Druga je novost OCAT alat za testiranje DX11, DX12 i Vulkan naslova sa “user friendly” sučeljem i exportom rezultata u CSV. Još novosti uključuju i Radeon Rays, Depth of Field, TresFX 4.0 i Advanced Media Framework 1.4 (AMF H.265 Encoding).

 amd_relive_5

Novost kod ReLive verzije je i ispravljanje mnogih grešaka, a softver sada prolazi i više testiranja uz uvedene neke nove testne procedure (simulacija real-world korištenja, praćenje kritičnih VR data točaka, re-projected frames, dropped frames i average loading of frame time). AMD tvrdi kako će krajnji korisnici osjetiti porast performansi u igrama u odnosu na starije verzije, dodana je automatska detekcija lošeg signala na HDMI portovima,  ubrzano je dekodiranje VP9 (4K60) materijala,  omogućen HDR gaming (Dolby Vision i HDR 10), tu je naravno i FreeSync podrška, ali i Display Port HBR3 (single cable 4K120, 5K50 i 8K30).

amd_relive_6

Velika novost je i Radeon Chill značajka koja u podržanim naslovima dinamički regulira framerate, bazirano na igračevim pokretima u igri. Ako pokreta nema i slika je statična, framerate se snižava čime se smanjuje potrošnja energije i temperatura grafičke kartice. Uz Chill uključen, AMD tvrdi kako je prosječna potrošnja Polaris grafičkih kartica niža za 31%, a temperatura niža za 13%. Tvrde kako su ovom tehnikom za 32% smanjili i isporuku frame-time komponente na ekran, tj. sa 7.1 na 4.8 milisekundi.

WattMan je također doživio nadogradnju pa sada podržava i starije generacije kartica – R9 Fury, R9 3xx, te R9 2xx. Tu je i XConnect tehnologija koja omogućuje spajanje eksternog GPU-a na laptope putem Thunderbolt veze. Novosti su vezane i za jednostavniju instalaciju sotvera, dodan je i Upgrade Advisor za evaluaciju komponenata u sistemu, a tu je i User Feedback sučelje.

 amd_relive_7 amd_relive_8

amd_relive_9 amd_relive_10

Zadnji dodatak, ali ne i manje važan je onaj po kojem ovi upravljački programi i nose ime – ReLive. ReLive je pandan Nvidijinom ShadowPlay-u, a riječ je o dodatku za snimanje igre, prilagođavanju video materijala vlastitim željama te na kraju dijeljenju materijala. AMD tvrdi kako je ReLive “lagan”, te kako ima svega 3-4% utjecaja na framerate prilikom snimanja. Podržava sve važne streaming platforme, donosi in-app toolbar za promjenu podešenja, tu je i custom overlay funkcija, a postoji i mogućnost snimanja profesionalnog workflow-a u softverima tipa Maya, Premiere Pro CC, Solidworks, Educate & Train itd., uz dodavanje vlastite snimke s webkamere.

Performanse @ XFX RX470 4GB TrueOC

Nove smo drivere isprobali s RX470 karticom i evo koje smo rezultate zabilježili:

POrast performansi u sintetskim testovima je iznosio oko 2% u FireStrike-u, te oko 3% u TimeSpy-u.

Ovdje porast u DX11 iznosi 3.2%, a u DX12 je 4.7%.

Ovdje je porast bio najveći zabilježeni – 9.45% za DX11 i 7% za DX12.

I za kraj, Warhammer donosi oko 2.85%.

S obzirom na isprobane naslove i porast performansi možemo reći kako su novi ReLive upravljački programi pun pogodak. Uz sve korisne feature koje donose, oprostit ćemo im pokoju nestabilnost koju smo primijetili u trenutnoj fazi.