RaidSonic ICY BOX IB-168SK-B – jednostavno dobro

Datum objave 02.10.2006 - Krešimir Matanović

Opis i funkcionalnost

RaidSonic nam je na test poslao svoj 5.25" okvir za SATA II diskove koji nema ladicu u klasičnom smislu te je pogodan za brzu izmjenu tvrdih diskova. Upakiran u crnu kutiju, okvir je dobro zaštićen od vanjskih utjecaja (transporta). Njemačka tvrtka Raidsonic nam je dobro poznata i već smo imali priliku isprobati više njihovih proizvoda, svi su bili kvalitetni, pa nismo sumnjali kako i ovaj put u rukama imamo dobar proizvod.

Pakiranje

U paketu se osim ladice za disk nalaze i uputstva za montažu i korištenje, vijci za pričvršćivanje u kućište te ključevi za zaključavanje mehanizma ladice. Kvaliteta upotrebljenih materijala i same izrade je vrlo visoka tako da kompletan okvir djeluje kao vrlo ozbiljan proizvod. Dimenzije ladice su 184x149x42 mm., dok njena masa iznosti 0,305 kg.

Sve iz paketa

Vrata okvira su dio mehanizma za izbacivanje diska iz okvira, a s obzirom kako SATA sučelje podržava Hot Swap to možemo raditi i sa uključenim računalom. Kada otvorimo vrata okvira mehanizam pokreće polugu na stražnjoj strani i jednostavno izbacuje disk iz konektora. Okvir podržava sve SATA I i II 3.25" diskove (visine 1") dostupne na tržištu. Konektor na koji nasjeda HDD nosi epitet NSS (No-Scratch SATA), a omogućuje više od 10.000 prikapčanja odnosno iskapčanja diska. Sam okvir je napravljen od nehrđajućeg čelika, a za ostatak šasije je upotrebljena plastika.

Okvir sa otvorenim vratima

Vrata okvira je moguće zaključati kako ne bi došlo do neželjenog otvaranja, a u setu ćete dobiti dva ključa. Posebna zanimljivost su gumene podloške koje su smještene na spojevima okvira i pločica za pričvršćivanje na kućište, a koje spriječavaju prenošenje vibracija na šasiju kućišta i smanjuju buku koju disk stvara u radu.

Stražnja strana

Ugradnja u kućište je vrlo jednostavna i ne zahtjeva nikakav napor i ako ste ikada ugrađivali optički uređaj u kućište sve će vam biti jasno. U našem slučaju nismo koristili vijke jer Centurion 5 kućište ima posebne vodilice i mehanizam za pričvršćivanje 5.25" uređaja, tako da je instalacija protekla u trenu.

Spreman za upotrebu

U radu smo primjetili kako je disk doista nešto tiši, tj. da gumeni "amortizeri" dobro odrađuju svoj posao i ne prenose vibracije na kućište. Jedina stvar koja nam je zasmetala je to što se na prednjem dijelu okvira ne nalazi indikator da je disk uključen i radi.

Zaključak (conslusion)

RaidSonic je i u ovom slučaju odradio odličan posao i tržištu ponudio vrlo kvalitetan proizvod kojeg će mnogi s užitkom koristiti. Mehanizam za izbacivanje diska iz okvira je napravljen vrlo robusno i sa pažnjom, a No-Scratch SATA konektor nam jamči dugoročnu upotrebu okvira bez bojazni od oštećivanja konektora na disku. Jedina prava zamjerka koju imamo na ovaj proizvod je to što nema ledicu koja bi indicirala da je umetnuti disk u pogonu. Na kraju treba napomenuti da ICY BOX IB-168SK-B ima velik potencijal za uporabu na serverima s obzirom na svoju praktičnog, robusnost i jednostavnost. Cijena ovog okvira u inozemstvu se kreće između 20 i 25 €, dok ga u Hrvatskoj još nije moguće kupiti.

Conclusion in english

RaidSonic has again done a great job and released a very good product on the market, which will undoubtedly be appreciated by lots of users. Quality of product is excellent, ejecting mechanism is very robust, and a No-Scratch SATA connector guaranties long term use without fear of damaging hard disk’s connectors. Only negative thing we managed to notice is lack of any indicator that disk inserted in Icybox case is indeed working. In the end, it has to be noted that ICY BOX IB-168SK-B will probably be most usefull in server enviroment because of its ruggedness and simplicity, characteristics that are highly regarded by system administrators. IB-168SK-B unit is available in EU at price between 20 and 25 €. Unfortunately, at the time of publishing of this article, we haven't managed to see this product in any croatian computer store.